Plantacijos plotas 1,5 hektaro. Apie tai pasakojama Lietuvos uogų augintojų asociacijos sukurtame filme.

„Putinai mūsų šeimą lydi seniai. Juos augino jau mano mama ir tai buvo perduodama iš kartos į kartą. Turbūt todėl negalvojome apie jokią kitą uogą. Dabar paklausa tokia, kad turime plėstis“, – sako Monika ir prisipažįsta, kad prieš užsiimant plėtra nerimą kėlė mintis „o kaip mes viską prižūrėsime“.

Kol kas produktų ir sulčių pagamina 300 litrų ir tokiam kiekiui pakako sodybos virtuvės. Gavo ES paramą ir įrengs mažą cechą. Tai leis ne tik pagerinti našumą, bet ir galės perdirbti kitų ūkininkų produktus, įdarbinti žmones, nes nauja įranga leis dirbi ištisus metus.

Šeima augina paprastą putiną, tokį pat, koks auga miške. Pagrindinė priežiūra – teisingas genėjimas, nes jis leidžia vilkūglius. Skynimo sezonas spalio-lapkrčio mėnesiais. Medis auga pelkėtose vietose. Nereikia net tręšti.

Normaliais metais sulaukiama šalnų, tačiau dabar jų sulaukti ne visada pavyksta. Tada šeima juos skina anksčiau ir „peršaldo“ šaldymo kamerose.

Sulčių išeiga iš uogų 70 proc. Uoga nėra desertinė, kad būtų valgoma kaip užkandis. Daugiau naudojama liaudies medicinoje. Geriama net medžio žievės arbata, tačiau, pasak šeimininkės, „ji bjauraus skonio, bjauresnė net už uogas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)