Už lietuviškų gėrybių kilogramą prašoma dešimties eurų. Braškių augintojai tvirtina, kad ilgainiui uogos pigs, bet tai priklausys ne tik nuo oro sąlygų, bet ir kaimynų derliaus.

Antradienis buvo pirmoji diena, kai savo užauginta produkcija pradėjo prekiauti panevėžietis ūkininkas Andrius Dilinda. Pasak braškių augintojo, tik prieš kelias dienas pasirodė pirmosios uogos. Jų dar nėra daug, tad vyras kol kas į turgų neskuba. Kaip eisis prekyba pirmosiomis braškėmis, A. Dilinda nusprendė išbandyti uogomis prekiaudamas kelyje Panevėžys–Kupiškis, netoli Šaukliškių, kur ir yra jo ūkis.

„Vieni, pamatę kainas, pravažiuoja, kiti sustoja nusipirkti. Per pirmąją valandą pardaviau šešis kilogramus. Kol kas neskubame nuimti derliaus. Kai prekiaujame prie pat sodybos, klientams galime pasiūlyti šviežių, ką tik skintų braškių. Kai jau važiuosime į turgų, iš karto skinsime didesnius kiekius“, – pasakojo A. Dilinda.

Noksta šiltnamiuose

Kol kas pirmąjį derlių galima skinti tik nuo šiltnamiuose auginamų uogienojų. Panevėžietis pasakojo, kad braškes šiltnamyje pradėjo auginti prieš trejus metus, o šiemet ūkį gerokai praplėtė – dabar braškės auginamos dviejuose po penkis arus siekiančiuose šiltnamiuose.

„Per pirmus metus investicijos į šiltnamius neatsipirks, bet ilgesniu laikotarpiu turėtų nešti pelną. Tik pirmosios braškės tokios brangios, jau po savaitės jų kilogramo kaina turėtų kristi iki aštuonių eurų, o vėliau – dar daugiau. Manau, didesnės kainos laikysis iki birželio vidurio, paskui, kai pradės nokti ir laukuose, jos tikrai smuks“, – svarsto uogų augintojas.

Pasak A. Dilindos, jeigu orai sušiltų, jau po trijų keturių savaičių prasidėtų masinis braškių sezonas. Tačiau jeigu ir toliau taip merks lietus, kaip prognozuoja sinoptikai, uogos pradės masiškai pūti. Tokio scenarijaus norėtųsi mažiausiai.

„Pernai mūsų ūkyje braškių sezonas prasidėjo gegužės 15-ąją. Šiemet viskas užsivėlino“, – teigė A. Dilinda.

Jaukinasi naujas technologijas

Trisdešimties arų plotą užimančiuose šiltnamiuose ne pirmus metus braškes augina ir Karsakiškio seniūnijos Palaukių kaimo jaunasis ūkininkas Domantas Kopūstas. Jo ūkyje tik prieš kelias dienas pradėjo nokti pirmosios uogos. Pirmąjį derlių skinti ir vežti į prekybos vietas ūkininkas planuoja jau šį savaitgalį.

„Po truputį uogos jau rausta. Viskas šiemet susivėlino dėl tokio šalto pavasario. Net ir šiltnamiuose uogoms leidžiame nokti pačioms, papildomai nešildome. Tik per didžiąsias šalnas kūrėme krosnis, kad nenušaltų žiedai“, – pasakojo D. Kopūstas.

Pirmąsias uogas turgavietėse jis siūlys po 10 eurų už kilogramą. Anot ūkininko, tokios kainos laikosi ir kituose miestuose. Nors šiemet D. Kopūstas savo ūkio neplėtė, tačiau investicijų reikėjo naujoms technologijoms. Buvo nuspręsta nuo kenkėjų ir ligų apsisaugoti pasitelkti tik natūralias priemones – gerąsias bakterijas ir mikroskopinius grybus, tai leis klientams pasiūlyti ekologiškai auginamą produkciją.

„Tai sparčiai populiarėjanti technologija, kai tarp braškių pasėjamos specialios grybų sporos, neleidžiančios augti braškių puvinius sukeliantiems grybams. Tai yra visiškai natūrali priemonė nuo kenkėjų ir ligų“, – aiškino ūkininkas.

Pirmosios braškės

Dalis derliaus prigėrė

Šiltnamiuose ūkininkams jau skinant braškių derlių, laukuose augantys uogynai dar tik pradeda žydėti. Vienas didžiausių Panevėžio rajone braškių augintojų Jonas Zaborskis teigė kol kas sunkiai galintis prognozuoti, koks bus šiųmetis sezonas. Praktiškai visos jo auginamos veislės yra vėlyvosios, o po danga nokina labai mažai uogų, tad tikrajam darbymečiui dar tik ruošiasi.
„Braškės pas mane dar tik žydi, tad ir uogų bus gerokai vėliau. Reikia labai gerai pasverti, ar verta investuoti į galimybę imti kuo ankstesnį derlių. Sunku pasakyti, koks apskritai bus šiemet derlius. Lietaus buvo daugiau nei pakankamai, dalis derliaus nuskendo, teks nurašyti į nuostolius. Kaip bus su likusiu braškynu, dar per anksti kalbėti“, – sakė J. Zaborskis.

Liūdniausia dalis – darbuotojų paieškos

Ūkininko teigimu, ne ką mažesnis iššūkis nei gamtos netikėtumai yra sezoninių darbininkų paieškos. Nors braškių sezonas prasidės tik po trijų keturių savaičių, socialiniuose tinkluose bei per Užimtumo tarnybą jis jau pradėjęs ieškoti darbo rankų. Iš viso per sezoną braškyne reikia bent penkių dešimčių gerai dirbančių žmonių.

„Darbuotojų paieškos yra liūdniausia viso šio darbo dalis. Gal dar ankstokai ieškau, bet sulaukiau tik 10 skambučių, iš kurių užsirašė vos du. Kai prasidės derliaus nuėmimas, sunku pasakyti, kiek iš tų užsirašiusiųjų realiai ateis dirbti. Paprastai braškių skinti susirenka tie darbuotojai, kurie neranda nuolatinių darbų“, – kalbėjo J. Zaborskis.

Brangstanti darbo jėga bei kylančios kainos, anot ūkininko, turėtų paveikti ir uogų kainas, tačiau kokios jos bus, priklausys nuo situacijos rinkoje.

„Pagal visas tendencijas uogų sezonas turėtų būti brangesnis, bet kainas diktuos pati rinka. Graikiškas braškes po 4 eurus už kilogramą žmonės noriai perka. Lietuviškos uogos turėtų būti brangesnės“, – mano braškių augintojas.

Pirmosios braškės

Renkasi pagal kainą

Braškių sezonui dar tik ruošiasi ir Panevėžio rajono ūkininkas Paulius Speičys. Jo laukuose jau pradėjo megztis pirmosios uogos. Ūkininko teigimu, investuoti į šiltnamius, kad lietuviams kuo anksčiau būtų galima pasiūlyti pirmųjų uogų, neapsimoka. Lietuviai ūkininkai niekada negalės kainomis konkuruoti su įvežtine produkcija.

„Ar tikrai verta investuoti į šiltnamius, kai pilni prekystaliai atvežtinių uogų? Prieš dvi savaites nuskintos uogos niekada nebus lygiavertės lietuviškoms. Tačiau žmonės renkasi pagal kainą. Jeigu ji verčia gūžčioti pečiais, natūralu, kad žmonės rinksis įvežtines“, – kalbėjo ūkininkas.
Pasak P. Speičio, kai lietuviškų uogų kaina bent priartėja prie atvežtinių, pirkėjai pirmenybę pradeda teikti lietuviškoms.

„Geros uogos kainuoja. Su braškėmis niekada nežinai, kaip bus. Situacija gali keistis kasdien. Jeigu kaimynas užveš milžiniškus kiekius uogų, kainos automatiškai kris. Bet jeigu netikėtai užgrius dideli karščiai, kaip buvo kažkuriais metais, pats būsi priverstas pardavinėti pigiau, nes derlius sunoksta beveik vienu metu“, – pasakojo P. Speičys.

Jo teigimu, jeigu šįmet nebus tropinių karščio bangų, uogų derlių bus galima rinkti birželio antroje pusėje. Paprastai nuo pirmųjų žiedų iki uogų praeina apie mėnesį.

„Kaip ir pernai, šiemet braškių sezonas bus vėlyvesnis. Pastarieji metai žemės ūkiui – nesibaigiantys iššūkiai: arba išdžiovina, arba sušaldo, arba merkia. Nors dar nėra uogų, bet nerimo yra, ar toks didelis vandens kiekis neišplaus iš dirvos maistingųjų medžiagų. Tai gali pakenkti augimui. Bet jeigu tokie orai laikysis ir per patį uogų sezoną, jis bus pats tragiškiausias“, – nuogąstauja P. Speičys.

Plačiau čia.