Centriniame turguje, daržovių skyriuje, sula prekiaujama tiek trečiadieniais, tiek šeštadieniais. Tiesa, miškininkai pabrėžia, kad sulą leisti reikia atsakingai, nedarant medžiui žalos. Panašu, kad sulą kraštiečiai leidžia drausmingai, mat nubaustų asmenų nėra.

Leidžia kasmet

Kėdainietis Antanas Žalnerauskas sulą leidžia jau daugybę metų. Vyriškis tikina, kad tai jam tarsi tradicija, kurią jis perėmė iš savo tėvo, o šis – iš savo tėvo, Antano senelio.

„Kaime sulą žmonės leidžia kiekvieną pavasarį. Vos tik temperatūra keletą dienų būna pliusinė – mes tuojau pat tikriname medžius, ar iš jų neteka tas saldus gėrimėlis.

Laikas, kada jau galima pradėti leisti sulą, priklauso nuo oro temperatūros – reikalinga bent 0–5 laipsnių šiluma. Klevų sula įprastai ima bėgti anksčiau nei beržų“, – paaiškina senjoras.

Į sulos sudėtį įeina daugybė žmogaus organizmui svarbių mikroelementų, organinių rūgščių bei taninų. Šis tautinio paveldo produktu pripažintas gėrimas garsėja ir kaip vaistas – tirpdo šlapimtakių akmenis, gerina medžiagų apykaitą, gali padėti nuo įvairiausių kitų ligų.

Neša į turgų

Ponas Antanas sulos prisileidžia ne tik sau, bet ir kaimynams užtenka.

Vyriškis savaitgalį sulos atnešė ir į Kėdainių turgų parduoti. Septynis litrus sulos jis pardavė per gerą valandą. Už litrą sulos vyriškis prašė vos vieno euro. Kiek prašė, tiek ir gavo.

Sulos turguje turėjo ir dar keletas žmonių, ir nė vienam namo jos neteko parsinešti – viską kėdainiškiai nupirko.

„Čia ne biznis. Tiesiog užsidirbau keletą eurų. Prisidėjau prie pensijos, pakalbėjau turguje su žmonėmis, po to karantino labai norisi bendrauti. Tiesiog pasiilgau žmonių“, – atviravo Antanas.

Reikia leisti atsakingai

Tiesa, miškininkai pabrėžia, kad sulą reikia leisti atsakingai, nedarant medžiui žalos.

Panašu, kad sulą kraštiečiai leidžia drausmingai, mat nubaustų asmenų nėra.

Leidžiant sulą svarbiausia žinoti, kad skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 metro atstumu nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o jų gylis medienoje – 3 cm. Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm.

Baigus leisti sulą, skylės turi būti užkemšamos. Skylės užtepamos sodo tepalu ir įkalamas medinis kaištis, geriausia iš tokio paties medžio. To nepadarius, gręžimo vietoje mediena gali pradėti gesti arba džiūti visas medis.

Gyventojams, leidžiantiems sulą ne pagal minėtas taisykles, numatoma 10–30 eurų bauda.