Šįkart su žmonių įsikišimu gulbė buvo išgelbėta. Tačiau laukinis paukštis skraidyti nebegalės, jį priglaus asociacija „Gamtos parkas“.

Užpuolė skrendančią

Žmonės pasakojo, kad skrendančią gulbę užpuolė plėšrusis paukštis, greičiausiai vištvanagis.

Po susidūrimo ši krito ant žemės ir gulėjo pievoje nejudėdama.

Akivaizdžiai buvo matyti, kad sužeistas vienas gulbės sparnas, jis kraujavo. Tačiau gulbės bėdos tuo nesibaigė. Kur buvus, kur nebuvus, laukuose prisistatė lapė.

Laukinėje gamtoje ši gulbė jau neišgyventų, todėl asociacija imasi reikalingų žingsnių ir formalumų, kad galėtų ją globoti. Viena besparnė gulbė parke jau gyvena, tad, gavus Aplinkos apsaugos departamento leidimą, bus priglausta ir ši.

Puolė gulbę

Ši puolė gulbę ir ėmė ją tąsyti. Tuomet įsikišo gulbės pagailėję žmonės.

Jie nuvijo lapę ir saugojo paukštį. Skambino ir bendruoju pagalbos telefonu 112, informavo apie sužeistą gulbę aplinkosaugininkus.

Tuomet kėdainietis Gintaras Kairys ėmėsi iniciatyvos ieškoti, kas galėtų padėti sužalotam didingam laukiniam paukščiui.

Į pagalbos šauksmą sureagavo Kėdainių rajone įsikūrusios asociacijos „Gamtos parkas“ atstovai Gytis ir Dovilė Gaubiai.

Šie susisiekė su gulbę saugojusiais žmonėmis ir operatyviai atvyko į įvykio vietą.

Atvyko operatyviai

„Sužinoję, kurioje maždaug vietoje, nieko nelaukę išskubėjome. Privažiavus kiek įmanoma arčiau „Vaivorykštės“ tilto, pradėjome ieškoti.

Mūsų dėmesį atkreipė tolumoje stoviniuojantys du žmonės. Patraukėme link jų paklausti, ar nematė sužeistos gulbės, kadangi tikslaus orientyro neturėjome. Pasirodo, tie du žmonės kurį laiką ir saugojo ją.

Moteris paaiškino, jog atėmė gulbę iš lapės nasrų ir ją saugojo, o vyriškis skambino visais įmanomais pagalbos telefonais, tačiau bergždžiai, nes koją ir vėl pakišo nedarbo diena“, – aplinkybes paaiškino G. Gaubys.

Teko operuoti

Šįkart gulbė buvo išgelbėta. Tačiau jau dabar aišku, kad laukinis paukštis skraidyti nebegalės, jį priglaus asociacija „Gamtos parkas“.

„Gulbė iškart buvo apžiūrėta, pastebėtas sparno atviras lūžis. Sparnas laikėsi praktiškai tik jungiamos odos.

Apkarpius plunksnas pamatėme daugybę kyšančių lūžusio kaulo skeveldrų. Tad nieko kito neliko, tik amputuoti dalį sparno, norint šiam didingam paukščiui išgelbėti gyvybę.

Džiaugiamės, kad kažkam atėmėm pietus, o kažkam išgelbėjome gyvybę“, – dėstė „Gamtos parko“ įkūrėjas ir pažymėjo, kad laukinėje gamtoje ši gulbė jau neišgyventų, todėl asociacija imasi reikalingų žingsnių ir formalumų, kad galėtų ją globoti.

Viena besparnė gulbė parke jau gyvena, tad gavus Aplinkos apsaugos departamento leidimą, bus priglausta ir ši.