Detalesnis pasakojimas apie naudojamas technologijas ir kainas video reportaže.

Ignalinos raj. nuosavame sklype jau buvo pradėta statyti molinė pirtis. Liko tik ją patobulinti ir pritaikyti gyvenimui. Gyvenimą pradėjo pastate, kuriame dar net nebuvo tinkuotos molinės sienos ir iš jų kyšojo šiaudai. Miegojo ant čiužinio. Nuo sodybos iki Ignalinos 17 km., iki Vilniaus 110 km.

„Statydamas supratau, kad čia man patinka. Pirtis, kurią paverčiau gyvenamu metu praktiškai karkasinis namas, nes vien iš šiaudų dviejų aukštų namo nepastatysi. Kalbant praktiškai, kaip karkaso užpildas galėjo būti ir mineralinė vata. Aš pasirinkau šiaudus. Kartu su tinku sienos storis 50 cm“, – detales aiškina meistras. Pamatai gręžtinis molis.

Tinkas tai trys sluoksniai tinkuojamojo molio, kuris įtrinamas rankomis. Molis specifinis, nes jei jį paimsi iš kasyklos, jis bus per riebus ir rankomis jo neišminkysi. Vienintelis kelias jį sutvarkyti palikti žiemai, kad peršaltų ir pavasarį sutrupėtų. M. Frolovas molį kasė savo sklype.

„Žmonės, kurie įsivaizduoja, kad šiaudinio namo savikaina daug pigesnė nei įprasto, klysta. Karkasas kainuoja tiek pat, kiek ir įprastinio. Užpildas gali būti vata, kurios kvadratinis metras kainuoja, tarkime 5 eurus, šiaudų kvadratinis metras euras. Tik čia galima sutaupyti. Tačiau jei samdysi padaryti apdailą, tai bus 30–40 proc. brangiau nei statant įprastiniu būdu. Nutinkuoti šiaudus labai sunkus darbas. Sutaupysi tik tada, jei dirbsi pats“, – aiškina M. Frolovas.

Jis sako ir kuris darbas sudėtingiausias – parinkti molį, kad jis netrūkinėtų ir atrasti kiek dėti šiaudų. Molis kiekvieną kartą kasamas kitoje vietoje ir jo riebumas skiriasi. Pasak šeimininko, kaip rišamoji medžiaga geriausia būtų kanapės, ne šiaudai.

Kitas namas, kurį jis pasistatė, tai drėbtos biuras ir dirbtuvės.

„Dabar daryčiau dar kitaip. Daryčiau karkasą, jį išdrėbčiau, suplūkčiau ir iš išorės apšiltinčiau šiaudinėmis kitkomis. Taip būtų labai šiltas namas. Molinė siena šaltesnė nei šiaudinė“, – specifiką aiškina M. Frolovas.

Kita dažna klaida, kurią padaro žmonės – per mažai nuleistas stogas. Kraigas turi išsikišta iki metro. Jei aplyja molinę sieną ir žiemą užšalo, molis sutrupa ir tą vietą reikia tvarkyti. Šeimininko kraigas trumpas, tačiau taip pasirinko, nes nenorėjo per daug „užtamsinti“ langų.

„Molis žavus tuo, kad jei daug drėgmės ją sugeria. Jei trūksta, atiduoda atgal. Namas pats palaiko natūralų drėgnumą. Mano klaida – ne taip padariau grindis. Tiesiog to metodo tada nežinojau. Senovėje iš lentų buvo klojamos grindys, apačioje paliekamas tarpas ir 100 mm vamzdis išvedamas iš vidaus į lauką. Taip atsiranda natūrali cirkuliacija. Vasaros metu vėsina, nes po grindimis cirkuliuoja dirvoje atvėsęs oras, žiemą po grindimis cirkuliuoja ortakiais nuo židinio ateinantis karštas oras. Tai senovinė technologija“, – aiškina M. Frolovas.

Kitas namas, kurį senoviniu būdu pastatė žmogus – ūkinis molinis pastatas, pastatytas ant akmenų, be pamato. Karkasas iš stambių medienos bruselių, kurie sudėti kas du metrai. Rinkosi stambią medieną, kad nereikėtų daug mažų konstrukcijų. Pastato plotas 50 kv. m.

„Statant buvo labai taupyta. Statinys kainavo apie 10 tūkst. eurų ir du mėnesius dviejų žmonių darbo. Tačiau nebuvo tikslo, kad sienos laikytų šilumą ir žiemą atėjus ryte būtų šilta. Prišildyti pastatui užtenka pusvalandžio. Moliui dėl šalčio nieko nenutiks. Jis sudrėks ir pakūrenus židinį drėgmė išgaruos“, – savikainą įvardina vienkiemio šeimininkas.

Jis sako, kad tokius namus žmonės statosi, tačiau to imasi entuziastai ir gamtai prijaučiantys žmonės. Daugelį stabdo tai, kad jei viską samdyti, molinis namas bus vienas brangiausių pasirinkimų ir brangiau už tradicinę statybą.

„Jei dirbsite pats, tai klausimas, ar turėsite tiek laiko, kad patys viską pastatytumėte savo rankomis. Tačiau tai sunkus fizinis darbas. Pavyzdžiui, sunkiausia molį išmaišyti iki tinkamos koncistencijos. Tuo užsiimančios įmonės turi tam skirtą įrangą. Jei dabar statyčiausi, gaminčiausi tokią įrangą, nes kitaip labai sunku“, – paprastą išvadą daro M. Frolovas, šiomis statybomis profesionaliai užsiimti jis neplanuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)