Bet, pasak seniūnų, didžiausia bėda yra emigravę ir savo turtą Kėdainių krašte palikę šeimininkai.

Siunčia raštus

„Apleistų pastatų ir žemės sklypų savininkams parengėme ir išsiuntėme raštus, kuriuose prašome susitvarkyti savo neprižiūrimą nekilnojamąjį turtą.

Josvainių seniūnijoje tokių objektų mes nustatėme 24. Raginu tokio turto šeimininkus pradėti tvarkytis, kitu atveju teisės aktų nustatyta tvarka bus taikomos sankcijos.

Tikrai visiems daug geriau gyventi tvarkingoje aplinkoje“, – tikino Josvainių seniūnas Algimantas Sirvidas.

Daugelis yra emigravę

Seniūnija susidūrė su viena problema – nekilnojamojo turto savininkai išvykę į užsienio šalis ir jiems laiško išsiųsti praktiškai neįmanoma.

„Įspėjamuosius laiškus išsiuntėme 12 žmonių. Visus kitus mums nustatyti yra sudėtinga. Nustatome, kad žmonės šiuo metu yra Anglijoje ar Norvegijoje. Tuomet yra problema, kaip tuos laiškus jiems įteikti.

Tarkim, yra bėda su Svilių kultūros namais. Jų savininkai keitėsi, ieškojom informacijos ir nustatėme, kad dabartinis pastato savininkas šiuo metu yra Nyderlanduose. Problema iš tiesų yra, bet mes pagal savo galimybes ją sprendžiame“, – dėstė A. Sirvidas.

Rūpinasi seniūnija

Krakių seniūnija jau prieš kurį laiką apleistų pastatų savininkams parengė ir išsiuntė raštus, kuriuose prašoma susitvarkyti savo neprižiūrimą nekilnojamąjį turtą. Tačiau čia paaiškėjo, kad yra ir dar viena bėda.

„Dabar paaiškėjo, kad taip lengva nebus. Yra bėda, kad kai kurių namų savininkai mirę ir nėra paveldėtojų.

Tuos namus truputį patvarkysim patys, nupjausim žolę, užkalsim langus, duris“, – tikino Krakių seniūnas Ernestas Barčas.

Teks pasiaiškinti

E. Barčas kartu su Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistu apžiūrėjo apleistus ir neprižiūrimus nekilnojamojo turto objektus seniūnijoje.

Netrukus minėtų objektų savininkai gaus šaukimus atvykti į Viešosios tvarkos skyrių ir pasiaiškinti.

„Seniūnija dar kartą ragina apleisto turto šeimininkus pradėti tvarkytis, kitu atveju teisės aktų nustatyta tvarka bus taikomos sankcijos.

Bus skiriamos baudos, didės nekilnojamojo turto mokestis ir panašiai“, – apibendrino seniūnas.