Iki šiol poilsiautojai važiuodavo savaitgaliams, o nuo kovo mėnesio prasidėjo užsakymai savaitei, gyvenimui.

„Buvo neaiškumo laikotarpis balandį, o nuo gegužės pilnai prasidėjo sezonas ir daugelis sodybų jau užsakytos liepai bei rugpjūčiui. Pastebėjome tą tendenciją, kad dabar žmonės iš anksčiau užsako paslaugas, nors visada tai darydavo paskutinę minutę prieš savaitgalį. Dabar bijo, kad neliks vietų, nelabai tų variantų žmonės turi ilsėtis. Palanga arba kaimo turizmas“, – pabrėžia ji.

Nereikalingos be pramogų

Anot specialistės, paklausiausi kaimo turizmo objektai prie ežero, jeigu yra patogus priėjimas, galima maudytis su vaikais. A. Vaitkunienė aiškina, kad mažiausiai traukia vietos, kuriose nėra ką veikti yra, kurios neturi gero vardo, nėra geros istorijos ir klientas negali iš anksto sužinoti, kokias ir kokio lygio paslaugas gaus.

„Jeigu nėra vandens telkinio, tada sodyba turi turėti kažką specifiško, organizuoti edukacines programas ar pirties veiklas. Pas mus kaimo turizmo sodybos vertinamos gandrų skaičiumi, 1-2 gandrai, tai labai paprastos sodybos, tik baziniai patogumai, kambariai didesni, mažiau san. mazgų. 5 gandrai, tai prašmatnūs kambariai, atskiri san. mazgai. Sumos, kurias šiemet žmonės skiria atostogoms, yra sumažėjusios, mažiau išleidžia maitinimui, papildomoms paslaugoms. 3-4 gandrų sodybos pačios populiariausios, pakankamai komforto, bet kad nebūtų prašmatnu ir brangu“, – vertinimą aiškina ji.

Sodybos modernėja

Anot A. Vaiktunienės, bėgant metams keičiasi modernumas, atsiranda daug sodybų ir jaunesnė karta nori, kad sodyba būtų stilinga, skandinaviško ar Provanso stiliaus bei dažyta šviesiai. Jos teigimu, vyresnė karta pratusi, kad yra medinis namas su lentelėmis, o jaunimas nebenori ilsėtis tokiose vietose.

„Yra ir daug vyresnių žmonių, kurie ilsisi sodybose. Yra žmonių, kurie kiekvienais metais važiuoja į tą pačią vietą, kaimo turizmas yra labai asmeninis verslas, užsimezga ilgalaikiai kontaktai.

Karantino metu žmonės mažiau rinkosi sodybas, kur yra vienas didelis pastatas su atskirais kambariais. Žmonės ieškojo atskirų namukų šeimai. Dabar maždaug susilygino, žmonės nebe taip bijo. Nuošalesnėms sodyboms taip pat yra du poliai, vienas, jog smagu būti vienam miške, namelyje, o kitas, kad yra ir baisu miške, jeigu nėra nei šeimininko ar kito poilsiautojo. Geriausia, kai atskiri nameliai yra išmėtyti teritorijoje pakankamai laisvai, bet žinai, jog ten esi ne vienas“, – tikina pašnekovė.

Populiarumas paremtas įvertinimais

Pasak jos, dabar žmonės nori kuo įvairesnių pramogų, jiems nebeužtenka, kad namelis būtų labai gražioje vietoje. Poilsiautojai vieną dieną išsimaudo, antrą pažvejoja, trečią jau nežino ką veikti.

Anot A. Vaitkunienės, žmonės yra išlepinti pramogų, jiems reikia vis duoti ką nors naujo ir čia sodybų šeimininkai turėtų pasitempti.

„Jie jaučia tas tendencijas, kai žmonės atvažiuoja kasmet ir klausia, o kas šiemet pas jus naujo? Labai sunku pasakyti, kokios sodybos yra nepopuliariausios, turbūt tos, kurios yra nepritaikytos, neatitinka klientų lūkesčių. Taip pat sodybos, kurios turi mažesnius vertinimus „Google“. Dabar viskas paremta atsiliepimais.

Mažiau populiarios tos, kurios yra toliau nuo didžiųjų miestų. Nes dabar atostogos ir darbas vyksta kartu, jeigu šeima atostogauja sodyboje, tai dar porą kartų nuvažiuoja į miestą padirbėti atostogų metu. Molėtų, Trakų kraštas yra labai populiaru. Sodybos toliau miške, kur negalima atvažiuoti kombinuojant darbą ir poilsį, mažiau populiarios, bet dabar atostogų sezonas, tai atvyksta žmonės ir pailsėti“, – kalba ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)