Jaunų motyvuotų darbuotojų sezoniniam darbui laukia ir verslo įmonės. Greitai rasti žmonių, kuriems reikėtų trumpalaikio darbo savaitei ar mėnesiui, nėra paprasta. Taigi, pritrūkusi sezoninių darbuotojų, įmonių grupei „Vikonda“ priklausanti žemės ūkio bendrovė „Krekenava“ padirbėti savo laukuose pakvietė krašto moksleivius.

Dėl palankių orų suvešėjo žolė

„Mūsų žemės ūkio bendrovė užsiima augalininkyste, todėl kartais sezoninių darbuotojų prireikia skubiai ir ne visada galime tai suplanuoti prieš kelias savaites, – paaiškina UAB „Krekenava“ direktorius Vaidas Lebedys. – Staigų darbuotojų poreikį šį kartą padiktavo gamta, nes prasidėjus gausioms liūtims ir ypač šiltiems orams ėmė sparčiai dygti žolės. Žemės ūkio padargų šiam darbui panaudoti neįmanoma, tad skubiai prireikė darbo rankomis. Taigi pasiūlėme Kėdainių moksleiviams užsidirbti ravint mūsų bendrovės laukuose augantį derlių.“

Susipažįsta su žemdirbyste

Dabar, kai sodo ir daržo gėrybes patys augina kur kas mažiau žmonių nei prieš gerą dešimtmetį, nemaža dalis šiuolaikinių vaikų užauga neprisilietę prie žemdirbystės. Taigi galimybė vasarą padirbėti laukuose moksleiviams tampa ir ugdančia bei pažinimą plečiančia patirtimi.

„Ūkininkavimas viešojoje erdvėje neretai parodomas, kaip itin paprasta ir lengva veikla. Tad dirbdami mūsų bendrovės laukuose moksleiviai iš arti pamatys darbo žemės ūkio sektoriuje kasdienybę ir tenkančius iššūkius, o tai padės jiems įvertinti ūkininkavimo prasmę ir vertę. Gal kažkuris netgi nuspręs pasirinkti su žemdirbyste susijusią profesiją“, – tikisi V. Lebedys.

Staigų darbuotojų poreikį šį kartą padiktavo gamta, nes prasidėjus gausioms liūtims ir ypač šiltiems orams ėmė sparčiai dygti žolės. Žemės ūkio padargų šiam darbui panaudoti neįmanoma, tad skubiai prireikė darbo rankomis.

Per dieną – 30 eurų

Dirbti norinčių jaunųjų kraštiečių „Krekenava“ ieškojo padedama mokyklų administracijos ir pateikdama darbo pasiūlymą ugdymo įstaigų interneto puslapiuose ar feisbuko grupėse.

„Darbą siūlėme ne jaunesniems kaip 16 metų moksleiviams, – sako V. Lebedys. – Darbo sąlygas numatėme griežtai laikydamiesi nepilnamečių darbą reglamentuojančio įstatymo.

Taigi moksleiviai darbo dieną pradeda šiek tiek prieš 9 valandą ryto, tada 12–13 val. pietauja ir toliau darbuojasi iki 16.30 val. Su moksleiviais pasirašytose darbo sutartyse numatyta, kad jie, atskaičius mokesčius, už dieną gauna 30 eurų į rankas.

Moksleiviai darbą pradėjo ravėdami krapus. Dar planuojame jiems pasiūlyti darbo rūgštynių ir sėklinių kviečių laukuose. Darbo dienų skaičius ir apimtys priklausys nuo gamtos bei oro sąlygų.“

Taupo automobiliui

UAB „Krekenava“ pasiūlytos palankios darbo sąlygos greitai subūrė uolius moksleivius ir darbas laukuose ėmė tirpte tirpti.

Kėdainių profesinio rengimo centro auklėtinis Erikas Vasiljevas dirba nebe pirmą vasarą. Vaikinas jau žino ir kur išleis savo uždarbį.

„Man jau suėjo 18 metų. Norėčiau gauti vairuotojo pažymėjimą ir įsigyti automobilį, kuriam planuoju skirti apie 600–700 eurų, – pasidalija Erikas. – Pasibaigus darbui šiuose laukuose, eisiu dirbti į Kėdainių konservų fabriką.

Praėjusią vasarą dirbau šiltnamiuose. Ten buvo gerokai sunkiau, nes teko agurkus ravėti esant 40 laipsnių ir aukštesnei temperatūrai. Taigi ravėti laukuose kur kas lengviau. Sekasi puikiai ir motyvacijos nestinga. Esu patenkintas šiuo darbu.“

Laukuose pluša ir sportininkė

„Šiemet sulaukiau 16 metų ir pamaniau, kad būtų puiku šią vasarą nebeprašyti mamos pinigų, o juos užsidirbti pačiai, – pasakoja mergina. – Esu Šviesiosios gimnazijos moksleivė. Mokyklos bendruomenės feisbuko grupėje pamačiau šį darbo pasiūlymą ir su dar keliomis bendraklasėmis nusprendėme pabandyti čia dirbti.

Darbas patinka ir neatrodo labai varginantis ar sunkus. Esu tinkamai apsirengusi, galvą dengia kepurė, tad saulė visiškai netrukdo ir darbas einasi puikiai.“

Kamilė uždirbtus pinigus irgi atidės dideliam pirkiniui.

„Svajoju apie naują telefoną, – atskleidžia mergina. – Žinoma, visos reikiamos sumos turbūt nesukaupsiu, tačiau bent jau dalį pinigų užsidirbti pavyks.

Jei pasibaigus darbui čia rasiu ir kitą pasiūlymą, tai mielai vasarą dirbsiu toliau. Norisi būti savarankiška ir užsidirbti savų pinigų.“

Skynė braškes

Kantriai bei kruopščiai krapus ravėjo ir Šviesiosios gimnazijos moksleivė Viltė Gailiūnaitė. Merginai darbas vasarą nėra nauja patirtis.

„Prašyti pinigų iš tėvų jau nesinori, tad pamačiusi darbo pasiūlymą iškart juo susidomėjau ir nusprendžiau pasinaudoti galimybe užsidirbti, – sako Viltė. – Darbas laukuose manęs visiškai negąsdina. Praėjusią vasarą Anglijoje skyniau braškes. Ten buvo kur kas sunkiau, tad šiuo darbu išties džiaugiuosi. O uždarbį planuoju išleisti vasaros pramogoms.“