Tai Pasvalio rajono ūkininko Vytauto Mikelėno ir jo žmonos Lidos prižiūrimos vietos, rašoma pranešime.

Darbas jungia žmones

Viešojo maitinimo versle ir žemės ūkyje Mikelėnai sukūrė daugiau nei 50 darbo vietų. Kaip juokauja Lida, žemės ūkio ir verslo kooperacija sujungia žmones – per visą laikotarpį susituokė net šešios šeimos, kartu dirbusios kolektyve, jau skaičiuojamos ir jų atžalos.

„Visi esame bendruomeniški. Prieš porą metų vieną šeštadienį suorganizavome talką ir šalia esančiame parke Lietuvai pasodinome 400 ąžuolų“, – didžiuodamiesi teigia ūkininkai.
Ypatingą dėmesį jie skiria ir maisto kokybei – visas stalui būtinas daržoves užaugina savuose šiltnamiuose, kur kruopščiai šeimininkauja Lida.

Pradžia ūkis

Ūkininkaujanti šeima prisimena, kad viskas prasidėjo nuo kioskelio, kurį pastatė 1992 m., kai kaime panaikino parduotuvę. „Pagailėjau uošvienės ir čia gyvenančių žmonių, kad jiems nereikėtų toli važiuoti iki parduotuvės, tad nutarėme pastatyti kioską. Pavadinome jį „Pas uošvę“. Tokia ir buvo verslo pradžia“, – pasakoja V. Mikelėnas.

Jo teigimu, 1992–1993 m. klestėjo Gariūnai, į kuriuos tiek latviai ir estai keliaudavo pro Saločius. „Išalkę žmonės ateidavo iš pasienio ir mes pamažu pradėjome juos maitinti. Vėliau pradėjome kepti šašlykus. Viską ruošdavome savo jėgomis“, – įdomų laikotarpį prisimena ūkininkas.

Vytautas ir Lida Mikelėnai

Augant paklausai, lygiagrečiai vyko ir būsimos kavinės statybos. Ji išdygo labai greitai. Tačiau šeimininkai neužtruko pastebėti, kad užsukantiems pavalgyti vietos mažoka – nutarė statyti priestatą. Dabar toje vietoje veikia „Pakelės namai“, kur galima ne tik pavalgyti, bet ir surasti nakvynę, o kiek tolėliau, arčiau Lietuvos-Latvijos sienos, pakeleivius pasitinka ir vėliau atidaryta antroji kavinė.

Negalvojo apie ūkininko veiklą

Jau beveik 30 metų ūkininkaujantys Vytautas ir Lida sako niekada nemanę, kad užsiims žemės ūkio veika, bet gyvenimas sudėliojo savaip.

„Žinojau, kaip sunku dirbti žemės ūkyje, bet norėjosi užsiauginti savo bulvių, kitų daržovių. Gavome 25 arus gyvenamojo namo statybai, vėliau, irstant žemės ūkio bendrovėms, kaip kaimo gyventojai dar 2 hektarus. Pradėjome auginti bulves, kopūstus, morkas, burokėlius – viską, ko reikia virtuvės stalui“, – pasakoja Vytautas.

1990-siais buvo įprasta žmonėms suteikti teisę į žemės nuosavybę, tačiau kiek teks laukti jos grąžinimo, galima buvo tik spėti. Taigi žmonės teisę į žemės nuosavybę pardavinėjo. Taip Mikelėnai įsigijo teisę, o vėliau įgijo ir apie 85 ha žemės. Šiai dienai jų ūkis 420 ha dirbamosios žemės.

„Auginame grūdines kultūras, nors anksčiau vertėmės ir gyvulininkyste – turėjome ir arklių, ir avių, ir vištų. Visgi apsisprendėme užsiimti tik augalininkyste“, – pasakoja Pasvalio rajono ūkininkas. Jis grūdines kultūras augina tiek smėlingose, tiek molingose žemėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)