Veisiejų krašto dzūkams ketvirtadienis – svarbiausia savaitės diena, nes tądien visi susitinka turguje – kam vištaitėms grūdų prisireikia, kas naujų guminių aulinukų pavasariniam purvabrydžiui ieško, kas žoliapjovei naują peilį bando prisiderinti, o kam tiesiog smagu su kaimynais bare prie turgaus bokalą išlenkti.

Nuo 1525-ųjų metų, kai Slucko kunigaikštis Jurgis Olelkaitis gavo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Senojo leidimą prie Veisiejų dvaro atidaryti smuklę, rengti turgų ir statyti bažnyčią, Veisiejų turgaus traukos nenugalėjo nei Didysis maras, nei XIX a. sukilimai, nei XX a. pasauliniai karai. Neįveikė jos ir koronaviruso karantinas, nors šurmuliuojanti turgaus aikštė šį ketvirtadienį susitraukė į vieną jos kampą prie įėjimo, o pirkėjai atsisakė tradicinio turgaus įpročio prieš perkant bet kokį skanėstą jo paragauti.

Neliko dėvėtų ir naujų drabužių pardavėjų palapinių, neatvažiavo sendaikčių pardavėjai, senienų krūvomis suviliodavę Druskininkų poilsiautojus ir Dzūkijos sodybose vasarojančius ar savaitgaliaujančius miestiečius. Neliko dviračių, žoliapjovių, žvejybos reikmenų, gėlių – nieko, ko negalima valgyti.

Bet turgus vis dar kvepia rūkyta Metelių žuvimi, ūkininkai suvežė per savaitę pagamintus saldaus ir rauginto pieno sūrius, mėsininkai vos spėja raikyti lašinius ir dešras. Už 600 g. vytintų dešrelių sumokėjęs 4,20 euro, pakalbinu iš Butrimonių savos gamybos sūrius atvežusį Alvydą Paliukėną.

„Rinkitės dabar daugiau, nes nežinia ar po savaitės čia susitiksim, gal visai uždraus iš namų išvažiuoti“, – įkalbinėja Alvydas. Ir kaip nepasiduočiau tokiam gundymui, kai šį kartą jis atvežė ir šviežios brinzos.

Neatsispiriu prieš raugintus kopūstus, nes labai jau dailiai plastikinio jų kibirėlio dangtį kelia spalvos ir formos nepraradę spanguolės – dar 1,50 euro iš kišenės.

Už turgaus vartų ūkininkai prekiauja tiesiai iš automobilių. 25 kg. maišas dailių raudonų bulvių – 7,50 euro, bet aš dar prieš mėnesį iš buvusio mero šeimos ūkio nusipirktų nebaigiau valgyti, tai šį kartą susilaikysiu. Užtat kviečių per daug nebus, ne visi grūdų pardavėjai jų jau turi, o prie atvežusių rikiuojasi kelių automobilių eilutė. 40 kg maišas – 7,50 euro, tik atverk bagažinę, patys maišiuką gražiai kaip kūdikį paguldys ir grąžą per langelį paduos.

Paklaustas, kaip saugosi koronaviruso, jaunomis vieno iš didžiųjų paukštynų vištaitėmis turgavietėse prekiaujantis Povilas sako dirbantis su vienkartinėmis pirštinėmis, pirkėjų prašantis nesibūriuoti.

„Į turgų dabar rečiau važiuosiu, daugiausia išvežioju užsakymus tiesiai į namus“, – kalbėjo vištų pardavėjas.

Pirštinėti dirba visi, bet kaukės ar respiratoriaus nė vienas pardavėjas neskuba dėtis, neslepia veidų ir pirkėjai, o susitikę seniai matytą bičiulį ar giminaitį neskuba vienas kitam tiesti rankos, tik iš tolo pamojuoja ar atiduoda pagarbą kaip kariškiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)