Savaime suprantama, iš mėsos produktų čia galėjo būti tik skonis ir kvapas. Ūkininkė ėmėsi šios užsakymo, nes ji gamina įvairius sūrius (tradicinius baltus ir brandintus, „olandiško“ tipo) ne tik iš karvės, bet ir iš ožkos bei asilės pieno. Jos produktus perka ir Prezidentūra.

„Veganai mėsos nevalgo, tačiau jie prisimena jos kvapą, skonį ir to jiems trūksta. Mes šį sūrį pagaminome tokį, kad jo skonis ir kvapas būtų kaip mėsos produkto, nors iš tiesų čia jokios mėsos nėra, tik ožkos pienas ir priedai“, – aiškina Inga.

Šeimininkė sako, kad sūris tai tie patys baltymai kaip ir mėsa, tik jie kitokios kilmės. Mėsos produktų skonis išgaunamas dedant specialius priedus – atitinkamus pipirų mišinius, kartais rūkytos paprikos. Šiuo atveju šeimininkei pavyko išgauti vytintos dešros skonį.

Veganizmas

Tai gyvenimo būdas, kurio esmė – gyvūninės kilmės produktų, ypač maistui, atsisakymas. Dėl etinių motyvų veganai nepritaria gyvūnų naudojimui rūbų ir kitokioms reikmėms, kurios gali sukelti gyvūno skausmą arba jo mirtį.

Kartais išskiriamos tam tikros veganizmo kategorijos. Mitybos veganai (arba griežtieji vegetarai) atsisako bet kokių gyvūninės kilmės produktų, ne tik mėsos, bet ir žuvies, kiaušinių, želatinos, pieno produktų, medaus bei kitų gyvūninės kilmės produktų. Etiniais veganais vadinami asmenys, kurie ne tik laikosi veganiškos mitybos, bet veganizmo filosofiją taiko ir kitose gyvenimo srityse, priešinasi gyvūnui panaudojimui bet kokiais tikslais. Jie nenešioja rūbų iš odos, kailių, šilko, pūkų; pasisako prieš eksperimentus su gyvūnais bei gyvūnų naudojimą pramogoms (cirkų, zoologijos sodų lankymo ir kt.)

Beveik visi receptai, kurie tradiciškai yra su gyvūninės kilmės produktais, gali būti pritaikyti veganams pakeičiant gyvūnines sudėtines dalis augaliniais analogais. Pavyzdžiui, vietoj karvės pieno gali būti naudojamas riešutų, grūdų, ryžių arba sojos pienas, kiaušiniai gali būti pakeisti obuolių padažu, komerciniais krakmolo pagrindu sudarytais pakaitalais, ir kt.

Taip pat plačiai yra prieinami dirbtinės „mėsos“ produktai (analogai, taip pat vadinami „mėsos imitacijomis“), pagaminti iš sojos, glitimo, daržovių, grūdų, lęšių, ir kt. – savo išorine išvaizda, o kartais ir skoniu, tokie produktai yra labai panašūs į mėsos produktus, įskaitant dešrų, jautienos, mėsainių, vištienos grynuolių ir kt. imitacijas.

Wikipedia

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)