Vieni griežtai atsisakė tikėti, jog vilkas gali pulti žmogų, kiti aiškino, kad miškų kirtimas paskatino žvėris brautis į žmonių apgyvendintas teritorijas, treti svarstė, kad galbūt vilkas buvo pasiutęs. Buvo ir tokių, kurie net manė, kad gal ten buvo ne vilkas, o sulaukėjęs šuo arba vilko ir šuns hibridas.

Tačiau su vilku akis į akį susidūrė ne tik moteris, bet ir neseniai jį sumedžiojęs medžiotojas, kuris teigia, jog sumedžiotas vilkas buvo praradęs baimės jausmą, jo neveikė įprastos atbaidymo priemonės. O kodėl taip yra – paaiškinti kol kas negalima.

Ar tas pats – neaišku

Atsakyti, ar sumedžiotas vilkas yra tikrai tas, kuris galimai užpuolė moterį Berželėje, neįmanoma. Vis dėlto sumedžiota buvo netoliese nuo sodybos, kurioje ir įvyko garsiai nuskambėjęs incidentas.

„Kai vilkai kelia grėsmę žmonėms, reikia, kad sureaguotų visi. Tai rimta situacija.

Tiesa, sumedžiotas vilkas gali būti ir ne tas, kuris puolė moterį. Žvėris sumedžiotas Surviliškio seniūnijoje, Kalnaberžės miško palaukėje – nuo minėtos sodybos apie vieno kilometro atstumu“, – kalbėjo Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius, pats ir sumedžiojęs vilką.

Trys seniūnijos

Pasak jo, daugiausiai vilkų bazuojasi trijose rajono seniūnijose, o medžiotojai stebi problemines vietas.

„Medžiotojai stebi teritorijas, kuriose gausu vilkų. Matome ir po vieną klajojančius vilkus, ir gaujomis po kelis.

Daugiausiai vilkų bazuojasi Gudžiūnuose, Dotnuvoje ir Surviliškyje. Gavau informacijos, kad Gudžiūnuose vilkas klaidžioja po gyventojų sodybas.

Medžioklės sezonas prasidėjo, medžiotojai turi imtis priemonių, jeigu vilkai trukdo kasdieniam žmonių gyvenimui“, – ragino L. Stanevičius.

Pirmas kartas

Vilką sumedžiojęs rajono Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas neslepia – tai buvo įdomi patirtis, juolab kad tai pirmasis jo gyvenime sumedžiotas vilkas.

„Man pačiam šiemet ir teko garbė sumedžioti pirmą vilką rajone. Tiesa, medžioju beveik 40 metų, bet šis sumedžiotas vilkas man pirmasis. Norėjosi vilko nesužeisti – tik sumedžioti.

Ilgai stebėjau šiuos žvėris, jų elgseną – man, kaip medžiotojui, labai svarbu stebėti žvėrių elgseną, kasdienį jų gyvenimą ir dienos, ir nakties metu. Vilkas – labai įdomus gyvūnas ir jo elgesys įdomus.

Tačiau niekaip nesuprantu, kodėl jis praradęs savisaugos instinktą. Sunkiai reaguoja į žmogaus daromus atbaidomuosius veiksmus“, – nuostabos neslėpė pašnekovas.

Tirs

Ar pasitvirtins spėlionės, kad vilkas gali būti sergantis, ar pasiutęs, ir todėl galėjo pulti žmones, netrukus išaiškės. Sumedžiotas vilkas bus ištirtas. O kol atsakymų nėra, sunku suvokti, kodėl jis taip veržiasi į žmonių tankiai apgyvendintas teritorijas.

„Kam vilkui eiti į kiemus, sodybas? Kad eina į laukus, ganyklas ir moko jauniklius medžioti – tai normalu. Bet eiti į vienkiemius, po sodybas klaidžioti – keistas elgesys.

Stebėjau visą teritoriją, vilkų bazavimosi vietą. Buvau pastebėjęs prie sodybos per 500 metrų priartėjusį vilką, kitoje miško pusėje mačiau juos esant panašiu atstumu. Tačiau šis vilkas buvo vienas. Paprastai vienas vilkas grėsmės neturi kelti nei žmogui, nei galvijams.

Vilkas, panašu, yra jaunas, maždaug metų laiko. Tiesa, bus atlikti tyrimai, po to paaiškės tiksli informacija. Tyrimams imamas raumens gabaliukas, iltinis dantis, jei patelė – jos reprodukcinė sistema“, – pasakojo medžiotojas.