Pilkieji šiame krašte būdavo pastebimi ir anksčiau, tačiau pastaruoju metu jie nesibaimina apsilankyti pas arčiau miškų gyvenančius žmones.

Dotnuvos seniūnijos gyventojams susidūrimai su vilkais tampa vis dažnesni. Vilkų pėdsakai kiemuose, pjaunamos avys ir naktinis kaukimas, sudraskytas ir sukandžiotas sarginis šuo – apie tokį šių žvėrių elgesį pasakoja neseniai akis į akį su vilku susidūrusi viena iš gyventojų.

Pirmoji akistata su vilko įstrigo dešimtmečiams

Prisistatyti nepanorusiai Kėdainių rajono gyventojai tai ne pirmas susitikimas akis į akį šiuo žvėrimi. Pirmą kartą su vilku susidūrė dar prieš 20 metų, neseniai atsikrausčiusi į naują gyvenamąją vietą. Moteris tikina, kad minimose apylinkėse vilkų būdavo visada, tačiau jie nebuvo tokie drąsūs ir tokių kalbų, kad kažkas būtų su vilku susitikęs akis į akį, būdavo itin retai.

„Kai atėjome čia gyventi, man senelė pasakodavo, kad pilkieji čia gyvena. Aš važiavau dviračiu keliu, žiūriu, laukais iš miško tiesiai pas mane atbėga. Dviratį pastačiau tarp mūsų. Iš pradžių galvojau, kad šuo, kai pribėgo arti, supratau, kad vilkas. Aplinkui - nei mašinos, nei žmonių, nei šakos negalėjau nusilaužti. Žiūrėjau jam tiesiai į akis. Ilgai stovėjome, paskui žvėris nupėdino į mišką. Net nežinojau, kaip atbaidyti tą vilką, nei ką sakyti“, – DELFI pasakojo moteris.

Tai buvo pirmasis susidūrimas su vilku, įvykęs prieš daugelį metų. Tačiau jį moteris puikiai įsiminė ir gali papasakoti kiekvieną tos akistatos detalę. Antrasis įvyko jau šį rudenį, šis įvykis moterį taip sukrėtė, kad ji nenorėjo per daug kalbėti apie jį.

Tvojo lenta

Moteris tikina, kad dažnai jau 2 ar 3 valandą nakties keliasi, prižiūri ūkį ir ruošiasi dienos darbams. Taip buvo ir tą lemtingą rytą. Daugiau apie susitikimą su vilku pasakojo moters sūnus. Jis tikino, kad mama buvo kieme ir atsisukusi, pamatė už metro stovintį žvėrį.

Ilgai negalvojusi, moteris griebė šalia gulėjusią lentą ir tvojo žvėriui.

„Ne laiku jam pasipainiojau. Jie nuolat vaikšto po žmonių kiemus, čia pas visus taip. Nuolat savo kieme randame pėdų. Griebiau pagalį ir nuvaikiau jį. Turbūt pasimaišiau jam ne vietoje ir ne laiku. Man reikės ir toliau naktimis vaikščioti, nenoriu per daug apie tai kalbėti, tikrai nenoriu, supraskite“, – apie susitikimo su vilku pasakojo pati Kėdainių rajono gyventoja.

Moteris nenorėjo daugiau plėstis apie akistatą su vilku, nes teigė norinti pamiršti šitą įvykį, jau ir taip nejauku. Paklausta, ar tokie įvykiai ir nepageidaujamą vilkų kaimynystę nesukelia minčių apie persikraustymą į kitą vietą, į ramesnį gyvenimą, tik nusijuokė.

„Kur mes galime kraustytis? Baikite. Net negalvoju. Žmonių turbūt kartais reikia bijoti daugiau nei žvėrių. Daug kas taip gyvena, kaimynai pėdų nuolat randa. Kreipiasi į medžiotojus, vienam kaimynui nuolat avis pjauna, kita moteris rado pėdų ir ne vieno vilko, su vilkiukais ateina, grybautojai neretai pamato vilką“, – kalbėjo moteris.

Kėdainiškę taip pat piktina žmonių komentarai po to, kai pasirodė informacija apie vilkų susidūrimus su žmonėmis. Moteris tikina, kad dėl to nenorinti atskleisti savo tapatybės, nes bijo neadekvačios piliečių reakcijos.

„Nenoriu viešintis, nenoriu, kad man į veidą šaipytųsi. Yra žmonių blogesnių už žvėris. Visokių žmonių būna. Kažkas feisbuke parašė apie tuos vilkus, tai baisu komentarus skaityti. Norisi gyventi tyliai ir ramiai. Nenoriu jokių komentarų“, – apie nenorą skelbti savo vardą paaiškino moteris.

Rajone vilkų apstu

Praeitą savaitę kalbintas Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius teigė, kad, remiantis medžiotojų duomenimis, Kėdainių rajono miškuose laikosi apie 50 vilkų. Tai – per didelis skaičius tokiame plote, todėl pasidžiaugta, kad šiemet padidintas leistinas šalyje sumedžioti pilkųjų skaičius.

„Nuo spalio 15 dienos prasideda šių žvėrių medžioklės sezonas. Pernai pirmiausia buvo patvirtintas 60 sumedžiotinų vilkų limitas ir šis skaičius padalintas apskritims. Kauno apskritis gavo leidimą sumedžioti tik tris vilkus. Vėliau limitas buvo padidintas, pridedant dar 50 leistinų sumedžioti vilkų, tačiau Kėdainių rajonui nebuvo leista sumedžioti nė vieno papildomo vilko.

Veikiausiai toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į vilkų populiaciją, kuri apsprendžiama pagal medžiotojų pateikiamus duomenis. Vis dėlto reikia pastebėti, kad tiksliai vilkų populiaciją susekti itin sunku, ypač dabar, kai žiemos beveik be sniego. Pernai metais sniego danga laikėsi trumpai, ir tikėtina, kad medžiotojų skaičiavimai nebuvo tikslūs. Šiemet mes skaičiuojame, kad rajone yra per 50 vilkų. Tokiam rajonui šis skaičius – per didelis“, – įsitikinęs draugijos pirmininkas.

Sužinoję faktus apie vilkių susidūrimus su žmonėmis, kartu su savivaldybės darbuotojais medžiotojai kreipėsi į Aplinkos ministeriją, informuodami, kad rajone vilkai puola žmones, ir prašė, kad būtų galima imtis veiksmų.

„Vilkai labai aktyvūs. Medžiotojai dažniau nei įprastai randa sudraskytas stirnas, elnius. Tarp Lančiūnavos ir Šventybrasčio miškų du vilkai pateko po automobiliais“, – pasakojo L. Stanevičius pridurdamas, kad, medžiotojų duomenimis, rajone gyventi gali bent septynios vilkų šeimos su jaunikliais.

Pernai metais Kėdainių rajone buvo sumedžiotas vos vienas vilkas. Tiesa, medžiotojai džiaugiasi, kad šiemet medžiotinų vilkų skaičius neišskirstytas apskritims, tad, kaip sakoma, kas pirmesnis – tas gudresnis. Viliamasi sumedžioti daugiau pilkųjų. Medžiotojo teigimu, vilkai itin drąsūs, nebijo nei žmogaus, nei baidymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (381)