Jei iki šiol normaliais metais žolę pašarui buvo galima pjauti keturis kartus, šiemet to nebėra. Iš hektaro kai kuriuose regionuose anksčiau ūkininkas gaudavo 15 – 17 t šienainio, šiemet tik 2–3 tonas. Taip pat nėra ir kur gyvulių ganyti ir tenka naudoti žiemai paruoštus pašarus.

Tokius faktus pateikia Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Petras Puskunigis. Vyras teigia, kad dėl sausrų šiemet kenčia gyvulininkystės sektorius ir tai turi dramatiškų Lietuvos žemės ūkiui pasekmių.

„Pienas be jokios priežasties atpigo, ganyti nėra kur, pašarų nėra kur paimti ir žmonės masiškai parduoda karves ir baigia savo vargus“, – aiškina P. Puskunigis.

DELFI nusprendė pasidairyti po šieną parduodančius skelbimus ir pasiteirauti pardavėjų - ūkininkų, kokia yra padėtis šieno rinkoje.

Įprasta, kad gyvulius laikantys ūkininkai pašarus žiemai dažniausiai ruošia iš savo žemėse augančios žolės. Vasarą žolė pjaunama 2 - 3 kartus. Užtektinai savo reikmėms pasiruošę pašaro ūkininkai, šieno likučius parduoda.

Šieno kainos kyla

Pagal skelbimą telefonu atsiliepęs ir prisistatyti nenorėjęs ūkininkas iš Pagėgių tikino, kad birželio sausra Lietuvos laukus paveikė nevienodai, nors bendra tendencija tikrai yra – šieno šiemet mažiau nei įprasta.

„Šiemet jaučiame, kad žolės mažiau. Šieno kainai tai tikrai turės įtaką. Nors visi nuo šieno pirkimo susilaiko dar kurį laiką, pirkėjai tikisi, kad atolas, vadinamoji antroji žolė, bus geresnis. Bet ir tie atolai nesužėlę, žolės nėra“, - tikino Pagėgių ūkininkas.

Žemdirbio skelbime šieno rulono kaina nurodoma 25 eurai. Ūkininkas atvirauja, kad nenori, kad šienas pas jį užsilaikytų ir tenori kuo greičiau parduoti, todėl jo šieno kaina yra sumažinta. O apskritai kainos yra sukeltos. 25 eurai už ruloną - pigu. Realiausia kaina - 30 eurų ir daugiau. Karščių įtaka tikrai pasijaus.

„Man reikia apyvartinių lėšų. Aš geriau pigiau parduodu, kad neužsistovėtų, gyvuliai ar paukščiai sugadina, apdrasko, paskui nuostolis. Šiaip yra buvę visko. Blogi metai yra tiems, kam reikia pirkti šieną. Tie, kas parduoda - jiems geri metai. Čia kaip pažiūrėsi.

Tarkime, tenka ūkininkui pirkti 300 – 500 rulonų, jų kaina būna ir virš 30 eurų. Galima paskaičiuoti, kad pajamų gali sunkiai ir begauti iš tos melžiamos karvutės. Nereikia ir žiemos laukti, jau dabar prasidėjęs šėrimo sezonas. Tiems ūkininkams, kas neprirenka savo šieno ir tenka pirkti, metai tragiški“, - tikino skelbimą apie parduodamą šieną patalpinęs ūkininkas.

Išparduoda galvijus

Įprastai, nuo 200 iki 400 rulonų per sezoną parduodantis šieno pardavėjas sako, kad Vakarų Lietuva mažiau nukentėjo nuo sausros. Pagal skelbimą paskambinus į Klaipėdos rajone esantį ūkį, atsiliepusi ūkininkė patikino, kad pajūryje iš pavasario buvo gana drėgna, todėl didelių problemų kaitra jiems nesukėlė. Tiesą skelbime nurodyta šieno kaina, 20 eurų už ruloną, pasak ūkininkės, yra sumažinta, nes nedidelis ūkis atsisako toliau laikyti galvijus.

Kad Lietuvoje vis daugiau atsisakoma auginti galvijus, paminėjo ir Pagėgiuose ūkininkaujantis pašnekovas. Tai lemia rekordiškai žemos pieno kainos. Pastarųjų metų klimatinės sąlygos minimam reiškiniui lemiamos įtakos nors ir neturi, tačiau karščiai ūkininkams optimizmo neprideda.

Vyras sako, kad per karščius gyvulys nebenori ėsti. Atsistoja prie girdyklos, geria vandenį ir viskas, guli. Automatiškai krenta primilžis. Riebalų ir baltymį sumažėja, pieno kokybė krenta.

„Man ūkininkaujančiam pienininkui vasara yra prasta. Kaip šieno pardavėjui - pakankamai normali. Mano krašte dar yra žolės. Kitur žmonės vos ne verkia atsisėdę. Ar kyla noras užsidaryti? Ne kyla, o jau užsidaro. Vien mūsų Pagėgių rajone, žinau du ūkininkus, kurie traukiasi ir atsisako šio verslo. O aš galvojau, kad tai yra stiprūs, perspektyvūs ūkiai. Vienas pardavė lenkams visus gyvulius, antras irgi jau išparduoda. Tai jau vyksta“, - tikina ūkininkas.


Žiauri vasaros pradžia

Dar vienas ūkininkas sutikęs pasidalinti savo pastebėjimais – taip pat prisistatyti nepanoręs šieno pardavėjas iš Utenos rajono. Ūkininkas sako, kad rytų Lietuva nuo karščių nukentėjo stipriai. Paklaustas, ar turėjo sausra įtakos jo šieno surinkimo rezultatams, vyras pateikia skaičius ir siūlo spręsti patiems. Normaliai metais iš vieno hektaro uteniškis prišienaudavo iki 10 rulonų šieno.

„Pradėjau žolę pjauti šienui birželį. Iš 16 ha gavau 16 rulonų, tokia ta įtaka. Normaliais metais iš hektaro gaunu 10 rulonų, šiemet - 1. Galite patys paskaičiuoti, kokia yra savikaina. Čia iš daugiamečių pievų. Bendras rezultatas per sezoną – pašaro bus dvigubai mažiau“, - situaciją apibūdina vyras.

Iš viso vyras šieną renka iš 100 ha, tad ūkininkas tikisi, kad toliau pjaunant, vidurkis iš hektaro pasitaisys ir pasieks bent 4 - 5 rulonus. Kalbėdamas apie kainas, ūkininkas neabejoja, šieno kaina šiemet tikrai bus aukšta.

„Pernai sausą šieną pardaviau po 17 eurų perpardavinėtojams, jie išvežė jį į Norvegiją, ten nežinau po kiek pardavė, negaliu pasakyti, bet kaip suprantu už kosminius pinigus. Šiemet tokius rulonus, parduodu po 30, mažesnius po 20 eurų. Rulonai plėvelėje pernai buvo po 25, šiemet po 30 eurų.

Ūkininkas – verslininkas

Sausra ne šiaip, kad daug įtakos šiemet turi - ji turi milžinišką įtaką. Šieno mažiau, žmonės išparduoda gyvulius, jų kaina krenta. Aišku, užteks Lietuvai to šieno, esmė, kad gyvulių nuolat mažėja, smulkesni ūkiai nyksta.

Šienas bus brangus, kuo toliau, tuo labiau brangs. Gal ir yra pigesnio, išparduos. Gudresni pasilieka pašarą sezono pabaigai, tada pamatysim tikrąją jo kainą, o ji bus nemaža“, – konstatuoja ūkininkas iš Utenos.

Vyras jau mažina gyvulius savo, pusę bandos pardavė į Lenkiją. Pinigų reikia, ir šieno daugiau lieka. 5 metus ūkį turintis uteniškis įsitikino, kad viskas prasideda nuo pinigų, ramiai sau ūkininkauti neišeina, gyvulius prižiūrėti, dirbti. Ūkininkas yra tarsi verslininkas, turi mokėti suktis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)