Specialistai ramina, kad kauniečiai tikrai neturėtų nerimauti dėl įgėlimų, nes naujakurės labai taikaus būdo.

Tai vienuolių išvesta speciali „Bakfast“ bičių rasė, o ją išvesti truko net 75 metus.

„Matome, jos po sunkios kelionės, tačiau nereaguoja į jokius dirgiklius. Jei tai būtų mūsų paprastos Europos juodosios, tai čia mes taip paprastai nestovėtume“, – teigė dr. Algirdas Amšiejus.

Paklaustas, kiek kartų pačiam teko būti sugeltam. A. Amšiejus šypsosi.

„Kiekvieną dieną tenka rankomis sugaudyti dešimtis bičių motinėlių. Tai – avilio karalienės, valdovės. Kiekviename avilyje yra po vieną karalienę, o be palydovų jos negyvena, jos yra nuolat lydimos kitų bičių, tačiau nei man, nei svečiams nė karto nebuvo įgelta“, - teigė A. Amšiejus.

Pastebima, kad bitės mieste jaučiasi ne ką prasčiau, nei laukuose.

„Manau, čia joms bus puikios sąlygos. Bitės aukščio nebijo – kuo arčiau saulės, tuo geriau. Ventiliacija gera, avilys šiltas. Vėjas? Joms vėjas mažiausiai rūpi. Nebent šoninis vėjas, tačiau manau, kad čia viskas bus gerai. Bitės miestuose nėra naujiena, o pasaulyje pagal šį rodiklį pirmauja Kanada. Ten ant pastatų stogų gyvena po 30-40 šeimų, o iš avilio gaunama po 40-50 kg medaus. Svarbiausia, kad tas medus yra labai švarus. Dabar miestai tampa švaresni nei laukai. Ar matėte mieste važiuojantį purkštuvą su trąšomis? Jų čia nėra, chemijos nėra, o benzinas šiais laikais bešvinis, švarus. Žmonės ir bitės labai gražiai gyvena“, - pasakoja A. Amšiejus.

Įdomu, kad mieste gyvenančios bitės suneša daugiau medaus, nei laikuose.

Beje, Lietuvoje bičių nemažėja. Pagal neoficialią statistiką, skaičiuojant bitėms skirtų vaistų pardavimus, bičių šeimų Lietuvoje daugėja.

„Simboliška, kad SBA bičių ant stogų projektą pradedame būtent šiandien, gegužės 20-ąją – dieną, kurią Jungtinės Tautos paskelbė pasauline bičių diena. Esame verslo grupė, kuriai rūpi darna su
gamta ir kuo mažesnis žmogaus veiklos poveikis aplinkai. Įkurdindami avilius ant savo biurų pastatų ir įmonių stogų prisidedame prie ypatingai svarbios ekosistemų dalies – bičių - išsaugojimo ir
kviečiame kitus verslus, įstaigas bei organizacijas jungtis prie šios iniciatyvos,“ – sako SBA viceprezidentė Jolanta Grašienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)