VMU atstovai į klausimą, ar bus naikinamos uniformos, atsakė aptakiai, ir pasiūlė kreiptis į Aplinkos ministeriją. Pastarosios specialistai klausimą taip pat paliko skendėti migloje.

Pažadėtų uniformų nesulaukė

VMU miškininkai kalbas, kad gali būti naikinamos tarnybinės uniformos, išgirdo praėjusių metų pabaigoje. Jiems buvo pasakyta, kad gaus patogius darbo rūbus. Nusivylę miškininkai svarsto, kad toks žingsnis po urėdijų reformos dar labiau diskredituos miškininko profesijos vardą. Pavyzdžiui, kaip į girininkų, aprengtų kaip prekybos centrų konsultantai, nurodymus reaguos miško lankytojai ar tvarkos pažeidėjai?

Beje, prieš kelerius metus valstybinių miškų pareigūnams buvo ruošiamos naujos paradinės ir darbo uniformos. Tam buvo sudaryta komisija, kurios darbe dalyvavo atstovai iš tuometinės Generalinės miškų urėdijos, Valstybinės miškų tarnybos ir miškų urėdijų. Kaip tvirtinama, siūlymus, kaip turėtų atrodyti naujoji valstybinių miškų pareigūnų uniforma, teikė ir miškų urėdijų koordinatoriai regionuose. Projektas buvo derinamas su Lietuvos miškininkų sąjungos (LMS) Girininkų bendrija ir Miško auginimo specialistų bendrija.

Ironiška, bet grėsmė miškininkų uniformoms iškilo skaičiuojant šimtmetį nuo nepriklausomos Lietuvos miškų urėdijų įsteigimo. Tuomet absoliuti dauguma miškininkų dalyvavo ne tik valstybės kūrime, bet ir svarbių visuomeninių organizacijų veikloje, jiems buvo keliami aukšti moraliniai kriterijai.

Žada skiriamuosius ženklus

VMU vadovybės atstovai DELFI tvirtino negalintys atsakyti, ar išliks miškininkų uniformos, nes tai sprendžia Aplinkos ministerija. VMU direktoriaus pavaduotojo miškininkystei Valdo Vaičiūno atsiųstame atsakyme nurodoma, kad miškų urėdijos uniformomis ir darbo rūbais bus aprūpinti visi VMU darbuotojai, kurių aprūpinimas darbo rūbais vertinamas kaip privaloma ir būtina darbo organizavimo sąlyga.

„Šiemet planuojame paskelbti viešųjų pirkimų konkursą sukurti ir pagaminti kokybiškus bei praktiškus darbo rūbus visiems mūsų darbuotojams, skirtingus priklausomai nuo jų darbo pobūdžio ir specifikos. Tikimės, kad naujosios urėdijos miškininkų uniformos bus funkcionalios, kokybiškos, modernios, atspindinčios įmonės ryžtą keistis ir tapti šiuolaikiška, skaidriai veikiančia ir efektyviai valdoma organizacija“, – šviesią ateitį brėžė direktoriaus pavaduotojas.

Anot V.Vaičiūno, rengiant naujų darbo rūbų projektą, tikėtina, kad priešgaisrinę ir sanitarinę miškų apsaugos funkcijas vykdančių specialistų apranga turės skiriamuosius ženklus.

Jis nurodė, kad valstybinių miškų pareigūnų yra ir urėdijoje, ir Valstybinių miškų tarnyboje, o jų sąrašą, taip pat ir uniformas tvirtina aplinkos ministras. Aplinkos ministerijos atstovai tvirtino, kad neranda informacijos apie uniformų likimą ir siūlė remtis VMU žiniomis.

Perspėja dėl smūgio prestižui

DELFI kalbinti žinomi šalies miškininkai kategoriškai nepritartų sprendimui atsisakyti gilias tradicijas turinčių uniformų. LMS prezidentas, Aleksandro Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto dekanas prof. dr. Edmundas Bartkevičius įsitikinęs, kad toks žingsnis būtų žalingas miškininkų profesijos prestižui.

„Miškininkai visais laikais didžiavosi savo uniforma, tai buvo ir drausminantis veiksnys. Anksčiau ją dėvėjo, o ir dabar norėtų dėvėti mūsų dėstytojai. Uniforma, matyt, bus skirta tik valstybės pareigūnams. VMU dabar vadovauja žmogus, atėjęs iš kito sektoriaus, todėl miškininkystės tradicijoms bei istorijai galbūt neturi sentimentų, o gal dabar verslo rūpesčiai užgožia tokius klausimus“, – svarstė jis.

Algirdas Antanas Brukas

Buvęs ilgametis šalies miškotvarkos vadovas, Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos garbės narys Algirdas Antanas Brukas pabrėžė, kad savo istorines šaknis būtina gerbti, juolab kad atlikdami pareigas miškininkai praliejo nemažai kraujo.

„Miškininkas saugo mišką, todėl tradiciškai turi uniformą su savo skiriamaisiais ženklais. Tai sena mūsų tradicija, ji daug reiškia žmonėms. Tarnybos metu Lietuvoje žuvo dešimtys miškininkų, daug jų buvo sužeista. Nors apsauginės miško funkcijos dabar sumažėjusios, bet uniforma miškininkui reikalinga norint geriau atlikti darbą“, – sakė didžiulę patirtį sukaupęs specialistas.

A. Brukas pridūrė, kad atlikta urėdijų reforma atsakingiems vadovams stipriai išmušė iniciatyvą, o uniformų panaikinimas pakirstų ir pasididžiavimą savo profesija.

Siutina komercializacija

Pirmasis atkurtos LMS prezidentas dr. Algirdas Valavičius prisiminė, kad pradėjus irti Sovietų Sąjungai mūsų miškininkai į sąjunginį suvažiavimą vyko jau savo žaliomis lietuviškomis uniformomis.

„Smetoninės Lietuvos laikų uniformoje ne viskas tiko, daug svarstėme, tobulinome projektą. Ji labai pagerino bendravimo kokybę. Ją dėvintis pareigūnas jaučia daug didesnę atsakomybę. Panaikinus uniformą kiltų daug įvairių nepatogumų, ji mums yra būtina. Tokia visko komercializacija jau kartais pradeda ir siutinti. Reikia pasiklausti nuomonės ir žmonių, kurie myli mišką ir yra pasirinkę šią specialybę“, – kalbėjo lietuviškos miškininkų uniformos atkūrimo iniciatorius.

Miškininko dr. Antano Lankelio nuomone, uniformų naikinimas yra neleistinas, būtina atstovėti savo pozicijas.

„Negalima visko suniveliuoti. Tai gali ir pilotų uniformas panaikinti? Uniforma ne tik drausmina pareigūną, visai kitaip į ją dėvinčio miškininko nurodymus reaguoja ir miško lankytojai. Kartu tai yra ir darbo estetikos klausimas“, – sakė jis.

A. Lankelis priminė, jog atkuriant lietuviškas miškininkų uniformas buvo viskas apgalvota – nuo kepurės iki batų, kad pareigūno darbas būtų efektyvesnis, o visuomenės akyse miškininko profesija turėtų prestižą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)