Šeimininkai tikina, kad jokiomis „spec. priemonėmis“, jos augimo neskatino ir net nežino kokia tikroji augalo veislė. Tiesiog toje vietoje prieš tai gyveno namų sargas Rudis (mišrūnas šuniukas), jam pasenus ir iškeliavus anapus, buvo tiesiog perpilta žemė iš daržo ir pabandymui pasodintos dekoratyvines saulėgrąžos. Pasodintos buvo pavasarį, laistytos tik vandeniu, be jokių trąšų.

„Auginti saulėgąžas mėginome sėti pirmą kartą. Sodyboje gyvena mano dėdė Vytautas Lukoševičius. Kokia veislė nežinom, nes teta tiesiog Radviliškyje, gėlių parduotuvėje, nupirko sėklų ir tiek“, – pasakoja Justas Žukas.

Vaikinas sako, jog, kiek teko domėtis, dekoratyvinės saulėgrąžos auga iki 3 metrų. Kodėl šita nusprendė šauti į dangų neaišku. Kiek jam teko domėtis, aukščiausia Lietuvoje išauginta tikroji saulėgrąža buvo virš 5 metrų.

Justas sako, kad ir kitais metais sės šiuos augalus. Dabar jis išaugo labai patogioje vietoje – meta šešėlį ant pavėsinės.

Tai ne pirma nestandartinis toks augalas Žemaitijoje. Nemakščiuose, prie„ Aštuonračio muziejaus“, išaugo net 142 žiedus turinti saulėgrąža. Tiesa, ši buvo kiek žemesnė.

Augalas ištyso iki 4,2 metro aukščio. „Anksti pavasarį prie takelio išdygo neaiškus daigas. Galvojome, kad gali būti piktžolė. Paskui pamatėme, kad saulėgrąža. Lankytojai vis siūlydavo ją išrauta. Nusprendėme palaukti, nes ji gražiai greitai augo. Pradėjome juokauti, kad reikės stogą prapjauti, kad augalas turėtų kur stiebtis“, – pasakoja pasakoja muziejaus šeimininkas Leonas Tamulevičius.

Žmogus sako, kad pasidomėjo, kokia aukščiausia Lietuvoje registruota saulėgrąža. Už šią jį aukštesnė maždaug metru. Tačiau keletą kartų skaičiavo žiedus ir suskaičiavo 142 žiedus. „Lankytojai dabar klausinėja, ar visi žiedai tikri, ar ne plastmasiniai. Stengsimė, kad ji akį džiugintų kuo ilgiau“, – tikina muziejaus šeimininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)