Iš Kupiškio rajono į Ritos tėviškę Leipalingyje grįžusi šeima pernai nusipirko Veršių kaime 60 arų žemės ūkio paskirties sklypą, kuriame nebuvo jokių statinių, nei elektros, tik drėgna vieta tinkama kūdrai išsikasti. Beje, R. Plaščinskienė įsitikinusi, kad kūdroje susikaupęs ištirpusio sniego ir lietaus vanduo laistyti gėlėms tinka geriau, negu semiamas iš gilaus šulinio ar gręžinio. Jų tikslas buvo auginti miestų apželdinimui skirtas gėles.

Knietėjo sužinoti, kaip jiems sekėsi išgyventi ekstremaliai sausą šių metų vasarą ir atrasti vietą gėlių rinkoje, todėl kiekvieną kartą, kai tekdavo važiuoti Leipalingio – Druskininkų keliu, pasidairydavau, ar Veršiuose dar tebestovi gėlių ūkio reklaminis stendas. O šią savaitę užrašas pasikeitė. Dabar siūloma įsigyti rudeninių gėlių – dekoratyvinių viržių ir chrizantemų.

Kol pražys chrizantemos, prekiauja viržiais

Prie šiltnamių sutiktas Aurimas sakė, kad nuo rugsėjo jau prasidėjo dekoratyvinių viržių prekybos sezonas, besitęsiantis iki spalio vidurio.

„Anksčiau lietuviai juos pirkdavo daugiausiai kapams puošti, o dabar jau sodina ir prie namų. Priklausomai nuo dydžio ir spalvos, dekoratyvinių viržių vazonėlis kainuoja nuo 1 iki 2 eurų“, – pasakojo A. Plaščinskas.

Savo šiltnamiuose Plaščinskai viržių neaugina – vežasi juos iš Lenkijos.

„Per daug sudėtinga, mūsų klimatas gal nelabai tinka, matyt, per šalta. Jie pas mus atkeliauja iš Pietvakarių Lenkijos, auginami prie Vokietijos ir Čekijos sienos“, – sakė gėlių ūkio šeimininkas.

O štai chrizantemas Plaščinskai iš daigelių užaugino savo šiltnamiuose. Dabar jos jau išdėliotos lauke, įspūdingo dydžio aptvare ir beliko sulaukti, kol pražys. Prekyba chrizantemomis, pasak A. Plaščinsko, prasidės po mėnesio ir tęsis iki Visų Šventųjų ir Vėlinių švenčių, po kurių gėlininkai išeis atostogų ir pradės ruoštis kitam pavasariui. O kol jos dar nepražydo, gėlių ūkio šeimininkas sakė nežinantis, kokios šiemet bus kainos, nes šias gėles augina pirmus metus.

Didžiąją dalį savo užaugintų gėlių Plaščinskai parduoda Veisiejų ir Druskininkų turguose, bet vis daugiau pirkėjų atvažiuoja pas juos į Veršius.

Per sausrą kūdra nuseko, bet neišdžiūvo

Per birželio sausrą A. Plaščinskas sako labiausiai nerimavęs, ar neišdžius ūkio sklype iškasta kūdra, kurios vandeniu laistomos trijuose bendro 7 arų ploto šiltnamiuose auginamos gėlės. Nes iš kažkur atsivežti tokius vandens kiekius, kokių kasdien joms reikia, būtų sudėtinga ir brangu.

Kūdra, nors ir perpus nusekusi, taip ir neišdžiūvo, todėl dabar Plaščinskai su gerokai didesniu pasitikėjimu žvelgia į ateitį.

„Išgyvenom – užteko vandens“, – sakė Aurimas.

Po pirmosios publikacijos apie Plaščinskų gėlių ūkį nuotraukose pastebėję grandine pririštą Vidurinės Azijos aviganių veislės šunį, gyvūnų teisių entuziastai komentaruose pažėrė jiems priekaištų. Šį kartą užtikau A. Plaščinską padavinėjantį savo uošviui stogo dangos lakštus, kuriais šis dengė erdvų voljerą šuniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)