Čia liepos 14–ąją šurmuliuos Levandų festivalis, pernai pritraukęs minias žmonių. Tokio populiarumo ir didžiulio susidomėjimo renginiu turbūt nesitikėjo netgi pirmąkart jį organizavusi ekologinio ūkio savininkė Loreta Zajankauskienė. Taigi ir į šiemetinį – jau antrąjį festivalį tikimasi sulaukti nemažo pulko levandų gerbėjų. Juk šie dieviško grožio augalai, skleidžiantys prancūzišką Provanso dvasią, sukuria ir nepakartojamą romantišką atmosferą. Džiaugiantis levandų grožiu, įkvepiant jų nuostabaus aromato, nurimsta ir atsipalaiduoja nuvargusi siela. Pasaulis tampa kur kas gražesnis ir draugiškesnis.

Trisdešimties arų ekologinio ūkio sklype sužydi apie 3000 levandų. Šį grožį bus galima ne tik stebėti, bet ir įsiamžinti fotosesijoje.

Kaip sakė L. Zajankauskienė, festivalis Kurdimakščiuose prasidės nuo 10 valandos ryto saulės pasveikinimu bei rytine mankšta, kurią ves Lazdijų visuomenės sveikatos biuro direktorė Ramutė Kunigiškienė. Kaip ir pernai, bus skinami levandų žiedai, kaičiamas puodas ir gaminamas hidrolatas. Susirinkusieji galės stebėti, kaip vyksta distiliavimo procesas ir iš alembiko laša hidrolato lašeliai.

Paskaitą apie levandas skaitys Inga Česnavičienė iš Kauno. Vyks vaikų piešinių konkursas „Piešiu levandą Lietuvai“. „Ergo“ komandos narės norinčiuosius mokys iš gražuolių augalų žiedų pinti puokšteles. Visiems bus įdomu susipažinti su kita šio renginio viešnia Indre Gaskaite, kuri festivalio dalyviams jautriai atskleis neregio pasaulį, savo asmeninius išgyvenimus. Indrė, nuo mažens būdama akla, kuria pasakas, rašo eilėraščius, gieda bažnyčioje. Savo unikalias dainas jis dovanos ir susirinkusiesiems Kurdimakščiuose.

Festivalio metu bus galima nudardėti brikele į svečius pas netoliese įsikūrusį kaunietį verslininką Romą Poteliūną, kilusį iš Kurdimakščių kaimo. Čia jis įsteigė ir viešąją įstaigą „Kultūros kalnelis“. Sodyboje R. Poteliūnas žada organizuoti edukacinius užsiėmimus, įvairius kultūrinius renginius. L. Zajankauskienė džiaugėsi, kad kraštietis parėmė ir Levandų festivalį. Apsilankiusius jo sodyboje festivalio dalyvius verslininkas supažindins su savo veikla, Viliūtė Garbenčienė vaišins ekologiškomis arbatomis.

Kaip ir pernai, renginyje bus galima įsigyti įvairių skanumynų, medinių drožinių, kosmetikos gaminių ir kitų širdžiai bei akiai mielų dalykėlių. Savo meniniais dirbiniais prekiaus keramikė Jolita Žukauskienė. Visą dieną truksiančiame festivalyje nė vienas neliks alkanas. „Emilijos“ kaimo turizmo sodybos savininkė Roma Stulgienė visus vaišins karšta ant laužo virta žvėrienos sriuba.

Renginys, kaip sakė L. Zajankauskienė, bus apdraustas. Taip ji nusprendė po to, kai birželio pabaigoje užsiliepsnojus „Aibės“ prekybos centrui nukentėjo ir jos kosmetikos gaminių, tarp jų ir gaminamų iš levandų, parduotuvėlė. Taigi, nors įėjimas į festivalį nemokamas, būtų kilnu, jei atėjusieji paaukotų nors simbolinę sumą pinigų tolimesniam levandų lauko puoselėjimui.