„OneSoil“ yra platforma tiksliajai žemdirbystei, leidžianti ūkininkams nemokamai internetu žymėti laukų būklę, skaičiuoti azoto trąšų rodiklius ir turinti kitų išmaniųjų funkcijų. 2018 m. gegužės duomenimis, „OneSoil“ naudojasi daugiau kaip 80 Lietuvos ūkininkų. Tarp jų - žemės ūkio kooperatyvas „Viduklė“ ir UAB „Scandagra“, rašoma pranešime.

Palydovinės nuotraukos leidžia „OneSoil“ komandai pateikti ūkininkams pačius naujausius žemės ūkio sektoriaus ir laukų būklės duomenis. Šitaip „OneSoil“ galėjo ištirti dideles dirbamos žemės teritorijas Lietuvoje (skaičiavimams buvo naudojami tik laukai, kurių plotas 2 ar daugiau hektarų), vidutinius lauko dydžius, taip pat pasėlių kiekviename iš laukų tipą.

Baltarusų tyrimas

„OneSoil“ veikia mašininio mokymosi technologijų ir multispektrinių palydovų nuotraukų pagrindu.

Siekiant nustatyti vegetacijos indeksą, „OneSoil“ naudoja nuotraukas iš Europos palydovų, kurių rezoliucija 10 metrų pikseliui. Multispektrinės nuotraukos – tai vaizdai, apimantys matomą plotą ir fiksuojančios infraraudonuosius duomenis. Su tokiomis nuotraukomis yra aiškiai matomas chlorofilas – žaliasis daigų pigmentas.

Vegetacijos indeksas - tai indeksų, gautų išanalizavus palydovines nuotraukas, derinys.

Surinkti statistiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje dauguma dirbamos žemės yra užsodinta kviečiais (481,083 ha), antrą ir trečią vietą užima pievos (421,113 ha) ir miežiai (129,802 ha). Baltarusijoje -priešingai: pievos (1 112 698 ha) užima pirmą vietą, antroje vietoje – kukurūzai (664,878 ha), o trečioje - kviečiai (526,815 ha). Nors Baltarusijoje bulvėmis užsodintas žemės plotas (39,408 ha) yra didesnis nei Lietuvoje (33,634 ha), Lietuvoje bulvių laukų skaičius (2,891 ha) yra didesnis, nei Baltarusijoje (2,276 ha).

Kita šios komandos internetinė programėlė „OneSoil Nitrogen“, taip pat naudoja ypač tikslius duomenis iš palydovo nuotraukų ir apskaičiuoja reikalingą kiekį azoto trąšų skirtingose lauko dalyse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)