Dar didesnis gyvulių išpardavimas prognozuojamas šį rudenį. Prieš lenkų supirkėjus dar atsilaiko tik Žemaitija. Per metus iš rinkos pasitraukė kas aštuntas ūkis.

Kol valdininkų kabinetuose kuriamos ambicingos mūsų pieno sektoriaus strategijos vizijos, už galvos verčia griebtis nuosekliai mažėjanti pieninių karvių banda. Šių metų pavasarį buvo suskaičiuotos 272 492 karvės, prieš dvejus metus jų turėjome 300 489, o 2011 metais – 359 780.

Eilinė pieno supirkimo kainų krizė verčia nuleisti rankas dar daugiau žemdirbių. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) duomenimis, per metus pienininkystės ūkių skaičius sumažėjo per 12,2 proc.

Išsirenka geriausias karves

Mūsų gamintojų sunkia situacija naudojasi Lenkijos ūkininkai, kurie pasiūlo patrauklesnę kainą ir masiškai išveža produktyviausias karves.

„Kol tarsimės dėl pieno kainų supirkimo formulės, tol ir karvių neliks. Lenkai labai aktyviai jas supirkinėja. Štai vien per pastarąsias dvi savaites Lazdijų rajone išsipardavė 5 ūkeliai, laikę po 7 ar 5 gyvulius“, – DELFI sakė žemės ūkio kooperatyvo (ŽŪK) „Krosnos pienas“ vadovas Gintautas Vaišnys.

Kaip pastebima, supirkėjai iš kaimyninės šalies už geras karves moka iki 800 ar 1000 eurų, o lietuviai išgali sumokėti 600–700 eurų. Pats ūkininkaujantis G. Vaišnys ketino iš vieno išsiparduodančio ūkio nusipirkti gyvulių, bet jie atiteko lenkams.

Kupiškio rajone veikiančio ŽŪK „Pienininkai“ direktorius Vytautas Klidzio tvirtino, kad lenkų atstovai dažni svečiai ir aukštaičių ūkiuose, o karves išvežimui kruopščiai atsirenka.

„Daug mūsų rajono pieno gamintojų dabar išsiparduoda. Lenkai perka produktyvias ir sveikas karves iš gerai prižiūrėtų bandų. Štai vienas ūkininkas norėjo realizuoti 30 gyvulių, o pirkėjai atsirinko tik 10 karvių, likusios išvežtos į skerdyklą“, – DELFI pasakojo jis.

Karvės

Numato liūdną rudenį

Didžiausias karvių išpardavimas gali būti šį rudenį. Specialistai pastebi apie tai bylojančius ženklus: uždaryti numatytuose ūkiuose karvės nebesėklinamos, neruošiami pašarai. G. Vaišnys prognozavo, kad Lazdijų ar Alytaus rajonuose rudeniop, matyt, gali užsidaryti net 20–30 proc. ūkių, jei pieno supirkimo kaina už kilogramą nepakils bent 4–5 centais.

Žemos pieno supirkimo kainos ypač skausmingos smulkesniems ūkininkams. „Krosnos pienas“ lygiai prieš porą metų supirkdavo pieną iš 250–260 gamintojų, o dabar jų turi 190. Kupiškėnų kooperatyvas taip pat nerimaudamas skaičiuoja paliekančius pieno gamybą žemdirbius – kasmet tokių rajone atsiranda beveik po 100.

„Gamintojai ypač pradėjo „byrėti“ po euro įvedimo. Pernai vasarą supirkimo kainos dar leido išgyventi, o dabar žmonėms moka vos 12 centų už kilogramą, brangsta degalai, tad karvės priežiūra duoda tik nuostolį. Netikiu, kad pavyks susitarti dėl tos pieno kainų formulės. Daug metų derėtasi su perdirbėjais, o rezultato nėra. Mūsų pieno rinką tvarko stambieji – diktuoja kainą, įsiveža trūkstamą pieno kiekį“, – dėstė V. Klidzio.

Superka savi ūkininkai

Žemaitijoje taip pat pastebima smulkesnių ūkių, laikančių po 5–8 karves, pasitraukimo iš rinkos tendencija. Tačiau vietos ūkininkai tikina, kad lenkų „invazijos“ dar nejaučia – karves superka stipresni žemaičių ūkiai.

„Kaimynystėje likviduojamas 10 karvių ūkis, bet gyvulius nupirks ne lenkai. Kai galą su galu tampa sunku sudurti, jokių kuriamų strategijų nebeišeina laukti. Gal krizės banga ir praeina, bet kiek dar bus naujų? Darbo ir sąnaudų gyvulininkystėje daug, esi labai „pririštas“. Aišku, mažiesiems gamintojams kartais pristinga ir ryžtingo apsisprendimo imtis projektų – kai pradedi abejoti ateitimi, ūkis nebejuda į priekį ir gali sunykti“, – DELFI kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos Plungės skyriaus pirmininkas Marijus Kaktys.

Jo nuomone, jei pieno supirkimo kainos pasiektų bent apie 30 centų už kilogramą, didelė tikimybė, kad noras iki 2030 metų šalyje padvigubinti pieno gamybą galėtų virsti realybe. M.Kaktys laiko 100 karvių ir įsipareigojęs bandą padidinti, nes yra su europine parama pasistatęs naują fermą.

„Žemaitijoje esame priversti užsiimti gyvulininkyste, nes žemės kalvotos ir, pavyzdžiui, grūdų gausių derlių negautume. Tačiau dabar pieno ūkius steigiančius jaunus ūkininkus suskaičiuotume ant rankos pirštų. Dažniau imama auginti mėsinius galvijus“, – sakė ūkininkas.

Kratosi gyvulių

Mažesniems ūkiams stipriau nei didiesiems smūgiavo ne tik nukritusios žaliavos supirkimo kainos. Nuo šių metų pradžios sugriežtėjo pieno kokybės rodikliai. Tapo privaloma vadovautis europiniu reglamentu, pagal kurį bendras bakterijų skaičius yra tris kartus mažesnis, o somatinių ląstelių skaičius dukart mažesnis nei buvo nustatytos ribos. Todėl smulkiesiems gamintojams vasarą sudėtinga apsieiti be brangių pieno šaldytuvų.

„Už kokias lėšas smulkiesiems nupirkti tuos šaldytuvus. Dabar kooperatyvai surenka ir atšaldo pieną, o kitaip jis nepasiektų perdirbėjų“, – komentavo G. Vaišnys.

V. Klidzio pastebi, kad smulkūs ūkininkai tiesiog atstumiami: mokama mažesnė kaina, uždaromi supirkimo punktai. Anot jo, net ir padidinta žaliavos supirkimo kaina nebesustabdys pieno ūkių nykimo, nes išpardavę gyvulius ūkininkai atsisuka į augalininkystę. Vyresni žmonės nebeturi jėgų ūkininkauti, o jaunimas šiuo verslu nesidomi.

„Visi kratosi gyvulių. Nesakau, kad pieno ūkis pasmerktas. Vis tik atsiranda karves laikančių jaunų ūkininkų, bet laikas prarastas. Jau ir dabar kaime valgome lenkiškus ledus ar jogurtą, nes mūsų didžiųjų prekybos tinklų kainų nebeįkandame“, – apgailestavo ŽŪK „Pienininkai“ vadovas.

Kaip tirpsta karvių banda

ŽŪIKVC duomenimis, per pernykščius metus mūsų šalies ūkiuose karvių skaičius sumažėjo 5 proc. – buvo laikoma 13,6 tūkst. mažiau gyvulių palyginus su 2016-aisiais. Panašus mažėjimo tempas buvo fiksuotas ir užpernai.

Sparčiausiai nyksta pieno ūkiai, laikantys nuo 1 iki 2 karvių. Per pastaruosius keturis mėnesius juose laikomų gyvulių skaičius sumažėjo 3 proc. – nuo 33,7 tūkst. iki 32,7 karvių. Tačiau bandas šiek tiek pradėjo didinti laikantieji 11 ir daugiau galvijų.

Per šį laikotarpį po 1–5 karves laikantys 14 382 (67 proc.) pieno gamintojai pagamino 34 541 toną, po 6–14 karvių laikantys 4077 (19 proc.) gamintojai – 37 657 tonas, o 15 ir daugiau karvių laikantys 3 227 (14 proc.) gamintojai – 322 155 tonas natūralaus riebumo pieno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)