„Tai vienas geriausių mano laukų – trisdešimties hektarų, iš kurių penki skirtingose vietose mirksta vandeny, bet dirbti negali ne tik apsemto ploto, bet ir aplinkinių žemių. Ir ne šiaip apsemta, vandens gylis ten daugiau kaip metras, pradeda pelkėti“, – moja ranka į apsemtą lauką V. Andriukaitis.

Melioracijos brokas ar drėgnų metų palikimas?

Kadaise šiame lauke ūkininkas augino kviečius, rapsus, grikius, miežius, tačiau šiais metais vargu ar čia banguos pasėliai.

„Pernai gausus lietus užmerkė daug žemės, tačiau šiemet vanduo nuslūgo, o šiame lauke – ne. Tai ne pernykščių drėgnų metų palikimas, tai dėl prastai atliktų melioracijos darbų“, – įsitikinęs ūkininkas.

Dar 2014 m. V. Andriukaitis pasisamdė Rokiškio rajone dirbančią Valentino Daščioro bendrovę numelioruoti šį lauką. Darbai buvo atlikti, darbų priėmimo aktas pasirašytas, pinigai sumokėti. Ūkininkas rodo tiek aktą, tiek sąskaitą faktūrą – mokėta dar litais. Už drenažo rinktuvo ir sausintuvų įrengimą V. Andriukaitis sumokėjo V. Daščioro bendrovei 5130,40 Lt (1482 eurai)

Apsemtas laukas

„Kai priiminėjau darbus, atrodė, kad viskas gerai. Be to, po melioracijos darbų turi praeiti bent pora metų, kol vanduo susiieško kelią. Šiuo atveju vanduo, kaip matot, kelio nesurado. 2015-ieji buvo labai sausi, 2016-aisiais sklypas jau buvo drėgnokas, bet tais metais palydavo, galvojau, normalu. Na, o pernai vanduo visiškai apsėmė lauką, tačiau visi ūkininkai vargo, galvojau, tokie metai, ką darysi, nuslūgs, bet vanduo niekur nedingo, o šiais metais jau formuojasi pelkė“, – pasakoja ūkininkas.

Apsižodžiavo, bet susitarti – niekaip

V. Andriukaitis šiemet kreipėsi į V. Daščiorą, tikėdamasis, kad pavyks gražiuoju susitarti dėl galimybės ištaisyti melioracijos broką.

„Iš pradžių Daščioras nesileido į jokias kalbas. Sakė esą jis apskritai nedirbęs šiame lauke, bet parodžiau dokumentus, darbų perdavimo-priėmimo aktą, ir atmintis nušvito. Tik kas iš to? Pasisvaidė piktais pareiškimais, kad garantija jo darbams dveji metai, numojo ranka ir išvažiavo. Garantija „paslėptiems“ žemės darbams yra penkeri metai, todėl, esu įsitikinęs, jis privalo ištaisyti savo darbo broką arba atlyginti man nuostolius, kurių susidarė jau per 20 tūkst. eurų“, – teigė ūkininkas.

Ėmė ieškoti užtarimo

Nepavykus taikiai susitarti su melioracijos darbus atlikusia V. Daščioro įmone, V. Andriukaitis ėmė ieškoti užtarimo ir kreipėsi į rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistus. „Atvažiavo skyriaus vyr. specialistas Alvydas Gudonis, pasirašė aktą. Jame teigiama, kad vizualiai įvertinus nustatyta, jog šis žemės plotas užmirko dėl neveikiančio drenažo. Jo nuomone, V. Daščioras turi atkasti ir parodyti, ką padaręs arba nepadaręs, tik tuomet bus aišku, ar jis tikrai nekaltas dėl nenubėgančio vandens. Su V. Daščioru bandė kalbėtis ir skyriaus vedėja Jolanta Jasiūnienė, deja, rasti sutarimo nepavyko. V. Daščioras žadėjo atvažiuoti, bet taip ir nepasirodė. Nėra kam ūkininkų užtarti, va, kreipiausi į spaudą, gal teks pasiekti net teismą“, – apie nesėkmingus bandymus taikiai išspręsti problemą kalbėjo V. Andriukaitis ir pridūrė, kad tai pirmas kartas, kai jis susiduria su melioracijos įrengimo broku.

Ūkininkas anksčiau kreipdavosi į Anykščių melioratorius, ne vieną drenažą jo laukuose yra įrengusi Kazimiero Giriūno įmonė ir niekuomet nekilo jokių problemų. Pasak ūkininko, anykštėnai dirba kokybiškai. „Rokiškyje labai gerai dirba Jonas Smalinskas, bet jo bendrovė turi daug europinių projektų, tad smulkių darbų retai imasi, nes neturi laiko. Man kaimynas pasiūlė pabandyti V. Daščioro įmonę, štai ir pabandžiau“, – liūdnai juokauja ūkininkas.

Mato vienintelį kelią – teismą

Žemės ūkio skyriaus vyr. specialisto A. Gudonio teigimu, akivaizdžiai matyti, kad minėto ūkininko lauke neveikia pagrindinė drenažo sistema. Laukas mirksta būtent dėl to. „Tik mes negalime nustatyti konkrečios priežasties, darbai buvo vykdomi ūkiniu būdu, mes juose nedalyvavome, todėl šioje situacijoje turi būti geranoriškas ūkininko ir melioravimo darbus atlikusiojo susitarimas. Jeigu V. Daščioras nepripažįsta savo kaltės, mano nuomone, turėtų pateikti įrodymų – atkasti ir parodyti, ką yra ir ko nėra padaręs. Kaip kitaip nustatyti? Be to, dar nesibaigęs garantinis laikotarpis – „paslėptiems“ žemės ūkio darbams teikiama penkerių metų garantija. Kaip supratome, V. Daščioras vengia tartis. Mūsų skyriaus vedėja (J. Jasiūnienė – aut. past.) jam skambino, ragino situaciją spręsti geranoriškai, bet susitarti nepavyko“, – komentuoja A. Gudonis.

Vis dėlto specialistas pripažįsta, kad skyrius negali būti teisėjas ir įpareigoti V. Daščiorą elgtis atsakingai, bandyti taikiai išspręsti konfliktą. „Šiuo atveju pasigendu rangovo atsakomybės. Juk jis kur kas daugiau išmano apie melioraciją nei ūkininkas, turėjo ir patarti, ir pateikti planinę medžiagą, kurioje pažymėta, kas ir kur padaryta. Nieko panašaus ūkininkas nesulaukė. Jei nepavyks surasti taikaus sprendimo, ūkininkui matau vienintelį kelią – kreiptis į teismą“, – įsitikinęs A. Gudonis.
Pasak specialisto, V. Daščioras turi visas reikalingas kvalifikacijas, nuolat dalyvauja konkursuose atlikti melioravimo darbus. Tad kodėl šį kartą viskas taip susiklostė – sunku pasakyti, nes rajone daugiau tokių konfliktinių situacijų dėl melioracijos negirdėti.

Virginijus Andriukaitis

Bijo būti sumuštas?

V. Daščioras įsitikinęs, kad tokia situacija susidarė ne dėl jo nekokybiško darbo, o todėl, kad ūkininkas apleido žiotis beržais. „90 proc. tikimybė, kad melioracija neveikia todėl, kad žiotys apaugo beržais. O beržus ne aš auginu, sakiau ūkininkui, kad prižiūrėtų žiotis, neleistų augti medžiams“, – „Gimtajam...“ komentavo V. Daščioras.

Pasak jo, ūkininko laukuose nieko nauja jis neįrengė, tik atliko senos melioracijos remonto darbus, tad neatsako už bendrą sistemą. Anot V. Daščioro, jis pakeitė vieną kitą vamzdelį, o jeigu senieji išėjo iš rikiuotės, sudužo – ne jo kaltė. Na, tuomet ūkininkas iš tiesų už vieną kitą vamzdelį nemažai sumokėjo.

Paklaustas, kodėl nenori taikiai tartis ir bendradarbiauti su V. Andriukaičiu, V. Daščioras ėmė piktintis: „Visų pirma tegul mažiau keikiasi ir puola į akis. Dabar teismais, spauda grasina. Nebijau aš teismų, tegul duoda į teismą, melioracijos remonto darbų garantija – dveji metai, o praėjo ketveri, nieko jis nelaimės.“ V. Daščioro teigimu, penkerių metų garantija galioja tik europiniams projektams.

Redakcija – ne teismas, bet ar galima moti ranka į ūkininko pretenzijas dėl neveikiančios melioracijos? „Tegul išmoksta žmoniškos kalbos, o dabar nevažiuoju ir nevažiuosiu pas jį, bijau būti sumuštas ar nušautas – aš noriu gyventi. Arba tegul perveda iš anksto pinigus, tada atvažiuosiu, man važinėjimas irgi kainuoja“, – savo „kietą“ poziciją dėstė V. Daščioras.