Juo labiau kad startą gerokai gali palengvinti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ parama.

Ši priemonė labai svarbi kaimo vietovių gyvybingumui palaikyti. Ji padeda čia gyvenantiems žmonėms susikurti darbo vietų ir pasididinti pajamas. Dabar paramos sąlygos ir tvarka yra labai suprastintos. Tereikia užpildyti parengtą paraiškos ir verslo plano formą.

Kaime – daug privalumų

Nematytus Lietuvoje kupolinius namus iš putų polistirolo sumanęs statyti Povilas Gudelis savo įmonę beveik prieš porą metų įkūrė Švenčionių rajone. Savo sprendimu jis visai patenkintas ir tikisi geros verslo kloties.

„Tik fantazijos stygius gali sutrukdyti pradėti verslą kaimo vietovėje. Čia yra privalumų: žemė pigesnė nei mieste, nebrangu išsinuomoti patalpas, kaime yra gyvenančių specialistų. Be to, logistika Lietuvoje pakankamai išvystyta – žmogui nesudėtinga nuvykti ten, kur jam reikia. Didmiestyje gyventi nebenoriu, man daug ramiau ir patogiau yra kaime“, – tvirtino bendrovės „Sferos“ vadovas.

P. Gudeliui, pradėjusiam veiklą kaimo vietovėje, atsivėrė ir tvirtesnio starto galimybė. Jis pasinaudojo KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ parama. Tai padėjo įsigyti kupolinių namų statybai reikalingą įrangą: kompiuterizuotas stakles, betono maišyklę, glaisto išpurškimo aparatą, šlifuoklį, oro kompresorius, elektros generatorius ir kt.

„Kai įsteigiau įmonę, daug savo lėšų neturėjau. Gauta parama man leido greičiau pradėti gamybą. Tai gera priemonė norintiesiems protingai vystyti verslą“, – pastebėjo P. Gudelis.

Kupoliniai namai

Verslo idėją rado internete

36-erių metų amžiaus verslininkas turi tris specialybes – miško pjovėjo, apdailininko ir smulkaus verslo organizatoriaus, o daugiausia patirties sukaupė statybų srityje. Jis jau kurį laiką ieškojo išskirtinės savo verslo idėjos, kuri būtų prieinama eiliniams vartotojams.

„Bežiūrint į verslo užsienyje pavyzdžius sudomino iš putų polistirolo statomi namai. Internete mačiau, kad juos populiarina Japonijoje, Rusijoje ar Ukrainoje. Verslo idėjos greitai plinta. Ieškojau, ar tuo kas nors užsiima Lietuvoje, bet neradau. Seniai žinojau, kad mūsų šalyje stato kupolo formos karkasinius namus. Vis tik tai brangesnė ir sudėtingesnė technologija nei pastatų iš putų polistirolo statyba“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Tuomet P. Gudelis ėmėsi skaičiuoti, kiek gali kainuoti patrauklios idėjos realizavimas. Po dviejų savaičių jis turėjo 40 lapų verslo planą, kuriam įgyvendinti draugas pasiūlė ieškoti KPP paramos. Įsteigti įmonę ir pateikti paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos P. Gudeliui padėjo konsultantai.

Kupolinis namas – lyg gyvenimo nuotykis

Pasak verslininko, iš putų polistirolo pastatytas kupolinis pastatas vidutiniškai kainuoja 2–3 kartus pigiau nei tradicinės statybos namas. Jo kaina – apie 50 tūkst. eurų. Namas sutvirtinamas armavimo tinklais, o dekoruoti galima iš karto po armavimo. Jo statyba labai greita, įrengti galima vos per du mėnesius.

„Kupolas – tobuliausia architektūrinė forma, kurią verta išnaudoti ir pritaikyti mūsų reikmėms. Tai energetiškai efektyvus būstas, nes šiluma prarandama tik pro varstomas duris. Jis yra tarsi termosas. Jei 40 kvadratinių metrų name būna trys žmonės, šildymą galima išjungti. Aišku, jis turi ir minusų – pavyzdžiui, spintelės ant sienos nepakabinsi. Tačiau teigiamų savybių yra labai daug“, – aiškino P. Gudelis.

Pernai bendrovė „Sferos“ sulaukė užsakymų. Panevėžyje ji pastatė pirmąjį 140 kvadratinių metrų ploto kupolinį namą, kuriame užsakovai jau apsigyveno, bei dar du namus. Šiemet suplanuotos naujos statybos. Kai kurie klientai nusipirko tik gyvenamųjų namelių komplektus. Pagal bendrovės specialistų rekomendacijas pastatus jie susimontavo patys.

„Tokių namų forma – unikali. Tai yra tikras gyvenimo nuotykis. Aišku, lietuviai dar susikaustę ir naujoms idėjoms, matyt, nėra labai pasirengę. Tačiau, manau, tai tik laiko klausimas, kai prasidės mada“, – dėstė verslininkas, sukūręs kaime keletą darbo vietų.

Svarbu gauti nors eurą grynojo pelno

KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ parama teikiama fiziniams asmenims bei naujai įsteigtiems privatiems juridiniams asmenims. Visi pareiškėjai turi atitikti labai mažos įmonės reikalavimus, būti savarankiški. Savarankiškumo reikalavimas nėra taikomas ūkininkams.

Parama skiriama ne žemės ūkio veiklai pradėti. Remiama ekonominė veikla, nurodyta Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriuje (EVRK), o jeigu projekte numatyta produktų gamyba, apdorojimas, perdirbimas, galutinis produktas negali būti sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priede nurodytas produktas. Be to, įgyvendinant vieną projektą galima numatyti keletą remiamų ekonominės veiklos rūšių.

Pareiškėjai, pateikę paraiškas 2019 m. lapkričio - gruodžio mėn., gali tikėtis gauti 100 proc. išmoką, siekiančią iki 17 220 eurų. Atkreiptinas dėmesys, kad paraiškas nurodytuoju laikotarpiu pateikę būsimieji verslininkai turės galimybę pretenduoti tik į paramą, mokamą pareiškėjui kaip išmoką.

Norint gauti paramą pagal minėtą priemonę paminėtini esminiai įsipareigojimai. Būtina iki verslo plano įgyvendinimo pabaigos sukurti bent vieną darbo vietą, susijusią su ekonomine veikla, kuriai prašoma paramos. Be to, sukurtą darbo vietą privaloma išlaikyti iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos.

Kitas svarbus įsipareigojimas: pradėti įgyvendinti verslo planą ne vėliau kaip per 9 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos, tinkamai įgyvendinti verslo planą, t. y. įsigyti numatytas investicijas. Taip pat labai svarbu vykdyti pelningą ekonominę veiklą, gauti nors eurą grynojo pelno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)