Lietuvos stende parodos lankytojams ir dalyviams bus pristatoma kokybiška lietuviška produkcija, numatyta daug verslo, taip pat dvišalių ir daugiašalių valstybinių susitikimų.

Ši paroda vertiname kaip politinė, kur susirenka įvairių valstybių pareigūnai, atsakingi už žemės ūkį ir vyksta oficialūs susitikimai. Iš kitos pusės, kiekviena šalis parengia ir savo stendą, kuriame pristato tai, ką turi unikalaus.

Paroda, skaičiuojanti 85 metus, lankytojų lauks sausio 17–26 d. Čia laukiama daugiau kaip 400 tūkst. lankytojų, kurie 116 tūkst. kvadratinių metrų siekiančiame plote gales pamatyti, ragauti, uostyti ir gėrėtis net 1660 eksponatų.

Kalbant apie politinę dalį, planuojamas žemės ūkio ministro Andriaus Palionio susitikimas su Ukrainos ekonomikos plėtros, prekybos ir žemės ūkio ministru Tymofij Mylovanov. Bus aptarta dvišalės prekybos skatinimo ir tarpvalstybinio bendradarbiavimo perspektyvas, taip pat bus diskutuojama ir veterinariniais bei fitosanitariniais klausimais.

Tądien ministro A. Palionio lauks susitikimas ir su Moldovos žemės ūkio, regioninės plėtros ir aplinkos ministru Ion Perju bei Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministru Anatolii Khotko. Suplanuotas dvišalis susitikimas ir su Sakartvelo delegacija.

Dvišaliuose susitikimuose dėmesys bus skiriamas Lietuvos ir šalių partnerių prekybos žemės ūkio ir maisto produktais skatinimui, maisto kokybės ir standartų klausimams. Su Moldovos žemės ūkio ministru ketinama pasirašyti dvišalį 2020–2022 m. veiklos planą, numatantį artimiausių metų bendradarbiavimo gaires.

Susitikimo su Latvijos, Estijos bei Lenkijos žemės ūkio ministrais metu planuojama aptarti regioninio bendradarbiavimo bei naujosios ES finansinės perspektyvos klausimus.

Sausio 18 d. žemės ūkio ministras A. Palionis kartu su kitų šalių žemės ūkio ministrais dalyvaus Pasauliniame maisto ir žemės ūkio forume bei konferencijoje „Maistas visiems! Prekyba siekiant užtikrinti saugų, įvairų ir tvarų maistą“. Čia ministrai bei viceministrai diskutuos apie sąžiningos prekybos žemės ūkio produktais tvarką, prekybą siekiant užtikrinti pasaulio aprūpinimą maistu, įvairius gamintojus įtraukiančias ir saugias maisto grandines bei apie žemės ūkio sektoriaus plėtrą skatinančią prekybą.

Kalbant apie praktinę dalį, kuri patraukli parodos lankytojams, Lietuvos ekspozicijoje, kaip vienas iš pagrindinių akcentų, parodos lankytojų lauks įspūdingo dydžio – 45 kg sveriančio – lietuviško šakočio pjaustymas ir degustacija.

L. Sadauskienės individualios įmonės darbuotojų šakotis, gavęs Šimtmečio maisto produkto vardą, keptas lauke, su beržinėmis malkomis, 7 valandas. Jo gaminimui prireikė net 700 kiaušinių, 17 kg miltų, 15 kg sviesto, tiek pat kilogramų grietinės ir cukraus.

Pernai pagrindiniu akcentu buvo 86 kg. sveriantis tradicinis baltas sūris. Tokio dydžio produkto užteko pavaišinti maždaug tūkstančiui žmonių – sūris buvo supjaustytas gabaliukais ir per kelias valandas išdalintas parodos lankytojams. Tačiau jį pagaminti ir atgabenti į Vokietiją buvo gana sudėtinga. Užsakovams teko pavargti ieškant įmonės, kuri sutiktų to imtis ir iš tonos pieno išspaustų tokį sūrį, nes vien rasti tinkamo dydžio sūrmaišį nėra paprasta.

Šiemet Lietuvai atstovaus dvylika gamintojų, kurie parodos lankytojams pristatys tautinio paveldo ir ekologiškus gaminius.

Kaip ir kasmet savo maisto produktus, gėrimus bei dirbinius mūsų šalies gamintojai pristatys Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos įrengtoje ekspozicijoje. Čia lankytojų lauks bityno „Devyni medūs“ desertai, pagaminti iš šio bityno medaus ir šaltyje džiovintų įvairių uogų, o parodos lankytojams, norintiems saldaus, skanaus, cukraus neturinčio šokolado bus pasiūlytas naujausias bityno sukurtas produktas – „Medaus šokoladas“.

Lankytojai Lietuvos ekspozicijoje ras ir mažosios bendrijos „Medaus magija“ gaminamų medaus desertų, tikrų „vitaminų bombų“, juk jiems pagaminti naudojamos šalčiu džiovintos uogos, daržovės, vaistažolės, taip išsaugomi beveik visi produkte esantys vitaminai ir mineralai.

Radviliškių kaimo kepykla vilios parodos lankytojus natūralia, ajeras kvepiančia lietuviška rugine duona ir šimtalapiais, smalsiausieji galės savo akimis išvysti, kaip gimsta tradicinis lietuviškas, namų šiluma kvepiantis šakotis – tokią galimybę suteiks L. Sadauskienės individuali įmonė, gaminti konditerijos gaminius.

Taip pat ekspozicijoje lankytojai galės paragauti ir uždarosios akcinės bendrovės „Sadera“ natūraliomis uogomis kvepiančių, negazuotų limonadų, pagamintų nenaudojant jokių cheminių priedų, konservantų, aromatų ar dažiklių. Čia pakvips ir kaimiško dūmo kvapo mėsos gaminiais, pagamintais pagal senolių tradicijas, naudojant tik natūralius prieskonius, kuriuos pristatys uždaroji akcinė bendrovė „Šerno pėda“.

Mažoji bendrija „Piscator“ kvies parodos lankytojus įvertinti produktus, pagamintus iš lietuviško šamo, o uždaroji akcinė bendrovė „Versala“ pasiūlys desertus, gaminamus iš... agurkų.

Maža šeimos įmonė „Šušvės midus“ kvies lankytojus paragauti pagal senąsias gamybos tradicijas gaminamo midaus, gaminamo iš nuosavo bityno medaus.

Tautodailininkė, juvelyrė Danutė Tikužienė supažindins parodos lankytojus su sertifikuotais Lietuvos tautinio paveldo gintaro ir žalvario dirbiniais, o Lietuvos ūkininkų draugija pristatys savo narių – Aušros Petrauskienės, Vaidos Druskytės ir Jūratės bei Česlovo Gudžių – sukurtus darbus: tautinio paveldo sertifikatu įvertintas lėles, iš tauriųjų ir spalvotųjų metalų gaminamus bei pagal archeologinius pavyzdžius restauruotus papuošalus, juodosios keramikos technika pagamintus indus.

Lietuviškus, tautinio paveldo ženklu pažymėtus kremus, prieš kuriuos neatsilaiko daugelis žmogaus sveikatai kenkiančių bakterijų, pristatys uždaroji akcinė bendrovė „Evija ir partneriai“.

Mažoji bendrija „Bioproduktas“ pristatys pluoštinių kanapių sėklas, aliejų, baltymus, miltus arbatas bei kitus produktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)