Smulkieji ūkininkai paraiškas paramai gauti pagal minėtą priemonę dar gali suspėti pateikti Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniuose padaliniuose iki š. m. gruodžio 31d. Jas galima teikti ir naudojantis Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) informacine sistema – www.zumis.lt.

Šiuo etapu paramos gavėjams numatyta išskirstyti per 9,8 mln. eurų. Lėšos – iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Obuolius parduoda vokiečiams

Savo 4 hektarų dydžio sode Pasvalio rajone Aidas Šimeliūnas sėkmingai puoselėja ne šiuolaikinių, o senųjų veislių – antaninių, rudens dryžuotojo, šafraninio pepino ir kt. – obelis. Jo ekologiškai užauginti obuoliai iškeliauja į Vokietiją, kur jie labai vertinami dėl didelio pektinų kiekio, tinkamumo perdirbti į traškučius ar konditerinius miltus.

Palankiais metais sodininkas priskina apie 120 tonų obuolių, kurių dalį iki pardavimo gali saugoti pasistatytoje saugykloje. A. Šimeliūnui už produkciją, per tarpininkus išvežamą vokiečiams, sumokama dvigubai brangiau nei vietinėje rinkoje. Lietuvoje jis parduoda nebent krituolius. Vakarų rinka sodininkystės ūkiui užtikrino didesnį stabilumą ir naujas galimybes.

„Tikrai nedejuoju ir žalių kryžių nestatau. Išgyventi galima“, – tikina A. Šimeliūnas, dirbantis ir ūkvedžiu mokykloje.

Sodininkas pabrėžė, kad didelę reikšmę vystant ekologinį sodininkystės ūkį, kurį įsteigė 2006 metais, turėjo europinė parama.

Naujo traktoriaus visų galimybių dar neišnaudojo

A. Šimeliūnas pripažino, kad sodininkystės pradžia jam buvo nelengva. Gana pigiai nusipirkus buvusio ūkio sodą reikėjo sukaupti lėšų technikai įsigyti, trūko ir patirties.

„Iš karto įregistravau ekologinį ūkį, pradėjau gauti išmokas ir po truputį suktis. Pradžiai šienavimo darbams samdydavau talkininkus, purkštuvą tampydavau ant pečių po keletą dienų, vienas vargas buvo“, – prisiminė jis.

Pernai ūkininkas pasinaudojo KPP parama smulkiesiems ūkiams ir nusipirko modernų sodo darbams pritaikytą traktorių.

„Anksčiau vargau su turima technika. Štai su mažu japonišku traktoriumi ir savaitę užtrukdavau, kol nušienaudavau sodą. Naujas traktorius leidžia dirbti daug efektyviau ir komfortiškiau, sutaupyti degalų. Jo visų galimybių dar nespėjau ir išnaudoti. Pavyzdžiui, dabar bus vienas malonumas išgabenti iš sodo konteinerius. Europinė parama labai reikalinga, kitus ūkininkus kviečiu ja naudotis – nereikia bijoti, jei atitinki sąlygas“, – džiaugėsi A. Šimeliūnas, svajojantis apie didelį verslinį sodą.

Sukurs biodinaminį ūkį

Vykdydamas numatytą verslo planą ūkininkas ką tik išplėtė savo sodą iki beveik 6 hektarų dydžio. Senosios obelys jau skaičiuoja galbūt pusšimtį metų, tad A. Šimeliūnas svarsto, kad greitai jas reikės atnaujinti.

„Kol senasis sodas dera, derliaus užtenka. Rudenį obuoliai sunoksta beveik vienu metu, tuomet vos spėk suktis – mokykloje pasiimu atostogų, prireikia ir talkininkų. Naujam sodui rinkomės tik žiemines veisles“, – pastebėjo sodininkas.

Artimiausiu metu A. Šimeliūnas bandys įveikti keletą kartų aukštesnę nei ekologinio ūkininkavimo kartelę. Jis pasiryžęs vystyti biodinaminę sodininkystę. Lietuvoje biodinaminė žemdirbystė dar tik skinasi kelią, šią kryptį yra pasirinkę apie dešimt ūkių.

Tokiame kaip organizmas save išlaikančiame ūkyje stengiamasi remtis darnos tarp žmogaus, gyvūnų ir augalų – gamtos pusiausvyros principais. Pavyzdžiui, tręšimui naudojami iš paties ūkio žaliavų pagaminti preparatai, kuriems reikalingas gyvulių mėšlas. Todėl A. Šimeliūnas jau laiko ir keletą mėsinių galvijų.

A. Šimeliūnas tikisi, kad biodinaminio sodo produkcija bus dar labiau paklausi ir pelninga. Tai padės išlaikyti gyvybingą ūkį ir jį išplėsti.

Pakartotina parama – tik kitai remiamai veiklai

Supaprastintas KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities ,,Parama smulkiesiems ūkiams“ paramos modelis smulkiesiems ūkininkams yra daug patrauklesnis.

Parama teikiama žemės ūkio produktų gamybai bei žemės ūkio produktų, pagamintų (išaugintų) valdoje, perdirbimui ir tiekimui rinkai. Paramos gali prašyti ne jaunesni kaip 18 metų fiziniai asmenys. Jie turi užsiimti žemės ūkio veikla ir savo vardu iki paramos paraiškos pateikimo dienos būti įregistravę valdą (kaip valdos valdytojai) ir ūkininko ūkį.

Parama teikiama smulkiųjų ūkių valdytojams, kurių valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra nuo 4 000 iki 7 999 eurų.

Antrojo paraiškų kvietimo etapo taisyklėse atsirado pokyčių. Pagrindinis skirtumas – jei pareiškėjas pagal šią priemonę nėra gavęs paramos, tuomet jam skiriami papildomi balai.

Be to, jei pareiškėjas yra gavęs paramą pagal šios priemonės veiklos sritį, pakartotinai parama gali būti skiriama tik kitai remiamai veiklai. Pavyzdžiui, jei parama buvo gauta žemės ūkio produktų gamybai, tai dabar pareiškėjas galėtų kreiptis tik dėl paramos žemės ūkio produktų, pagamintų ar išaugintų valdoje, perdirbimui ir tiekimui rinkai.

Privalomas surinkti mažiausias atrankos balų skaičius – 35. Smulkesni ūkiai gauna daugiau balų.

Didžioji išmokos dalis išmokama greičiau nei per mėnesį

Didžiausia išmokos suma vienam verslo planui įgyvendinti – 15 000 eurų. Pirmoji išmokos dalis, sudaranti 80 proc. išmokos sumos, išmokama ne vėliau kaip per 15 darbo dienų po sprendimo skirti paramą, antroji išmokos dalis, sudaranti 20 proc. išmokos sumos, mokama kitais metais po verslo plano tinkamo įgyvendinimo.

Paramos gavėjas turi įsipareigoti tinkamai įgyvendinti verslo planą, t. y. atlikti visas verslo plane numatytas investicijas, produkcijos standartine verte išreikštą valdos ekonominį dydį padidinti ne mažiau kaip 20 proc., pasiekti verslo plane numatytus veiklos plėtros tikslus, vykdyti pelningą veiklą.

Verslo planą būtina pradėti įgyvendinti per 9 mėn. nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos – apie tai, jog pradedamas įgyvendinti verslo planas, ūkininkas privalo informuoti NMA raštu. Netinkamai įgyvendinus verslo planą, likusi išmokos dalis nemokama, o išmokėta išmokos dalis susigrąžinama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)