Čia į pagalbą ateina Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ parama.

Šiemet ketvirtasis paraiškų priėmimo paramai pagal šią priemonę gauti etapas vyks iki gruodžio 31 d. Ūkininkai, dalyvaujantys žemės ūkio produktų kokybės sistemose, paraiškas gali pateikti Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Šiam etapui iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto skirta per 235,5 tūkst. eurų. Tokia priemonė padeda didinti žemdirbių konkurencingumą skatinant integruotis į maisto tiekimo grandinę. Be to, norima stimuliuoti vietinių rinkų plėtrą, didesnės pridėtinės vertės žemės ūkio ir maisto produktų, gaminamų tausojant aplinką, gamybos plėtrą.

Pasekė tėvų pėdomis

Trakų rajone ekologinį augalininkystės ūkį Dalius Šilalė įregistravo dar besimokydamas dvyliktoje klasėje. Žemdirbio duoną jis išmoko krimsti nuo mažumės, nes kartu su broliais padėdavo ekologine žemdirbyste besiverčiantiems tėvams. Pasak jauno vyro, be tokios patirties ir artimųjų paramos pradėti ūkininkauti prieš ketverius metus būtų buvę daug sunkiau.

„Taip pat labai padėjo Europos Sąjungos parama jaunojo ūkininko įsikūrimui. Be tokių programų prapultume – savo lėšomis reikiamos technikos nesusipirktume. Gavęs paramą įsigijau plūgus, priekabą, daug kito inventoriaus. Taip pat – brangiai kainuojančią bitininkavimo įrangą, kurią būčiau galėjęs nusipirkti nebent tolimoje ateityje“, – pasakojo jaunasis ūkininkas.

D. Šilalei nepriimtina chemizuotų produktų gamyba, todėl jaunasis ūkininkas, kaip ir jo tėvai, pasirinko ekologinio ūkininkavimo kryptį. Tokiu keliu pasekė ir du jo broliai, taip pat ūkininkaujantys Trakų rajone.

Prireikė populiarinti bityno produkciją

Palaipsniui D. Šilalės ūkis išsiplėtė iki 30 hektarų, dalis jų yra išsinuomota. Nederlingoje Trakų rajono žemėje ūkininkas sėja kvietrugius, avižas, grikius ir kitas kultūras. Vis tik stabiliausias pajamas ūkiui užtikrina vištų kiaušinių ir bityno produkcija.

„Laikau apie 100 vištų, kurioms lesinti užsiauginu pašarų. Sostinėje kaimiškų kiaušinių poreikis labai didelis – tik duok. Miestiečiai ir patys atvažiuoja jų nusipirkti į ūkį. Taip pat prižiūriu 20 šeimų bityną, kurį, pasinaudojęs kita KPP priemone, ketinu išplėsti iki 40 avilių“, – dėstė D. Šilalė.

Būtent bityno produkcijai populiarinti ūkininkui prieš kurį laiką ir prireikė KPP priemonės „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ paramos. Nors jo ūkyje gaminamas medus turi Nacionalinės kokybės produkto sertifikatą, tačiau tai dar negarantavo sėkmės – reikėjo tinkamai prisistatyti vartotojui.

Pradėjo augti pardavimai

Pasinaudojęs KPP minėtos priemonės parama D. Šilalė įsigijo ne tik reikiamą tarą medui, bet ir patrauklius dangtelius, pasigamino etiketes, skrajutes ir kt. Po šių investicijų jis greitai pastebėjo, kad bityno produkcijos pardavimai pradėjo augti.

„Tokia europinė parama labai svarbi ūkininkui, siekiančiam rasti savo vietą rinkoje. Tiek savo pinigų produktų pristatymui negalėčiau skirti. Būtų tekę verstis gerokai paprasčiau. Norint investuoti į tinkamą produkcijos pristatymą turi gauti normalias pajamas“, – tvirtino ūkininkas.

Kol kas D. Šilalė negali skirti viso dėmesio žemdirbystei, nes dar studijuoja dirbtinio intelekto inžineriją magistrantūroje. Jis svarsto, kad įgytos žinios gali būti naudingos ir ūkyje. Štai įgytus programavimo įgūdžius jaunas vyras pritaikė vystydamas bičių produktų internetinę prekybą. Interneto svetainėse ūkininkas vartotojams pasiūlo įsigyti ne vien tik medaus, bet ir patraukliai sudarytus rinkinukus, kuriuose galima rasti ir bičių duonos, žiedadulkių ar vaško žvakes.

Kas gali kreiptis paramos?

Šiemet vyksta jau ketvirtas paraiškų priėmimo paramai pagal KPP priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ etapas. Pasak Žemės ūkio ministerijos specialistų, taisyklėse naujų pakeitimų neatsirado.

Paramos gali kreiptis žemės ūkio veiklos subjektai, auginantys ir (arba) gaminantys ir tiekiantys rinkai kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus, ir nustatyta tvarka įregistravę žemės ūkio valdą (kaip valdytojai arba partneriai). Ji teikiama pareiškėjams, dalyvaujantiems vienoje ar keliose iš šių kokybės sistemų – ekologiškų produktų, ES pripažintų produktų ir nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų (NKP) kokybės sistemose.

Parama teikiama pirmą kartą įsijungiantiems į kokybės sistemas žemės ūkio veiklos subjektams arba tiems, kurie pastaruosius penkerius metus dalyvauja šiose sistemose.

Svarbu, kad paraiška būtų pateikta per penkerius metus nuo pirmojo patvirtinamojo dokumento, sertifikato išdavimo arba gamintojo įregistravimo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomame produktų, kurių pavadinimai įregistruoti saugomos kilmės nuorodos (SKVN) ir saugomos geografinė nuorodos (SGN) arba garantuoto tradicinio gaminio (GTG) registre, gamintojų sąraše dienos.

Reikia žinoti, kad šiame etape NKP kokybės sistemoje dalyvaujančių pareiškėjų paramos paraiškos nepriimamos. NPK sistemų specifikacijos šiuo metu dar nesuderintos su Europos Komisija.

Ekologiškų produktų gamintojui – iki 3000 eurų

Žemdirbiams kompensuojamos papildomos, su dalyvavimu kokybės sistemoje susijusios išlaidos: produktų etiketės, pakuotės dizaino sukūrimo ir įsigijimo, informacinės medžiagos apie tiekiamų rinkai produktų ypatybes maketavimo ir spausdinimo, produktų sertifikavimo, kontrolės, reikalingų įrodyti atitiktį keliamiems reikalavimams tyrimų.

Siekiantys dalyvauti ekologiškų produktų kokybės sistemos veikloje pareiškėjai turi auginti ir (arba) gaminti ir tiekti rinkai neperdirbtus arba perdirbtus ekologiškus produktus (išskyrus žuvininkystės ir akvakultūros produktus), skirtus tiesiogiai žmonėms vartoti, bei turėti tai patvirtinantį nepriklausomos sertifikavimo įstaigos išduotą patvirtinamąjį dokumentą. Parama šios sistemos dalyviams siekia iki 2 998 eurų.

ES pripažintų produktų kokybės sistemos dalyviai turi gaminti ir tiekti rinkai produktus, kurių pavadinimai įtraukti į ES duomenų sistemą ir įregistruoti viename ES iš registrų: SKVN, SGN arba GTG. Taip pat pareiškėjas turi būti įrašytas į paskirtosios kontrolės VMVT tvarkomą produktų, kurių pavadinimai yra įregistruoti SKVN ir SGN arba GTG registre, gamintojų sąrašą. ES pripažintų produktų gamybos sistemų dalyviams parama siekia 2 776 eurų.

Vykdantiesiems veiklą pagal šią priemonę parama teikiama ne ilgiau kaip penkerius metus. Finansuojamos išlaidos – būtinos numatytai veiklai vykdyti ir numatytos paraiškoje bei patirtos ne anksčiau kaip nuo paraiškos pateikimo dienos.

Atrankos kriterijus – mažiausiai 50 balų

Jeigu paraiškų vertinimo metu nustatoma, kad paraiška nesurinko privalomo mažiausio 50 balų skaičiaus, ji yra atmetama ir toliau nevertinama.

Jei pareiškėjo ūkio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte (SP), yra iki 8 000 eurų įskaitytinai, suteikiama 50 balų, jei didesnis kaip 8 000 eurų – 30 balų.

30 balų skiriama, jeigu pareiškėjas yra žemės ūkio kooperatyvo ar asociacijos narys.

Jei pareiškėjas ne anksčiau kaip prieš 2 metus iki paramos paraiškos pateikimo dalyvavo programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro patvirtintose mokymų programose, susijusiose su ekologiškų produktų, ES pripažintų produktų, NKP gamybos sistemų ar aplinkosaugos reikalavimų laikymusi (pateiktas programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro išduotas rašytinės formos mokymų baigimo pažymėjimas), jam suteikiama 20 balų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)