Privatūs juridiniai bei fiziniai asmenys, atitinkantys labai mažos ir mažos įmonės statuso reikalavimus, paraiškas paramai gauti pagal minėtą priemonę gali pateikti Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos teritoriniuose padaliniuose iki gruodžio 31 d.

Pagal šią veiklą šiemet numatyta paskirstyti daugiausia lėšų per 2014–2020 m. KPP programinį laikotarpį – daugiau nei 35,7 mln. eurų, kurie skirti iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Išskirtinis šokoladas gimė kaime

Nuo kakavos pupelės iki šokolado plytelės – tokį pirmeivišką šalyje verslo planą daugiau nei prieš dešimt metų sumanė ir kaime su bendražygiais sėkmingai realizavo Domantas Užpalis. Jo įkurta manufaktūra – viena iš nedaugelio šokolado gamintojų, kurių gamyba apima visus procesus.

Užsiimti išskirtinio šokolado gamyba neturėjusį jokios kulinarinės patirties vilnietį paskatino rūsčios gyvenimo aplinkybės. 2008 metais D. Užpalis sugrįžo į Vilnių po miesto planavimo magistro studijų Londone. Per pačią ekonomikos krizę vaikinui buvo sudėtinga rasti darbą. Teliko pasikliauti savo išmone ir jėgomis. Taip po poros metų Molėtų rajone, Giedraičiuose, įkurtame gamybos ceche gimė išskirtinis rankų darbo šokoladas, kuris dabar už kokybę jau yra pelnęs 20 tarptautinių apdovanojimų.

„Mes beveik neturime šokolado gamybos tradicijų. Toks žingsnis galėjo atrodyti naivus – su tuo susijęs ir prekės ženklo pavadinimas „Chocolate Naive“, – pastebėjo D. Užpalis.

Šokolado alchemiku vadinamas gamintojas pabrėžė, kad pradedant verslą nemažą vaidmenį suvaidino ir Europos Sąjungos parama. Ji padėjo smulkiai šokolado gamybos įmonei atsistoti ant kojų.

„Veiklos pradžiai mums reikėjo didelių investicijų, o jų turėjome tik dalį. Be to, pradėti tokį verslą kaime yra dar sudėtingiau nei mieste – ir dėl logistikos, ir darbuotojų pasirinkimo. Europinė parama alternatyviai veiklai kaimiškoje vietovėje beveik idealiai atitiko mūsų projekto koncepciją ir padėjo sėkmingai išvystyti veiklą, kuri išgarsėjo visame pasaulyje“, – kalbėjo D. Užpalis.

Rengs „šokoladinį“ kaimo turizmą

Dabar išskirtinio šokolado kūrėjai žengia į naują veiklos etapą. Bendrovės „Naivu“ projektui šiemet buvo skirta KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklos „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ svari parama. Tai leis atnaujinti šokolado gamybos liniją ir tarp Giedraičių ir Vilniaus pastatyti naują fabriką, kuriame bus organizuojamas kulinarinis turizmas.

„Mūsų turima įranga jau paseno, ji genda. Turime naujų klientų ir potencialių užsakymų. Atsinaujinę galėsime padidinti gamybos pajėgumus, gaminti dar labiau kokybišką ir įvairesnį šokoladą. O naujoje manufaktūroje organizuosime „šokoladinį“ kaimo turizmą. Žmonės galės stebėti gamybos procesą, degustuoti ir kt. Tai bus mums nauja kryptis. Norime populiarinti lietuvišką kulinarinį paveldą. Vakarų šalyse kulinarinis turizmas yra ant bangos. Skatinamas vietinis turizmas auga ir Lietuvoje“, – pasakojo D. Užpalis, bendrovės „Naivu“ bendrasavininkis ir technologas.

Sukurs naujas darbo vietas

Šiuo metu bendrovėje „Naivu“ dirba keturi žmonės. Tai – šeimos verslas. Įvykdžius KPP remiamą projektą bus sukurtos 6 naujos darbo vietos. Surasti kaime gerai angliškai kalbančių ir kompiuteriškai raštingų darbuotojų nėra paprasta užduotis. Vis tik D. Užpalis įsitikinęs, kad gerai paieškojus galima surasti šviesuolių, į kuriuos galės atsiremti.

„Tam, kad kaimas būtų gyvas ir klestėtų, čia reikia vystyti ne tik žemės ūkio, bet ir alternatyvią veiklą. Todėl ši KPP priemonė labai reikalinga. Abejoju, kad be europinės paramos būtume darę tokį didelį šuolį. Tokios investicijos yra labai brangios ir rizikingos. Matyt, būtume tai darę mažesne apimtimi, ne taip ambicingai“, – dėstė šokolado gamintojas.

Jo sukurta manufaktūra tiesiogiai dirba su išskirtiniais kakavos pupelių augintojais, jas kruopščiai atsirenka, savo fabrike perdirba ir pagamina itin aukštos kokybės šokoladą, kurio įdarai – iš lietuviškų baravykų, miško medaus, uogų ir kt. Per metus pagaminama apie 150 tūkstančių šokolado plytelių.

Net 95 proc. produkcijos iškeliauja į 25 pasaulio šalis, ji parduodama prestižinėse prekybos vietose. Pagrindinės eksporto rinkos – JAV, Japonija ir kitos Azijos šalys. Lietuvių manufaktūra nestokoja norinčių pasisvečiuoti specialistų bei gurmanų, atvykstančių iš įvairių kraštų – net nuo seno garsėjančių šokolado gamybos tradicijomis Belgijos ar Šveicarijos.

Šokoladas

Didžiausia suma – ne daugiau 200 tūkst. eurų

Pasak Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Snieguolės Valiulienės, parama pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ svarbi tuo, kad yra skiriama fiziniams ir juridiniams asmenims verslui kaime plėsti.

„Pareiškėjai turi būti vykdantys ekonominę veiklą kaime ir gaunantys iš šios veiklos pajamų. Paramos dydis yra skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas ir planuojamų sukurti naujų darbo vietų skaičių. Parama neteikiama projektams, kuriuose neplanuojama kurti naujų darbo vietų“, – komentavo ji.

Sukūrus vieną darbo vietą, bus skirta iki 50 000 eurų paramos lėšų, privaloma sukurti ne mažiau kaip 0,5 etato darbo vietą. Viso etato darbo vieta yra ta, kai priimtas darbuotojas išdirba 8 val. per dieną ir 40 val. per savaitę ištisus metus.

Didžiausia numatyta paramos suma vienam projektui – ne daugiau 200 000 eurų (kai sukurta ne mažiau kaip 4 darbo vietos), o kompensuojama bus iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Pateiktoms paraiškoms už atitikimą atrankos kriterijams bus suteikiami balai. Didžiausia galima surinkti atrankos balų suma – 100, privalomas surinkti mažiausias atrankos balų skaičius – 50.

Šokoladas

Kokie įvyko pakeitimai?

ŽŪM vyriausioji specialistė pabrėžė, kad šiemet teikiantiems paraiškas pareiškėjams paskolos sutartį Nacionalinei mokėjimo agentūrai reikės pateikti ne iki paramos sutarties pasirašymo, bet su mokėjimo prašymu, kuriame prašoma kompensuoti skolintomis lėšomis įgyvendintas investicijas.

Taip pat pakeistas reikalavimas apdrausti valstybės registruose registruojamą turtą, kuriam įsigyti ar sukurti bus panaudota parama, ne nuo turto priėmimo-perdavimo akto pasirašymo, o nuo mokėjimo prašymo, kuriame prašoma paramos kompensuoti įsigytą ar sukurtą turtą, pateikimo dienos iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos.

Be to, nebus suteikiami atrankos balai projektams, kurie įgyvendinami savivaldybėje, kurioje nedarbo lygis aukštesnis nei vidutinis Lietuvos nedarbo lygis, jei projekte numatyta teikti tik mobilias paslaugas.

Pagal šią priemonę yra remiamos įvairios ne žemės ūkio veiklos, išskyrus veiklas, kurios nurodytos neremiamų veiklų sąraše.

Šokoladas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)