Svečiuotis Lietuvos kaimo turizmo sodybose, ūkiuose, amatininkų kiemeliuose, muziejuose ir dvaruose lankytojai kviečiami gegužės 10–12 d. Tereikia susirasti portalo „Atostogos kaime.lt“ skiltį „Atviros dienos kaime“ ar didžiųjų šalies miestų degalinėse „Cirkle K“ pasiimti nemokamą akcijos žemėlapį ir susiplanuoti turiningą savaitgalį Lietuvos kaime.

Lietuvos ir Latvijos turizmo asociacijų rengiama akcija, kurios tikslas populiarinti kaime teikiamas paslaugas, užaugintus bei pagamintus produktus, skatinti miestiečius poilsiauti ir pramogauti kaime, organizuojama įgyvendinant projektą „Agroturizmo produktų vystymas, puoselėjant ūkininkavimo tradicijas“. Projektą finansuoja 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos programa.

Ypač populiarūs apsilankymai ūkiuose

Artėjantį savaitgalį duris atvers ir lankytojų lauks net 66 objektai, iš jų nemaža dalis ūkių, kurie kasdien nėra prieinami turistams. Kaip pastebėjo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas, per praeitas atviras dienas kaime ypač populiarūs buvo apsilankymai ūkiuose.

„Paprastai ūkininkai neturi laiko priiminėti svečių, nes turi daug darbų: žemės dirbimo, gyvulių priežiūros ir kt. O atvirų durų dienomis nemažai ūkių įsileidžia lankytojus ir parodo daug turiningų dalykų: kaip auga gyvuliukai, kuo jie šeriami, kaip ganomi, kokią produkciją duoda, kas iš jos pagaminama ir kt. Tai ypač įdomu vaikams, taip pat – ir suaugusiems, tai pastebėjo didžioji praeitų tokių akcijų lankytojų dalis“, – teigė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas.

Ir šiemet ūkiai, kurie yra pasirengę atverti duris svečiams, jau yra sulaukę nemažai rezervacijų ir patvirtinimų, kad lankytojai tikrai atvažiuos. Taigi vis daugiau žmonių nori pamatyti, kaip melžiamos karvės ir ožkos, kaip prižiūrimos lietuviškos avys, kaip šukuojami ir kasomis dabinami poniai ir kt.

Prieš porą metų pirmą kartą vykusi akcija prikvietė apie 1800 lankytojų, o pernai jų skaičius viršijo 2200. Kai kurie objektai sulaukė po 300 svečių per dieną, o statistinis vidurkis – per 30 lankytojų.

Pasak L. Žabaliūno, šiemet jaučiamas dar didesnis susidomėjimas. Aplankyti kai kuriuos objektus užsiregistravo jau virš 600 ir 700 žmonių, todėl šiems akcijos dalyviams teks pasistengti, kad būtų sureguliuoti lankytojų srautai. Tad turistams siūloma iš anksto susiderinti norimo aplankyti objekto užimtumo laiką. Ir, suprantama, pasirūpinti patogia ir tinkama apranga.

Ūkiuose ir sodybose bus galimybė įsigyti vietinių produktų, tad verta neužmiršti pasiimti grynųjų pinigų.

Atostogos kaime

Aktyviai dalyvauja šeimos su vaikais

Akcijos dalyviai artėjančiam savaitgaliui siūlo įvairių ekskursijų, pažintinių užsiėmimų, žaidimų, autentiškų ir gurmaniškų patiekalų bei gėrimų degustacijų ir kitų įdomių ir nepakartojamų potyrių.

Štai viena kaimo turizmo sodyba tradiciškai daug dėmesio skiria lietuviškų drabužių, kaip jie vadina, drapanų, kultūrai. Čia pamokys austi senosiomis staklėmis, parodys, kaip anksčiau buvo siuvami darbužiai. Be to, bus demonstruojama senovinių lietuviškų suknelių ir kostiumų kolekcija. Tokią įspūdingą akimirką bus galima įamžinti – pasidabinus senoviniais drabužiais nusifotografuoti senovine dumpline kamera.

Kiti kaimo turizmo atstovai kvies į naktinius pažintinius turus, kas susigundys nakvoti, galės išbandyti „safarį“ baidarėmis, jojimo klubas pristatys lietuviškas žirgų veisles ir kt.

„Po pirmų tokių akcijų pastebėjome, kad aktyviai dalyvauja šeimos su vaikais, į kaimus savo anūkus noriai veža seneliai, organizuojamos moksleivių grupės. Natūralu, kad didžiausias susidomėjimas atviromis dienos kaime – iš didžiųjų miestų“, – sakė L. Žabaliūnas.

Atostogos kaime

Idėja užkrėtė latviai

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas priminė, kad lietuvius šia idėja užkrėtė ir
pakvietė kartu rengti atviras dienas kaime Latvijos kaimo turizmo asociacija. Kaimyninėje šalyje ši akcija šiemet vyko septintą kartą – gegužės 4–6 d. Artėjantį savaitgalį latviai kviečiami į Lietuvos kaimą.

„Pirmaisiais metais akciją su latviais rengėme tą patį savaitgalį, bet paskui įvertinome, kad žmonėms įdomūs ir kaimyninės šalies turizmo objektai. Tad dabar organizuojame skirtingu metu, kad turistams nereikėtų verstis per galvą“, – kalbėjo L.Žabaliūnas.

Jis pastebėjo, kad daugiau lankytojų sulaukia tie kraštai, kur yra daugiau lankytinų objektų. Tad tie dalyviai, kurie į akciją įsitraukia jau ne pirmus metus, paskatina dalyvauti ir kaimynus, kad kaimo turizmo gerbėjams būtų lengviau susiplanuoti keliones ir kad jie galėtų daugiau pamatyti.

Atostogos kaime
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją