Smulkiesiems ūkininkams dažniausiai sudėtinga sukaupti reikiamų lėšų savo ūkiams modernizuoti, todėl europinė parama jiems yra itin svarbi siekiant išsilaikyti rinkoje. Šiemet reikalavimai pagal minėtąją veiklą buvo dar labiau supaprastinti.

Smulkieji ūkininkai, iki šiol nepasinaudoję tokia parama, nuo kovo pradžios iki gegužės 31 d. gali teikti paraiškas ir gauti iki 15 tūkst. eurų savo ūkiams stiprinti ir modernizuoti.
Parama skiriama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto lėšų.

Darbas gerokai palengvėjo

Šakių rajone M. Gabraitis aktyviau ūkininkauja jau daugiau nei dešimtmetį, bet iki šiol jam teko verstis be savo traktoriaus. Jį įsigijus gerokai paspartėjo darbai 8 hektarų plote, kur vyras augina 40 sufolkų ir šarolė veislių avių bandą, vasaromis padidėjančią iki 100 galvų.

„Iškart palengvėjo darbas. Su daugiafunkciniu traktoriumi galiu ruošti pašarus, juos susivežti, arti žemę ir atlikti daug kitų svarbių avininkystės ūkiui darbų. Dabar daug mažiau pavargstu, sutaupau degalų“, – džiaugėsi M.Gabraitis.

Anksčiau jam pagalbos tekdavo prašyti kaimynystėje įsikūrusių stambesnių ūkininkų. Dabar galingos technikos avių augintojui prireikia tik vyniojant šienainį. M.Gabraitis realiai įvertino savo smulkaus ūkio poreikius ir galimybes, todėl pasirinko 55 arklio galių traktorių.

„Smulkiesiems nelogiška vaikytis galingos technikos. Mano pasirinktam traktoriui gautos europinės paramos neužteko, dar turėjau pats prisidėti“, – kalbėjo ūkininkas.

Jis pridūrė, kad neturėjo jokių sunkumų pasinaudoti parama: „Pats parašiau ir užpildžiau dokumentus. Jie turėtų būti suprantami kiekvienam“.

Mindaugas Gabraitis

Iš ūkio nepragyvena

35-erių metų amžiaus avių augintojas jau ne pirmą kartą naudojasi europine parama. M.Gabraitis užsiima ir bitininkyste, todėl investicinių lėšų reikėjo aviliams atnaujinti, medsukiui įsigyti.

„Mažiems ūkiams parama labai svarbi, todėl tokios priemonės labai naudingos. Iš avių auginimo tokiame nedideliame plote išsiversti negalėčiau, už jas sumažėjo ir išmokos. Puoselėju tėvų žemes ir dar dirbu valstybinėje tarnyboje“, – aiškino avių ūkio savininkas.

M. Gabraitis neatmeta galimybės ateityje išplėsti ūkį, o produkciją realizuoti mobiliuose ūkininkų turgeliuose, nes kol kas jos pakanka tik artimųjų ir giminaičių reikmėms.

„Gyvulininkystė – ypač sunkus sektorius. Bet man labai patinka auginti avis: sėdi su arbatos ar kavos puodeliu ir žiūri, kaip jos ganosi – vaizdas lyg akvariume“, – romantiškai nusiteikęs ūkininkas.

Laukiama naujokų
Šiam paraiškų priėmimo etapui skirta 10 mln. eurų lėšų. Pagrindiniai paramos gavėjo įsipareigojimai – atlikti visas verslo plane numatytas investicijas, valdos ekonominį dydį, išreikštą produkcijos standartine verte, padidinti ne mažiau kaip 20 proc., pasiekti verslo plane numatytus veiklos plėtros tikslus bei vykdyti pelningą veiklą.

Naujai patvirtintose taisyklėse yra svarbių pakeitimų, kurie dar labiau priartina paramą prie smulkiųjų ūkių. Siekiant, kad kuo daugiau smulkiųjų ūkininkų išliktų rinkoje ir šiuolaikiškai ūkininkautų, numatyta paremti tuos, kurie iki šiol paramos negavo. Taigi per šį paraiškų priėmimą laukiama tik naujokų.

„Nuostata tokia, kad paramos gali kreiptis tie, kurie 2014–2020 m. dar nėra gavę paramos šiai sričiai“, – pabrėžė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Rutkauskaitė.

Ji pridūrė, kad dar labiau supaprastintos paramos paraiškos ir verslo plano formos. „Nurodytoje formoje reikia pateikti tik būtiniausius dalykus. Prašoma dar mažiau informacijos, kad smulkiesiems ūkininkams, neturintiems paraiškų pildymo patirties, būtų dar lengviau pasiekiama parama“, – sakė ŽŪM atstovė.

Atsisakyta projektų kontrolės laikotarpio

Svarbus dar vienas palengvinimas – šiuo paraiškų teikimo laikotarpiu nereikalaujama komercinių pasiūlymų tinkamoms finansuoti išlaidoms pagrįsti. Taip pat nebeliko sąlygos – su paraiška pateikti finansinės atskaitomybės dokumentų. Tačiau D.Rutkauskaitė atkreipė dėmesį, kad į paramą pretenduojančio smulkaus ūkio buhalterinė apskaita turės būti tvarkoma nuo pat paraiškos pateikimo dienos.

Patrauklu ir tai, kad nereikės pagrįsti kiekvienos investicijos finansavimo šaltinio, taigi pareiškėjas projektui reikalingų lėšų gali skolintis iš bet kurio jam priimtino finansavimo šaltinio. Taip pat neliko reikalavimo apdrausti paramos lėšomis įgytą turtą. Tačiau reikia žinoti, kad įvykus įvykiui, kurio metu būtų sugadintas ar sunaikintas paramos lėšomis įsigytas ar sukurtas turtas, paramos gavėjas įsipareigoja atstatyti turtą ne mažesne negu atkuriamąja verte ir ne mažesnių techninių parametrų.

Paraiškų teikėjams parankus ir su projekto įgyvendinimu susijęs pakeitimas – paskutiniais verslo plano įgyvendinimo metais paramos gavėjas nebeprivalės pasiekti 2 proc. grynojo pelningumo, reikalaujama tik, kad veikla būtų pelninga.

„Svarbu ir tai, kad atsisakyta projektų kontrolės laikotarpio. Pareiškėjas privalo tinkamai įgyvendinti verslo planą, pateikti užsibrėžtus rodiklius, ir po to jam išmokama likusi 20 proc. išmokos dalis“, – dar vieną naujovę akcentavo ŽŪM atstovė. Reikia atkreipti dėmesį, kad tinkamai neįgyvendinus projekto, išmoka nemokama, o išmokėta dalis susigrąžinama.

Kaip ir anksčiau, parama bus išmokama 2 dalimis: pirmoji išmokos dalis (80 proc.) paramos gavėjus turi pasiekti po sprendimo skirti paramą (be mokėjimo prašymo pateikimo), o likusioji dalis (20 proc.) bus mokama po verslo plano tinkamo įgyvendinimo. Išliko sąlyga pradėti įgyvendinti verslo planą per 9 mėn. nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.

Mažiems – daugiau balų

Paramos pagal minėtą priemonę gali kreiptis žemės ūkio veikla užsiimantys fiziniai asmenys, savo vardu iki paramos paraiškos pateikimo dienos įregistravę valdą (kaip valdos valdytojai) ir ūkininko ūkį.

Į paramą gali pretenduoti ūkininkai, kurie užsiima žemės ūkio produktų gamyba, pagamintų ar išaugintų valdoje žemės ūkio produktų perdirbimu ir realizavimu.

Išliko nuostata, kad paramos gali prašyti tik tie smulkūs ūkiai, kurių valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra nuo 4 000 iki 7 999 euro.

Mažesni ūkiai gali gauti daugiau projektų atrankos balų. Jeigu paraiškos pateikimo metu žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra nuo 4000 iki 4999 euro, skiriama 20 balų, jei nuo 5000 iki 5999 euro – 15 balų, nuo 6000 iki 6999 euro – 10 balų ir nuo 7000 iki 7999 euro – 5 balai.

Papildomų balų gali gauti jaunieji ūkininkai, pripažinto žemės ūkio kooperatyvo nariai. Privaloma surinkti mažiausiai 35 balus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)