Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) naujos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ jos projektui „Lapės fabrikėlis“ numatyta skirti 16 tūkst. eurų.

Ši KPP priemonė gali padėti gaivinti senstantį bei tuštėjantį Lietuvos kaimą. Ji skirta ne žemės ūkio verslui, o įvairių mažų įmonių bei darbo vietų kūrimui kaime skatinti.

Parama skiriama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) ir valstybės biudžeto lėšų.

Pasirinko foto suvenyrų verslą

Grįžti gyventi į savo gimtąjį kraštą prieš dvejus metus G. Gelažnikienę paskatino kūdikio laukimas. Kartu su vyru nusprendė, kad atžalai bus geriau augti gryname kaimo ore.

Moteris paliko foto paslaugas teikiančios įmonės rinkodaros vadovės darbą. Netoli Kazlų Rūdos šeima įsigijo namą, apsuptą miškų ir pievų, – aplink 5 km spinduliu nėra nė vienos parduotuvės. Smagu tai, kad kaimynystėje gyvena dar kelios jaunos šeimos.

„Paaugus vaikučiui pradėjau dairytis, kaip galėčiau grįžti į darbo rinką. Naršiau internete ir domėjausi įmonės įkūrimu. Staiga „išmetė“ nuorodą apie europinės paramos gavimo galimybę. Visada svajojau apie savo verslą, bet anksčiau sustabdydavo dvejonės dėl reikiamų pradinių investicijų“, – pasakojo G.Gelažnikienė.

Moteris kibo kurti verslo planą. „Lapės fabrikėlio“ projektui parengti prireikė beveik trijų mėnesių. G. Gelažnikienė pasidžiaugė, kad sulaukė draugiškos Nacionalinės mokėjimo agentūros konsultantų pagalbos.

Gina Gelažnikienė

„Turėjau pagrindinę idėją, kad gaminsiu ir internetu pardavinėsiu originalius asmeninius foto suvenyrus, teiksiu foto paslaugas. Su šiuo darbu esu susidūrusi. Prireikė nemažai laiko tinkamai sudėlioti skaičius bei tiksliai užpildyti dokumentus. Smagu, kad šiemet pavyko sulaukti sprendimo dėl paramos gavimo, dabar sudaromos sutartys“, – džiaugėsi projekto sumanytoja.

Parama išplėtė starto galimybes

G. Gelažnikienės verslui iš pradžių skirta 8 tūkstančiai eurų KPP paramos. Už šiuos pinigus moteris pirks kompiuterį, sublimacinius presus, sublimacinį spausdintuvą. Tai suteiks galimybę gaminti foto suvenyrus. Tokią pat sumą verslininkė gaus ir po trijų metų, kai išpildys užsibrėžtus įsipareigojimus.

„Kai projektas įsivažiuos, pirksiu ir graviravimo stakles. Jos labai brangios – kainuoja apie 6 tūkstančius eurų. Iki to dar noriu sukaupti ir darbo su jomis patirties“, – aiškino verslininkė.

Darbo vietą ji numačiusi įsirengti savo name – tam užteks vieno kambario, tačiau neatmeta galimybės ateityje atidaryti biurą Kazlų Rūdoje. Nors verslo plane yra numatyta sukurti tik vieną darbo vietą, moteris tikisi, kad per artimiausius penkerius metus galės dar ir įdarbinti buhalterį bei padėjėją.

„Šį verslą būčiau pradėjusi ir be paramos, tačiau viskas vyktų lėčiau. Galėčiau iš pradžių nusipirkti tik vieną presą, tokiu atveju rinkai pasiūlyčiau tik vienos rūšies produktą. Taip būtų sunku startuoti. Dabar galėsiu pasiūlyti daug įvairių produktų, tai leis pasiekti didesnį pirkėjų ratą“, – paramos naudą įvertino verslininkė.

Miesto nepasiilgsta

G. Gelažnikienė tiki, kad tokia parama, padedanti žmonėms lengviau pradėti verslą, paskatins atgyti ir plėstis kaimui. „Mano pavyzdys gali paraginti ir kaimynus sugalvoti kurti savo projektą. Tuomet galėsiu pasidalyti savo patirtimi. Susidarys trauka, gal daugiau žmonių į kaimą atsikels gyventi. Tokios gražios paramos programos turėtų tęstis“, – optimizmo nestokoja jauna verslininkė.

Aktyvi moteris vadovauja Krūvelių kaimo bendruomenei, į kurią susibūrė jaunos šeimos. Jos kartu organizuoja renginius, smagiai kartu leidžia laiką, keliauja. G. Gelažnikienė sakė nepasiilgstanti miesto gyvenimo. Anot jos, internetas suteikia galimybes pasiekti žmones nebūtinai sėdint biure.

„Esu miškų vaikas. Kai anksčiau savaitgaliais iš Kauno grįždavau į gimtinę, širdis dainuodavo. Čia daug daugiau privalumų nei mieste. Reikia ne tik kaimą gaivinti, bet ir keisti miestiečių požiūrį bei supratimą apie kaimą. Nereikia galvoti, kad čia būtinai – tik vištos ar karvės. Kaime geriausios sąlygos auginti vaikus, čia grynas oras ir puiki gamta. O prireikus ir miestą galima greitai pasiekti be jokių kamščių“, – šypsojosi G. Gelažnikienė.

Lūkesčiai pasiteisino

Praėjusių metų pabaigoje, kai buvo priimamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama ekonominės veiklios pradžiai kaimo vietovėse“, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys vylėsi, kad maksimaliai supaprastinus paramos skyrimą ir reikalavimus šiai priemonei įgyvendinti bus sulaukta daugiau paraiškų ir idėjų verslo pradžiai kaime.

Šie lūkesčiai pasiteisino. Vos paskelbus startą pasipylė paraiškos. Pasak Žemės ūkio ministerijos 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausios specialistės Dalios Rutkauskaitės, supaprastinus taisykles buvo sulaukta daug paraiškų.

Pernai buvo du kartus priimamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama ekonominės veiklios pradžiai kaimo vietovėse“. Antrąkart buvo palengvintos sąlygos ir numatyta ne didesnė kaip 16 tūkstančių eurų išmoka verslo planui įgyvendinti.

Iš viso praėjusiais metais ekonominės veiklios pradžiai kaimo vietovėse buvo gauta apie 1040 paraiškų, kuriose prašoma paramos suma siekė beveik 30 tūkst. eurų. Šiuo metu patvirtintos 89 paraiškos, kuriose prašoma paramos už maždaug 1,38 mln. eurų.

Įvertino palengvinimus

ŽŪM atstovė pabrėžė, kad parama pagal minėtąją priemonę skiriama ne žemės ūkio verslui kurti – tuo siekiama skatinti verslumą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse, įvairinti veiklą, kurti mažas įmones ir darbo vietas.

„Supaprastinus taisykles ir paskatinus pasinaudoti finansine parama, kuri siekė iki 16 tūkstančių eurų, šios priemonės paklausa keleriopai išaugo. Teikiant šią paramą nebuvo reikalaujama išlaidų pagrindimo ir patyrimą patvirtinančių dokumentų. Tai patrauklu ir paramos gavėjams, nes jiems reikia pateikti mažiau dokumentų, ir paramą administruojančiai Nacionalinei mokėjimo agentūrai, kuriai tokiu atveju tenka mažesnė administravimo našta“, – aiškino D. Rutkauskaitė.

Paraiškų teikėjai įvertino ir kitus naujosios priemonės taisyklių privalumus – nebuvo reikalaujama komercinių pasiūlymų įsigyjamų investicijų kainai pagrįsti, taip pat nereikalauta drausti už paramos lėšas įsigyto turto.

Patvirtintiems paramos gavėjams išmoka mokama 2 dalimis: pirmoji išmokos dalis (50 proc.) skiriama po to, kai priimtas sprendimas teikti paramą, o kita dalis (50 proc.) bus išmokėta tuo atveju, jeigu verslo planas bus tinkamai įgyvendinamas.

Svarbiausias reikalavimas – iki verslo plano įgyvendinimo pabaigos sukurti bent vieną darbo vietą, susijusią su ekonomine veikla, kuriai prašoma paramos. Ją reikia išlaikyti iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos.

Kiti svarbūs reikalavimai įgyvendinant projektą: pradėti įgyvendinti verslo planą ne vėliau kaip per 9 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos, tinkamai įgyvendinti verslo planą, t. y. įsigyti numatytas investicijas, vykdyti pelningą ekonominę veiklą ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)