Sodinti svogūnus galima visą gegužės mėnesį, kai tik dienomis ima laikytis ne žemesnė kaip 12 laipsnių temperatūra ir, žinoma, nenusimato šalnų. Šaltesniu oru pasodinti svogūnai nedžiugins derliumi, kadangi, užuot augę į plotį, ims stiebtis į viršų, ir vargu ar bus stambūs.

Jei rūpi derlius, svarbu ne tik pasirinkti palankų orą: dar reikia išmanyti sodinimo specifiką. Prieš imantis darbo reikia atitinkamai pasiruošti: sodinti ketinamus svogūnėlius būtina dezinfekuoti, atrinkti tik sveikus, o tokius, kurie nekokybiški (apipuvę arba paliesti ligų), pašalinti.

Ypač daug dėmesio reikėtų skirti galvučių išdėstymui. Kad svogūnai normaliai vystytųsi, jiems neturi trūkti vietos, be to, kuo stambesnės galvutės, tuo didesnį plotą reikia išskirti. Pavyzdžiui, svogūnėlius, kurių skersmuo – ne daugiau kaip vienas centimetras, reikia sodinti ne tankiau kaip per 5 centimetrus vieną nuo kito. Tuos, kurių skersmuo – 1–1,5 centimetro, – kas 8 centimetrus, o tarp 1,5 centimetro skersmens ir stambesnių svogūnėlių reikia palikti 10 centimetrų tarpus.

Negalima pamiršti ir apie tarpus tarp eilių: jie negali būti siauresni nei 15 centimetrų. Jei paliksite mažiau, lysves bus sunkiau kokybiškai nuravėti ir atlikti kitus darbus.

Kokiame gylyje sodinti svogūnėlį, priklauso nuo jo matmenų. Duobutės, į kurį smeigiamas svogūnėlis, gylis turi būti lygus dvigubam jo skersmeniui. Tarkim, centimetro skersmens svogūnėlį reikia sodinti poros centimetrų gylyje. Kad svogūnai garantuotai sudygtų, negalima viršyti maksimalaus penkių centimetrų gylio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)