Gegužę dienos gerokai ilgesnės, o iš sodo ar daržo net eiti nesinori: juk šildant saulei ir čiulbant paukščiams dirbti lauke – vienas malonumas. Deja, nutinka ir taip, kad sodas jau sutvarkytas, viskas pasėta ir persodinta, o antroje mėnesio pusėje užeina šalnos. Kad neapimtų bereikalinga panika ir viską spėtumėte laiku padaryti, pasinaudokite toliau pateikta darbų suvestine.

Darbai su dekoratyviniais augalais

Jei besibaigiant balandžiui nepersodinote žiemai atsparių augalų ir krūmokšnių, geriausia tai padaryti gegužės pradžioje.

Jei nenusimato lietaus, galima pasodinti svogūnines gėles – tulpes, narcizus ir kt.

Jei senokai nelijo, sodą derėtų palaistyti. Labai svarbu atsižvelgti į tai, ar žiemą gausiai snigo. Smėlingame dirvožemyje augalams gali pristigti drėgmės, todėl jie gali nunykti.

Kad augalai sutvirtėtų, kartais jie laistomi mėšlo srutomis, antpilu arba augalams skirtu nuoviru. Dirvą galima patręšti trichoderminu arba kitokiu preparatu. Sodo reikmenų parduotuvėje nesunkiai rasite konkrečioms gėlėms – rožėms, rododendrams, lelijoms, spygliuotiems augalams ir kt. – skirtų mineralinių mišinių.

Šiuo metu palanku sodinti dekoratyvinius spygliuočius ir lapuočius.

Žydintys svogūniniai augalai – frezijos, lelijos, kardeliai – sodinami antroje gegužės pusėje ir rudenį, o po šalnų – jurginai ir kanos.

Šis metas tinkamas žiemai atsparioms gėlėms atskirti ir persodinti. Tarkim, gludai ir sausučiai persodinami kas 3–4 metus, flioksai ir astrai – kas 5–10 metų, o plukės, viendienės, astilbės ir melsvės – kas 15 metų, t. y. kai augalas praranda dekoratyvinę išvaizdą arba jį ima gožti piktžolės.

Persodinkite snieguoles ir leukojas.

Į klombas galima pasodinti vasarines gėles – medetkas, kosmėjas, nasturtas, aguonas, dvirages leukonijas, sėjamąsias juodgrūdes, rezetas, rugiagėles, saulėgrąžas ir kt.

Verta pasodinti dvimetes arba daugiametes gėles.

Antroje gegužės pusėje, praėjus šalnoms, persodinami vasarinių gėlių daigai. Prieš sodinant, augalus reikia „užgrūdinti“ – iš pradžių tik porai valandų palikti tokioje vietoje, kuri būtų apsaugota nuo saulės ir vėjo. Vėliau trukmę ilginti ir palaipsniui pratinti augalus prie tiesioginių saulės spindulių, vėjo ir vakarinės vėsos.

Reikia apgenėti baigusias žydėti forsitijas, lanksvas, nulaužyti nužydėjusius alyvų žiedus.

Mėnesio pabaigoje, kai jau susiformuoja pumpurai, reikia dar kartą patręšti rožes.

Stenkitės, kad klombos būtų prižiūrėtos; jei reikia, jas mulčiuokite.

Gegužę pradedama pjauti veja. Pirmą kartą ją nupjauti reikia tada, kai žolė užauga iki 8–12 centimetrų. Svarbu, kad nupjautumėte ne daugiau kaip ketvirtį ilgio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją