Centrinėje Kėdainių miesto turgavietėje šeštadienį prekybininkų buvo kaip niekad daug, o pirkėjų akys raibo nuo įvairių daržovių daigų grožio.

Prekybininkai sako, kad toks vajus tęsis dar kelias savaites, kol žmonės sodins savo daržus.

Kainos – konkurencingos

Šeštadienį Kėdainių centrinėje turgavietėje Janušavos aikštėje daržovių daigų pardavėjai vos spėjo suktis. Daigų kaina panaši kaip ir pernai: už paprikų, pomidorų ir agurkų daigą dauguma prašė nuo 60 iki 80 euro centų. Už vieną eurą buvo galima nupirkti arba penkis gūžinių kopūstų, arba keturis žiedinių kopūstų daigelius, už braškių daigą prašyta nuo 30 iki 60 euro centų.

Prekybininkai visuomet sutikdavo derėtis, jei perkamas didesnis kiekis. Kėdainių rajone daigus užauginę prekybininkai siūlydavo atvykti ir daigus pigiau įsigyti pačiame ūkyje. Taip esą būtų dar pigiau.

Gausu daržovių

Turguose ant prekystalių ir močiučių pintinėse gausu žalumynų. Šeštadienį turguje buvo gausu šviežių krapų, agurkų, salotų, svogūnų laiškų, mat šylant orams pavasarinio derliaus vis gausėja. Visi prekybininkai, kaip susitarę, parduoda šias daržoves ryšulėliais po 50 centų už vienetą. Tiesa, pas vienus ryšulėlis truputį gausesnis, pas kitus menkesnis.

Šviežiai skintus agurkus prekybininkai parduoda po 1,5–2 eurus, už pomidorus prašo taip pat nuo 1,5 iki 2 eurų. Pasak prekybininkų, agurkai – kėdainietiški, pačių rankomis užauginti, o štai pomidorai dar ne mūsų. Prekybininkai teigia, kad visuomet pirkėjams pasako, kas jų užauginta, o kas atsivežta iš darbščiųjų kaimynų lenkų.

Gausu pernykščio

Turguje taip pat gausu pernykščio derliaus. Pagrindinės daržovės, kuriomis dabar prekiauja prekybininkai, tai – bulvės, svogūnai, burokėliai, obuoliai.

Daržovių kainos įvairios – už kilogramą bulvių ar burokėlių prašoma nuo 30 iki 80 centų, morkų – 50 centų, svogūnų – 50 centų. Obuolių kainos svyruoja, jos priklauso nuo vaisiaus dydžio bei prekinės išvaizdos. Obuolių kaina taip pat šiek tiek pakilusi, mat iki dabar išlikusios tik pačios stipriausios ir vėlyviausios obuolių veislės – kainos prasideda nuo 50 euro centų už kilogramą.