Paklaustas, kaip apsaugoti vejas nuo kurmių, AB „Linas agro“ produktų vadybininkas Vilmantas Petrauskas pripažino, nežinantis nė vieno patikimo būdo jų atsikratyti, todėl gali pasiūlyti tik spąstus. Bet ir juos reikia mokėti pastatyti, nes kurmis, nors ir sakoma, jog yra aklas, sugeba išvengti net tokių žabangų.

Saugo nuo kurklių

Visgi mokslininkai tikina, jog neverta skubėti rinktis tokio drastiško gyvūnų naikinimo būdo. Kurmiai, nors ir daug žalos pridaro, kaip ir visos gyvos būtybės, gamtoje turi savo paskirtį.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja dr. Laisvūnė Duchovskienė tikina, kad reikėtų gerai pagalvoti – naikinti kurmius ar su jais susidraugauti, nes išvijus kurmius, ateis kurkliai. Laisvos vietos gamtoje nebūna.

„Šie gyvūnai mėgsta derlingą, purią žemę, todėl tai gali būti neblogas jūsų sklypo žemės derlingumo indikatorius. Kurmis yra labai ėdrus gyvūnas, minta ne tik sliekais, bet ir sunaikina nemažai augalų kenkėjų: straubliukų, vikšrų, šliužų, sraigių, šimtakojų ir jaunų kurklių, be to, gerina dirvos aeraciją“, – vardijo kurmių privalumus mokslininkė.

Iš kitos pusės pažvelgus, pasak dr. L. Duchovskienės, reikia pripažinti, jog kurmiai vis dėlto kenkia augalams, ypač daržovėms. Nors jų šaknų šie gyvūnai ir negraužia, tačiau rausdamiesi sužaloja, užpila augalus kurmiarausiais, gadina lysves, gazonus.

Nemėgsta nemalonių kvapų

Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja pripažįsta, jog yra daug liaudiškų priemonių, kurios kurmiams nepatinka.

Žemėje kurmis vadovaujasi labai jautria uosle, todėl nemėgsta daugelio kvapų. Visai neblogai kurmius išbaido į žemę įkišti skudurai, sudrėkinti naftos produktais. Silpnesnė, tačiau ekologiškesnė priemonė – pūvančios silkių galvos. Kurmius gali nubaidyti ir į žemę įkasti kiaušinių lukštai.

Lygiai taip pat, kaip kvapams, kurmiai jautrūs ir čaižiems, vibruojantiems garsams. Seniausias kovos su kurmiais būdas - triukšmą keliantys vėjo malūnėliai. Kurmiams nepatinka ant strypų pamauti tarškantys buteliai ir puodai. Tačiau dėl šios priemonės veiksmingumo, pasak mokslininkės, yra įvairių nuomonių. Be to, sodui tokia atributika grožio neprideda.

Yra dar viena priemonė apsaugoti daržą nuo kurmių. Dr. L. Duchovskienė rekomenduoja sėti pupas – į jomis apsodintą daržą kurmiai nelenda.

Turi įprotį grįžti

Pasak mokslininkės, liaudiškų priemonių veiksmingumas kiekvienam naudotojui dažniausiai būna skirtingas – vieniems tinka ir veikia viena, kitiems – kita priemonė. Be to, jos padeda tik laikinai, nes kurmiai grįžta į buvusius savo namus.

„Kurmiai į daržą negrįš tik tada, kai dirvožemyje neliks sliekų, bet daržininkams nuo to geriau nebus, nes nukentės dirvožemio derlingumas“, – tvirtina Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja.

Dėl tos pačios priežasties dr. L. Duchovskienė rekomenduoja gerai pagalvoti, ar verta kurmius naikinti cheminėmis priemonėmis. Graužikų naikinimu užsiimantys specialistai greitai išvaduotų nuo įkyrios kurmių kaimynystės, bet ne tik tektų mokėti už nuodingas chemines priemones. Išnykus kurmiams, išnyks ir visa kita naudinga dirvožemio fauna.

„Todėl jei nenorite, kad kurmiai sugrįžtų, geriausia būtų aplink visą sklypą pusės metro gylyje įkasti į žemę specialų tinklelį, arba apjuosti juo žemę bent jau apie šiltnamį“, – pataria mokslininkė.

Medžioja šunys ir katės

Egzistuoja modernesnis ir veiksmingesnis būdas – ultragarsiniai elektroniniai prietaisai. Jei sklypas didelis, gali prireikti net kelių tokių prietaisų, be to, jie turėtų veikti nuolat.

Šie prietaisai skleidžia garsą, kuris kurmiams nepatinka, todėl jie traukiasi tolyn. Prietaisų veiksmingumas priklauso nuo dirvožemio: sunkesniuose priemolio ir molio dirvožemiuose šių prietaisų veiksmingumas sumažėja, todėl jų reikia daugiau. Būtina laikytis prietaisų panaudojimo instrukcijų. Taip pat ir statant spąstus.

Kurmius mėgsta medžioti katės ir šunys, tad jų pamėgtose vietose reikėtų dažniau vedžioti naminius gyvūnus. Aktyviausi kurmiai pavasarį, kai jie veda vaikus, arba rudenį, kai ruošia maisto atsargas žiemai. Tada jie būna arčiausiai dirvos paviršiaus ir juos lengviausia pagauti.

„Patys turime nuspręsti, ar galime draugiškai sugyventi su kurmiais, ar jau reikia imtis kokių juos atbaidančių ar naikinančių priemonių. Pasiryžusiems kovoti su šiais gyvūnais, reikia palinkėti didelės kantrybės“, – sakė dr. L. Duchovskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)