Ką reikėtų daryti ir kaip pataisyti padėtį, jei daigai peraugo normą?

Užkertame kelią peraugimui

Kokybiški daigai padidina tikimybę sulaukti gero derliaus, todėl verta skirti ypatingą dėmesį auginimo procesui. Gerus daigus vizualiai galima atskirti iš standžių lapų, tolygios spalvos ir taisyklingos formos. Bet jei pastebėsite deformacijas – reikia nedelsiant ieškoti priežasčių. Paprastai pradedantieji augintojai daro tokias klaidas:

Per anksti pasėja sėklas, neatsižvelgę į oro prognozes ateinančiam pavasariui;

Aukšta temperatūra daiginimo patalpoje dažnai išprovokuoja per greitą augimą;

Augalai instinktyviai stiebiasi į šviesą, todėl kai jos trūksta, daigai išstypsta ir išsenka;

Svarbu kontroliuoti trąšų ir vandens kiekį, kitaip augalo vystymasis gali sulėtėti arba, atvirkščiai, pernelyg suaktyvėti.

Daržovių kultūras, kurios sėjamos į bendrą talpą, svarbu laiku pikiuoti, kad lapai neišsiplėstų ir neužtemdytų vieni kitų.

Kaip sulėtinti daigų augimą

Jei nepaisant visų pastangų daigai auga per greitai, galima imtis tokių priemonių:

Išnešti talpas su daigais į tamsią patalpą;

Sumažinti laistymą iki minimumo;

Nebetręšti mineralinėmis trąšomis;

Sumažinti temperatūrą arba pernešti daigus į vėsesnę patalpą;

Apdoroti daigus augimą reguliuojančia priemone.

Jei sulėtinti augimą jau per vėlu, galima imtis drastiškų priemonių: padalyti pernelyg išstypusio ir dėl to nusilpusio augalo šaknis į dvi dalis ir kiekvieną jų pamerkti į talpą su vandeniu. Tik reikės prisiminti, kad tokie augalai derlių subrandins vėliau.

Kaip išgelbėti daržovių kultūras

Egzistuoja bendros taisyklės, kaip prižiūrėti visus augalus, bet kai kurios daržovių kultūros reikalauja ypatingo dėmesio. Peraugti labiausiai linkę pomidorų daigai. Jei jie auga per greit, galima nugnybti viršutinę stiebo dalį. Taip pat galima nupjauti peraugusio daigo viršūnę ir pamerkti ją į atskirą talpą su vandeniu – ilgainiui gausite dar vieną pomidoro krūmą.

Agurkų daigų sėklaskiltės taip pat neretai išstypsta anksčiau nei lapeliai. Tokiu atveju galima jas paguldyti palei sodinimo talpos kraštą ir užpilti žeme iki lapelių. Po savaitės jos įsišaknys ir augalo augimas sulėtės.

Pačioje pradžioje su paprikos daigais elgiamasi taip pat kaip su pomidorų daigais – jiems nugnybiamos viršūnės. Jei šito neužtenka, galima persodinti pačus stambiausius daigus į didelę talpą. Persodinimo metu daigai jaučia stresą, ir tai sulėtina jų augimą, tad jie susilygins su likusiais daigais.

Atsargiau reikėtų elgtis su kopūstų daigais, nes jie nepakenčia pikiavimo. Jei daigai perlaikyti, sodindami į gruntą užberkite stiebą žemėmis.

Peraugę daigai nesudarys problemų, jei laiku imsitės reikalingų priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)