O verta, tvirtina Mėnulio kalendoriumi įtikėję sodininkai, „draudžiamomis“ dienomis net nekišantys rankų į žemę. Profesionali astrologė Lilija Banaitienė sako, kad kaip žmogus jaučia dangaus kūnų įtaką, taip į jas reaguoja ir augalai, todėl Mėnulio kalendorius – rimtas pagalbininkas.

Veikia žmones ir augalus

„Astrologijos mokslas Egipte prasidėjo nuo Mėnulio kalendoriaus. Jau tada pagal Mėnulį žyniai nustatydavo potvynius ir atoslūgius, pagal Mėnulio fazes sėdavo ir nuimdavo derlių. Žmogus jaučia Mėnulio įtaką, nes 90 procentų mūsų kūno masės sudaro vanduo. Todėl į dangų, arba bent jau į kalendorių, kur surašytos mėnulio fazės, reikėtų pasižiūrėti ne tik einant į daržą.

Pavyzdžiui, seniau visi žinodavo, kad plaukus geriausia kirpti per jaunatį, o norint, kad jie gerai augtų – kai Mėnulis būna Liūto ar Mergelės ženkle. Per pilnatį, kai vanduo kyla, nepatariama operuotis, nes žaizdos labiau kraujuojama – geriausia būtų palaukti, kol Mėnulis pradės dilti“, – priminė L. Banaitienė.

Mėnulio ciklas tęsiasi 28 arba per 29 paras, todėl kiekviename Zodiako ženkle šis arčiausiai mūsų esantis dangaus kūnas būna dvi, kartais – 2,5 paros. Reikėtų žinoti, kad kiekvienas Zodiako ženklas yra atsakingas už skirtingą gyvenimo sritį. Pavyzdžiui, Svarstyklėse atsako už teisingumą. Mėnuliui esant šiame ženkle, geras laikas tvarkyti teisinius dokumentus, atlikti grožio procedūras, plastines operacijas.

„Tačiau kai Mėnulis Svarstyklėse, sodininkams ir daržininkams nereikėtų nei sėti, nei sodinti“, – įspėja profesionali astrologė.
Augantis Mėnulis kaupia energiją

Pasak L. Banaitienės, yra kelios taisyklės, kuriomis reikėtų vadovautis, norint darže džiaugtis gausa ir žydėjimu.

Augalus ir daržoves, kurie augina derlių virš žemės, geriausia sodinti ir sėti per priešpilnį ir pilnatį. Augantis Mėnulis kaupia energiją, todėl tai tinkamas metas ką nors pradėti arba atnaujinti. Šiuo laiku pasėtos daržovės įgauna daug energijos.

Bet yra išimtis: salotas reikia sodinti per dylantį Mėnulį, jam esant Žuvų, Skorpiono ir Vėžio ženkluose.

Žemėje derlių auginančias daržoves geriausia sėti ir sodinti per dylantį Mėnulį.

Persodinti augalus geriausia, kai Mėnulis svečiuojasi Mergelės ženkle. Mėnulio fazė tam įtakos neturi.

Prieš Mėnulio jaunatį patariama genėti vaismedžius ir vynuoges.

Mėnuliui dylant jaučiamas energijos stygius, tad vertėtų baigti jau pradėtus darbus.

Daržovių daigų sodinimo kalendorius

„Bevaisės“ dienos – per jaunatį

„Reikia žinoti ir astrologų taip vadinamas draudžiamas Mėnulio dienas, kai jokių augalų sėti ir sodinti negalima. Jos išpuola tuomet, kai Mėnulio jaunatis atsiduria Vandenio, Dvynių, Mergelės, Liūto ženkluose. Šiomis dienomis augimo energetika silpna, todėl nereikia net liesti žemės“, – pataria astrologė.

Bet Mėnuliui dylant „bevaisės“ dienos tinka derliui nuimti – ypač, jei tikimasi ilgiau išlaikyti nuskintus vaisius ir daržoves.

Mūsų senoliai Mėnulio kalendoriaus neturėjo, bet nebuvo atitolę nuo gamtos, todėl žinodavo geriausias augalams dienas. Tręšdavo per pilnatį, per tankiai sudygusius daigelius retindavo per delčią, laistydavo, kai Mėnulis būdavo Vandens ženkluose – Žuvyse, Vėžyje ir Skorpione. Ir visi sakydavo, kad medžius skiepyti reikia per augantį Mėnulį – kai jis būna Avino ar Liūto ženkluose.

Sudygo per naktį

O ką sako dabartinių daržininkų patirtis? Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Sodas, daržas ir kiti ūkio klausimai“ pasiteiravus, ar verta tikėti į burtus panašiu Mėnulio kalendoriumi, būta įvairių nuomonių.
Vieni rašė, kad laukdamas vaisingų dienų gali nieko neturėti – juk dabar tokie permainingi orai. Skeptikų nuomone, derlius priklauso nuo sėklų kokybės, trąšų, laistymo: jeigu augalas auga, tai ir derlių užaugina.

Bet buvo ir tvirtinančių, jog pagal Mėnulį sėjant ir prižiūrint, rezultatai tikrai geresni.

Komentatoriai dalijosi patirtimi, kad per jaunatį augalams reikia duoti ramybę, bet galima kasti šakniavaisius, rinkti sėklas – sako, kad tuo metu jose kaupiasi didžiausia energija. O sėti ir sodinti palankiausia per pilnatį, kai Mėnulis yra Jaučio, Skorpiono ir Vėžio ženkle. Vidutiniškai vaisingomis laikomos Ožiaragio, Mergelės, Dvynių, Svarstyklių, Šaulio dienos.

„Šiąnakt, kai pilnatis apšvietė augaliukus, tai per naktį styptelėjo net ir tie, kurie vakar po žeme lindėjo“, – rašė viena socialinių tinklų grupės „Sodas, daržas ir ūkio klausimai“ dalyvė.

Tiki ir profesionalai

Į Mėnulį žiūri ne tik mėgėjai. Jo kalendoriumi vadovaujasi ir profesionalūs daržininkai.

Kulautuvos apylinkėse (Kauno rajonas) 15 ha ekologiniame daržininkystės ūkyje įvairiausias daržoves auginanti Zita Rimkienė pripažįsta, kad Mėnulis gali būti geru pagalbininku, tačiau dideliame ūkyje, kur darbai vienas kitą veja, palankios Mėnulio fazės ne visada pavyksta sulaukti.

„Bet kiek įmanoma, stengiamės. Skirtumą esu pastebėjusi. Kai per dieną nespėjome pasodinti visų bulvių, tai po paros sodintos skyrėsi lyg diena nuo nakties – nors tame pačiame lauke, į tokią pačią žemę pasodinome, vienodai pražiūrėjome, ir lietaus Dievulis vienodai atseikėjo. Man tie dalykai panašūs į nelabai suprantamą baltišką ritualą, bet kad veikia, tikrai esu pastebėjusi“, – neslėpė ūkininkė Z. Rimkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)