Šiaulių rajone daržoves auginantis Antanas Baliutavičius sako, kad šiuo metu rinkoje ypatingai trūksta kokybiškų kopūstų, todėl pakilo supirkimo kainos.

„Su ankstyvaisiai kopūstais situacija visai prasta. Vieną veislę praktiškai užarėm, nes dėl sausros jie užaugo visai maži. Pernai tokiu metu už kopūstus supirkėjai mokėjo po 13 centų už kilogramą, dabar apie 20 centų“ – sako augintojas.

Tačiau burokėlių ir bulvių derlius, pasak augintojo, atrodo pakankamai geras, deja, ankstyvų daržovių derlius, anot ūkininko buvo prastas, todėl tai gerokai kirto per augintojų kišenes.

„Burokėliai atrodo puikiai, bulvės kol kast aip pat neblogai laikosi, todėl jų kaina nekyla. Su ankstyvosiom daržovėm buvo bėda, todėl dabar bandysime atsigauti nuimdami vėlyvąjį derlių“, – viliasi ūkininkas.

Kalbėdamas apie ateitį A. Baliutavičius prognozuoja, kad supirkimo kainos turėtų augti, tačiau neatmeta galimybės, kad iš kaimyninių šalių importuotos daržovės sumažins lietuviškų daržovių kainą.

„Daržovių supirkimo kainos turėtų būti didesnės, nes derlius mažesnis. Kaip tai paveiks kainas parduotuvėse, sunku prognozuoti, nes ne mes vieni juk tiekiame produkciją. Kaimynai lenkai – didžiausi mūsų konkurentai. Jei jų siūloma kaina bus mažesnė, tada turėsime taikytis ir mes“, – nerimauja vyras.

Tačiau Panevėžio rajono morkų augintojas Paulius Čerkesas sako, kad supirkėjų malonės nesitiki ir nors ūkininkai nukentėjo nuo sausros, supirkimo kainos neturėtų didėti.

„Ankstyvosios morkos bus šiek tiek aukštesnės, bet vėliau kaina turėtų išlikti tokia, kokia buvo praėjusiais metais. Nemanau, kad supirkėjas atsižvelgs į tai, kad augintojams Lietuvoje buvo sunki vasara, prireikė daug daugiau priežiūros ir panašiai. Sezono metu morkų supirkimo kaina turėtų siekti 30 centų už kilogramą“, – žada vyras.

Pasvalio rajone daržoves auginantis ir pats jas pardavinėjantis Vaidutis Gegieckas kategoriškai teigia, kad dabar vyraujančios daržovių kainos prekybininkų netenkina, o dėl to kalti kaimynai lenkai.

„Supirkimo kainos visiškai netenkina. Iš Lenkijos privežamos daržovės, prekybos centrai daro akcijas, tai smulkiesiems augintojams, kurie prekiauja turguose, labai blogai“, – sako daržovių augintojas.

Ankstyvosiomis bulvėmis turguje prekiavęs vyras pasakoja, kad šiais metai nebuvo net ir perkamosios galios, o ir kainas turėjo derinti prie importines bulves pardavinėjančių prekeivių.

„Praktiškai nėra žmonių. Visi atostogauja, išvykę iš Lietuvos. Jei maišą bulvių pardavinėji kelias dienas – tai tikrai nieko gero. Negalime keisti kainų, nes lenkai, su savo mažomis kainomis, mus tiesiog žlugdo. Pavydžiui pernai lenkiški kopūstai kainavo 9 euro centus, tai apie ką mes kalbame“, – retoriškai klausia vyras.

„Viskas priklauso nuo to, kaip užauga pas kaimynus. Jei pas juos trūksta – mums gerai, jei perteklius, tada jau Lietuvos augintojams liūdna“, – amžiną problemą įvardija ūkininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)