Europos Komisijos (EK) Lietuvai nuo liūčių ir potvynių nukentėjusiems ūkininkams skirta 9 mln. 120 tūkst. eurų kompensacija bus išmokėta iki rugsėjo pabaigos, praneša ŽŪM.

Ministerijos teigimu, šiuo metu Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras apibendrina žemdirbių pateiktus duomenis apie žuvusius pasėlius.

Rezultatai bus pateikti iki liepos 18 d., lėšos jau yra numatytos, tad žemdirbiams žadėta parama bus suteikta, tikina ŽŪM.

Ministerijos duomenimis, dėl EK skirtos paramos paraiškas pateikė apie 2 500 žemdirbių, prašančių kompensuoti nuostolius 107 tūkst. hektarų plotuose.

Ministro pirmininko žadėta parama iš valstybės biudžeto nuostoliams už žuvusį daržovių, uogų ir javų derlių kompensuoti bus išmokėta lapkričio-gruodžio mėnesiais, informuoja ŽŪM.

Ministerija pažymi, kad šiuo metu yra derinamos taisyklės su EK. Siekiant, kad ES šalis narė galėtų nepažeidžiant ES teisės skirti specialų finansavimą iš nacionalinio biudžeto tam tikrai sričiai, šiuo atveju liūčių nuostoliams kompensuoti, turi būti parengtos atskiros taisyklės ir gautas EK pritarimas. Tai yra taisyklės turi būti notifikuotos. Minėtos taisyklės jau yra parengtos, vyksta jų derinimo su EK procesas, aiškinama ŽŪM pranešime.

„Dėl sausros padarinių aktyviai ieškoma žemdirbiams palankių sprendimų. Jau dabar pasiekta, kad būtų taikomi sušvelninti žalinimo reikalavimai, tai reiškia, kad tie, kam trūksta pašarų, galės nušienauti pūdymo plotus ir naudoti pašarui.

Be to, deramasi ne tik dėl ankstesnio tiesioginių išmokų avansų išmokėjimo, bet ir didesnės avanso dalies. Kai tik gausime aktualią informaciją apie EK sprendimus - informuosime“, - rašoma ministerijos pranešime.

Viešojoje erdvėje pasigirstant ūkininkų nerimui dėl nesulaukiamų už liūtis kompensacijų, ministerija atkreipia dėmesį, kad sausio mėnesio pranešimuose buvo nurodyta, jog ES parama bus išmokėta iki rugsėjo 30 d., o lėšos iš nacionalinio biudžeto dėl papildomų derinimų su EK bus išmokėtos vėliau, tai yra lapkričio-gruodžio mėnesiais.

Anot ŽŪM, žemdirbių lūkesčiai ir argumentai yra aiškūs, bet ministerija esą nevėluoja ir savo įsipareigojimus įgyvendins.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)