V. Paulauskas Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) trečiadienį surengtame pasitarime pristatė esamą padėtį dėl AKM ir aptarė biologinio saugumo reikalavimų kontrolę kiaulininkystės ūkiuose, rašoma ŽŪM pranešime.

V. Paulausko teigimu, ligą įsileidžia patys ūkininkai, tinkamai nesilaikantys biosaugos reikalavimų.

„AKM užkratas neturi galimybių patekti į fermą, jei tinkamai laikomasi biosaugos priemonių. Prašome žemės ūkio skyrių atstovų padėti pakeisti ūkininkų mentalitetą, jų suvokimą, kad biosaugos reikalavimai yra reikalingi ne VMVT, o jiems patiems, kad būtų apsaugotas jų turtas. Labai svarbus pačių kiaulių augintojų sąmoningumas.

Juk AKM į savo kiemus ūkininkai parsineša patys, joks šernas į tvartą dar nėra atėjęs“, - ministerijos pranešime cituojamas pasitarime kalbėjęs V. Paulauskas.

Siekiant apsisaugoti nuo AKM, ūkiuose draudžiama šerti kiaules šviežiai nušienauta žole, termiškai neapdorotais pašarais, virtuvės atliekomis bei naudoti pakratus, atvežtus tiesiai iš lauko, prabrėžiama pranešime.

Taip pat priminti ir minimalūs reikalavimai kiaulių ūkiams: laiku deklaruoti kiaules, perkelti tik ženklintas kiaules, įrengti dezinfekcinį kilimėlį, persirengti kitais rūbais ir avalyne, aptverti tvarką tvora, prižiūrėti aplinką, apsaugoti gyvūnus nuo kraujasiurbių bei graužikų.

VMVT iki birželio 1 d. patikrino visas šių metų I-II ketvirčiais laikotarpiu deklaruotas kiaulių laikymo vietas (13 915 ūkių). 29,9 proc. kiaulininkystės ūkių nustatyta biologinio saugumo arba kitų (ženklinimo, pašarų, vaistų) pažeidimų. 384 ūkiams buvo skirti įspėjimai, o 21 ūkis gavo baudas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)