Lietuviškų, naujo derliaus fasuotų bulvių vidutinė kaina siekia 90 euro centų už kilogramą. Lyginant su praėjusiais metais, kaina liko nepakitusi, tačiau su nefasuotomis bulvėmis jau kita istorija. Dabar kilogramą šių bulvių galite įsigyti už 79 centus, tačiau praėjusiais metais, tokiu pat laikotarpiu bulvės kainavo 7 centais pigiau – 0,72 Eur/kg.

Brango ir burokėliai. Nefasuoti, lietuviški burokėliai prekybos centruose šiuo metu kainuoja 39 centus už kilogramą, kai tuo tarpu praėjusiais metais kaina vos 0,31 Eur/kg.

Morkos – dvigubai brangesnės

Tačiau jei aukščiau paminėtos daržovės brango iki 10 centų, tai morkų kainų šuolis gali šokiruoti. Naujo derliaus, importuotos ir fasuotos morkos praėjusiais metais kainavo 74 euro centus už kilogramą, o nefasuotos – 0,43 Eur/kg. Nenustebkite, dabar už šias daržoves prekybos centre atitinkamai sumokėsite 1,38 Eur. už fasuotų ir 0,96 Eur. už nefasuotų morkų kilogramą.

„Iš užsienio importuojamos morkos yra brangesnės negu 2017 m. Brangimą labiausiai įtakojo pasiūla, derlius, oro sąlygos. Europoje lygiai taip pat oro sąlygos įtakojo, kad morkų pasiūla yra mažesnė už paklausą“, – sako Lietuvos prekybos įmonių asociacijos Vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

„Šiuo metu morkų kaina aukšta dėlto, kad dar nėra lietuviškos produkcijos. Po kelių savaičių turėtų pasirodyti Lietuvoje užaugintos ankstyvos morkos, kaina tikrai keisis ir mažės, nes tai vietinė produkcija ir nereikia jos iš toli transportuoti“, – priduria Lietuvos augintojų asociacijos Valdybos pirmininkė Daiva Šateikienė.

Pigo agurkai ir pomidorai

Ne visų daržovių kainos kilo. Štai ilgavaisiai lietuviški agurkai, palyginus su praėjusiais metais atpigo 14 centų ir dabar vidutiniškai kainuoja 99 centus už kilogramą.

Pomidorų kaina taip pat krito. 2017 m. liepos mėnesį kilogramas lietuviškų pomidorų kainavo 1,29 Eur., o šiuo metu nesiekia nei euro ir kainuoja 0,99 Eur/kg.

„Šilti orai įtakojo, kad derlius buvo ankstyvesnis ir geresnis. Pirmieji pomidorai ir agurkai yra auginami po danga, taigi svarbiausia saulė ir drėkinimas. Taip pat mūsų ūkininkai nuolatos investuoja į sąlygų gerinimą, kas įtakoja ankstyvesnį ir gausesnį derlių. Europoje pomidorams ir agurkams taip pat palankios oro sąlygos, todėl gausus derlius automatiškai generuoja geresnę pasiūlą“, – aiškina L. Vilimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)