Raseinių rajone su žmona serbentus auginantis Vidmantas Karabinas sako, kad šiais metais, nors šalį ir kamavo sausra, derlius buvo visai neblogas.

„Žinoma, uogos šiek tiek mažesnės, bet negali sakyti, kad buvo prastas derlius. Kiek teko kalbėtis ir su kitais kolegomis, tai ir jie nesiskundžia“, – sako vyras.

Tačiau pačių augintojų situacija, pasak V. Karabino, dėl mažų supirkimo kainų, nėra pati geriausia.

„Dabar supirkėjai siūlos vos 20 centų už kilogramą juodųjų serbentų. Mano supratimu, kaina yra tikrai maža. Suprantama, juodieji serbentai nėra labai populiari uoga, nors yra viena iš sveikiausių. Prekyvietėse už kilogramą juodųjų serbentų yra prašoma nuo 1,5 iki 2 eurų“, – sako augintojas.

Serbentų derlius, ūkininko apskaičiavimais, turėtų baigtis už kelių savaičių.

Uogas Biržų rajone auginantis Arnas dėl serbentų pritaria V. Karabinui, tačiau, pasak vyro, aviečių derlingumas buvo kur kas mažesnis.

„Su serbentais tikrai viskas neblogai, bet su avietėmis situacija prastoka. Du mėnesius pas mus nelijo, tai per patį žydėjimą, visai nebuvo taip reikalingo lietaus. Neturime laistymo sistemos, todėl ir kenčiame, tačiau planuojame gręžinį ir tada situacija turėtų pagerėti“, – viliasi vyras.

O štai Kelmės rajone avietes auginanti Audronė Ispiryan džiaugiasi laistymo sistema, tačiau savų uogų dar tik laukia.

„Nuo sausros esame apsidraudę, tačiau dabar svarbiausia, kad tą mėnesį, kai rinksime uogas, nelytų. Mes auginame remontantines avietes, kurių derlius prasideda tik rugpjūčio vidury, tačiau šiais metais tikimės kiek ankstyvesnių uogų“, – sako moteris.

Ir nors avietės šiuo metu kainuoja nuo 5 iki 7 eurų už kilogramą, augintoja sako, kad tai žmonių tikrai neatbaido.

„Žmonės labai perka konservavimui, o ir iš supirkėjų dėmesio tikrai netrūksta“, – teigia moteris. Pasak jos, remontantinių aviečių ant prekystalių galima tikėtis iki pat šalnų.

Tačiau augintoja įžvelgia ir vieną problemą, kuri smulkiesiems augintojams neleidžia pilnavertiškai įsitraukti į rinką.

„Esame atidarę siena Ukrainai, o ten ir darbo jėga pigesnė, ir klimato sąlygos geresnės, o ir mokesčiai mažesni. Tai su jais tampa laibai sunku konkuruoti. Matome, kad daugelis vakarų Europos šalių turi tokią, kaip ir nerašytą taisyklę – kol iš savų nesuperka, tol neimportuoja, importinės produkcijos Lietuvoje perteklius, o mūsų žmonės neturi kur dėti savų augų“ – teigia A. Ispiryan.

Dar viena, gausiai pardavinėjame uoga – šilauogė. Jurbarkietę Sigitą Tūrovaitę derlius šiais metais nelepino, todėl moteris net atsisakė supirkėjų pagalbos.

„Galima sakyti, kad gavome tik apie 40 proc. normalaus derliaus ir kiek teko kalbėtis su kitais augintojais, tai padarėme išvadą, kad metai šilauogėms buvo tikrai nederlingi.

Šiai metais supirkėjų pagalbos tikrai nereikia. Stengiuosi viską parduoti pati. Kainos dabar jau sumažėjusios. Vidutiniškai kilogramas lietuviškų šilauogių kainuoja 6 eurus, jei geresnės kokybės – 7 eurai už kilogramą“, – sako augintoja.

Anot moters, prekyvietėse šilauoges dar galėsime matyti apie mėnesį laiko.

Uogų kainos prekyvietėse:

Uoga:Kaina:
Braškės3 Eur/kg
Serbentai1,5 – 2 Eur/kg
Avietės5 – 7 Eur/kg
Šilauogės6 – 7 Eur/kg
Vyšnios2,5 Eur/kg
Trešnės2 – 3 Eur/kg


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)