Šis solidžios darbo patirties veterinarijos srityje turintis vyras gyvena Marijampolėje. Bet jau ketvirtas mėnuo, kaip po namie praleidžiamų savaitgalių sukaria kone 250 kilometrų kelią iš jų į Ilzenbergo dvarą, esantį prie pat Latvijos sienos.

Vaidas dirba šio dvaro ūkyje – rūpinasi jame esančiomis galvijų bandomis. Viena jų – tai kone šimtas melžiamų karvių ir jų veršeliai, kita – Prancūzijoje išvestos aubrakų veislės mėsiniai galvijai. Šiuo metu jų dvaro ganyklose ganoma per 30., rašoma pranešime spaudai.

Vaidą Dumbliauską

Dėmesys – ekologijai

Pasak V. Dumbliausko, nors veterinarijos gydytoju dirba jau 23 metus, iki šiol jam neteko darbuotis ekologiniame gyvulininkystės ūkyje. O Ilzendergo dvaro ūkis būtent toks ir yra.

„Svarbiausias mano rūpestis – galvijų sveikata. Todėl negaliu rizikuoti ir laukti, kol, bėdai ištikus, kas nors paskambins į Marijampolę, kad atvažiuočiau. Atstumas didelis, neprilakstyčiau. Todėl atidirbu visą savaitę, o savaitgaliui grįžtu į Suvalkiją“, – pasakojo V. Dumbliauskas.

Jam yra tekę dirbti ir mažesniuose, ir labai dideliuose gyvulininkystės ūkiuose. Vyras turi individualią veterinarijos paslaugų įmonę, tad pagal iškvietimą važinėdavo ir į asmeninius ūkius – dabar jos veiklą yra laikinai sustabdęs.

Jis yra dirbęs ir „muitinėje“ – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pasienio veterinarijos poste. Bet iki šiol nebuvo tekę padirbėti ekologinėse fermose, ir dar – esančiose dvare.

„Vienas iš mano darbų – tai pieno kokybės kontrolė. Prireikus vežu jo mėginius į nacionalinę laboratoriją. Būna atvejų, kai, gyvuliui pasiligojus, reikia ištirti, kas sukėlė ligą bei parinkti tikslų gydymą. Nes antibiotikų ekologiniame ūkyje naudoti nevalia. Taigi šis darbas man – neeilinis, būna rimtų iššūkių“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Pieno kokybė ekologiniame ūkyje privalo būti nepriekaištinga. Mat iš jo lzenbergo dvare yra gaminami ekologiški pieno produktai – slegiami varškės sūriai, rauginama grietinė, mušamas sviestas. Iš prastesnės kokybės žaliavos gerų jų nepavyktų pagaminti. Reikėtų naudoti priedų? Tuomet produktai nebebūtų ekologiški.

Ilzenbergo dvaras

Patikrino įgūdžius Vokietijoje

„Tik nedarykite manęs emigrantu, – nusijuokė Vaidas užklausus, kokios gi patirties jis įgijo dirbdamas svetur. – Aš tik kelis mėnesius padirbėjau Vokietijoje, greta Miunsterio (Šiaurės Reino – Vestfalijos žemėje esančiame ūkyje.

Tai buvo santykinai nedidelė, apie 500 karvių laikanti ferma. Joje dirba mano pažįstamas veterinarijos gydytojas. Todėl norėjau pasižiūrėti, kaip ten, Vokietijoje rikiuojami darbai. O ir smalsu buvo pasitikrinti, ką sugebu, o ką – kiti. Įsitikinau, kad kitur – ne stebuklai“.

Pasak Vaido, Lietuvoje jis yra dirbęs didelėse gyvulininkystės bendrovėse, tad gali paliudyti, kad lietuvių fermos – įrengtos moderniau nei vokiečių.

Ilzenbergo dvaro fermos apskritai yra naujos – pieno ūkis jame buvo galutinai sukurtas maždaug prieš trejus metus. O mėsinius galvijus pradėta auginti neseniai, prieš porą metų.

„Štai todėl ir galiu paliudyti, kad svetur – gerai, bet namuose vis tiek yra geriausia“, – patikino V. Dumbliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)