Kad taip nenutiktų ir užaugintumėte sveiką bei gausų derlių, pakaks namų gamybos liaudiškų, tačiau itin efektyvių priemonių.

Dilgėlės. Iš šių piktžolių gautu maistingu raugu tręšiamos tiek daržovės, tiek dekoratyviniai augalai. Dilgėlėse gausu kalio, kalcio, magnio, vitaminų A, B, E, K, azoto, organinių rūgščių, taninų, fitoncidų, kuriuos augalų gana lengvai pasisavina.

Raugo paruošimas itin paprastas: 30-40 litrų talpos gilų indą pripildykite šilto vandens, pridėkite dilgėlių lapų su stiebais (bet be šaknų). Reikia, kad susidarytų tiršta masė. Indą uždenkite ir kasdien pamaišydami 2 savaites palaikykite šiltoje vietoje. Kai antpilas patamsės ir nustos putoti, perkoškite susidariusį raugą – turėsite labai kokybiškų ekologiškų (nors ir gana dvokiančių) trąšų.

Tiesa, laistymui raugas ruošiamas skiedžiant jį vandeniu santykiu 1:10, purškimui – santykiu 1:20. Raugu šiltnamyje drąsiai laistykite pomidorus ir agurkus, daugelį daržovių (išskyrus svogūnus, česnakus, pupeles ir žirnius). Tirpalu galima laistyti netgi vaismedžius ir vaiskrūmius, braškes.

Purkšti lapus atskiestu raugu pakanka 1 kartą per mėnesį, laistyti – 1 kartą per savaitę po 0,5-1 litro vienam augalui.

Dilgėlių raugu laistomi augalai greičiau auga, jų imunitetas stipresnis, gerai auga ir žalioji masė, todėl aktyviai laistyti verta pavasarį ir vasaros pradžioje. Vėlesnis laistymas gali sumažinti derlių.

Kompleksinis piktžolių raugas. Iš surinktų įvairių piktžolių galite pasigaminti tikrą vitaminų bombą, todėl rinkite raugimui tiek garšvas, varnalėšas, kiaulpienes, varpučius, taukes ir maišykite su dilgėlėmis. Piktžolių raugas neretai naudojamas ir ekologinių ūkių, mat savyje gali talpinti visus daržo kultūroms būdingus elementus. Prieš ruošdami bet kokius piktžolių raugus pasirūpinkite, kad į indą jos keliautų be šaknų – taip išvengsite dirvožemiu pernešamų ligų.

Mielės. Patyrę daržininkai dalijasi itin paprastu receptu: 50 g šviežių mielių ištirpinkite kibire vandens (10 l). Palaikę tokį mišinį per naktį jau galite laistyti. Tokiu tirpalu purškiant pomidorus kelis kartus per mėnesį, apsaugosite juos nuo maro – mielės stabdo fitoftorozės sporų dauginimąsi.

Mielės tinkamos visų grybinių ligų profilaktikai, be to, stimuliuoja augimą, aktyvina šaknų formavimąsi.

Kai kurie daržininkai raugintomis mielėmis laisto gelstančius česnakus – ūgliai gerokai pagražėja ir patamsėja.

Mielių raugu tręšiant agurkus, išauga jų vegetacinė masė, sumažėja tuščių žiedų.

Lauko ir kambarinėms gėlėms reikalingos kiek kitos mielių raugo proporcijos. Iš 10 litrų vandens, 10 gramų sausų mielių ir 3 valgomųjų šaukštų cukraus paruoškite tirpalą, palaikykite šiltai ne trumpiau nei 2-3 valandas. Gautą mišinį praskieskite vandeniu santykiu 1:5 ir jau galite laistyti. Mielių raugas labai patinka rožėms, irisams, bijūnams, chrizantemoms. Daugiametės gėlės lengviau peržiemoja, šaknys ir gumbai greičiau auga, yra atsparesni.

Česnakai. Į 10 l vandens dėkite 1–1,5 stiklinės susmulkintų česnakų galvučių ir ūglių. Palikite pastovėti 1 parą, nukoškite ir papildykite tirpalą 1 –1,5 g kalio permanganato. Kartą per 2 savaites pomidorų krūmus nupurkškite šiuo tirpalu – apsaugosite pomidorus nuo maro.

Pelenai. Amarų, erkučių, baltasparnių apniktus moliūgus, agurkus, patisonus, prieskoninius augalus gelbės pelenų tirpalas. 1,5 stiklinės pelenų užplikykite nedideliu kiekiu verdančio vandens. Supilkite masę į 10 l vandens, pridėkite 1 šaukštą skysto muilo ir gerai išmaišykite. Nukentėjusius augalus išpurkškite, o po savaitės nuplaukite laistydami.

Jei susidūrėte su šaknų puviniu, apibarstykite pelenais augalo šaknis. Pažeidus kekeriniam puviniui, pažeistas vietas barstykite mišiniu, pagamintu iš 1 stiklinės pelenų ir 1 šaukštelio vario sulfato.
Kad apsaugotumėte svogūnus nuo svogūninių muselių, kas 5-7 dienas palaistykite karštu pelenų šarmu. Mišiniui gaminkite iš 1kg pelenų ir 10l vandens.

Druska. Druskos tirpalas – ne mažiau geras vaistas svogūnams nuo puolančių svogūninių musių. Galite paruošti dvejopai – iš 20 g druskos ir 10 l vandens arba 3 l vandens, šaukšto druskos ir kalio permanganato (iki rožinės spalvos).

Burokėlių vegetacijos metu druskos tirpalu maitinkite ir juos. Tirpalas ruošiamas iš 30 g druskos ir 10 l vandens. Burokėliai užaugs didesni ir saldesni.

Profilaktiškai saugodami pomidorus nuo maro, apipurkškite augalus tirpalu iš 10 l vandens ir 0,5 stiklinės druskos. Ant lapų susiformuos apsauginė plėvelė, kuri neleis infekcijai patekti į augalo vidų.

Pienas – neįtikėtinai įvairiapusiškas pagalbininkas darže. Praskiedę pieną vandeniu purkškite augalų lapus – padės gydant grybelines ligas (miltligę, marą, puvinius). 10 l vandens sumaišius su 1 l pieno ir 20 lašų jodo, gausite veiksmingą priemonę nuo pomidorų maro bei pagreitinsite vaisių nokimą.

Pienu purškiama žemė geriau sugeria vandenį, praleidžia deguonį, juo laistomi augalai praturtinami kalciu. Lygių dalių mišinys ir pieno ir vandens gali būti laistomas ant kotelių puvimui jautrių augalų – pomidorų, paprikų.

Ir dar – grynu pienu (arba stipriu pieno ir vandens mišiniu) išnaikinsite amarus, tripsus bei voratinklines erkutes.