Kaip nurodoma Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) leidinyje „AgroRinka“, šalies supirkimo įmonės šių metų gegužę eksportavo 84 270 tonų grūdų, iš jų kviečiai sudarė beveik 94 proc. Jie buvo eksportuoti į Latviją, Lenkiją, Vokietiją, Italiją, Ispaniją ir Nigeriją. Vidutinė jų kaina siekė 196 eurus už toną.

Miežių gegužę eksportuota 875 tonos, vidutinė jų kaina siekė 163 eurus už toną, jie vežti į Latviją, Estiją, Lenkiją ir Vokietiją.

Tuo metu kvietrugių eksportas siekė 2 426 tonas, o vidutinė kaina - 166 eurus už toną.

Anot ŽŪIKVC Rinkos informacijos ir ekonominės analizės skyriaus vedėjo Aleksandro Savilionio, skirtinguose regionuose prekybos sąstingį lėmė oro sąlygos - Lietuvoje stichinė sausra, o, pavyzdžiui, Rusijoje - vėlyvas ir šaltas pavasaris.

„Dėl meteorologinių sąlygų grūdų prekybos įmonės neskuba realizuoti saugomų sandėliuose grūdų, laukdamos, kol pagerės situacija rinkoje ir jie galės daugiau uždirbti“, - Eltai sakė A. Savilionis.

Tiesa, jis prognozavo, kad eksporto sumažėjimas yra laikinas reiškinys.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos birželio mėnesio duomenimis, bendras grūdų derlius šiais metais turėtų sudaryti 307,6 mln. tonų, tai būtų apie 1,2 proc. mažiau nei 2017 metais. Iš to skaičiaus kviečių derlius šįmet turėtų sudaryti 150 mln. tonų (2017 metais buvo 152 mln. tonų), o kitų grūdų - 154,8 mln. tonų (2017 metais buvo 156,6 mln. tonų).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)