Jis su Lenkijos žemės ūkio ministru Janu Krzysztofu Ardanowskiu (Janu Kšyštofu Ardanovskiu) Varšuvoje aptarė, kaip galima pakeisti saugių mėsos perdirbimo įmonių eksportą varžančias taisykles.

„Mes nusivežėme pasiūlymą, kuris leistų šiek tiek palengvinti sąlygas saugos zonoje atsidūrusioms mėsos perdirbimo įmonėms. (...) Radus kažkokį kiaulių maro atvejį 10 kilometrų zonoje, prevencinės priemonės pradedamos taikyti visiems, taip pat ir dideles saugos priemones įsidiegusioms mėsos perdirbimo įmonėms“, – iš Varšuvos telefonu BNS kalbėjo G. Surplys.

„Mes manome, kad 30 dienų neleisti eksportuoti produkcijos, nepaisant to, jog esi įsidiegęs modernias apsaugos priemones ir netgi produkciją įsiveži iš kitų zonų, yra ne visiškai teisinga ir perteklinis reikalavimas“, – pridūrė ministras.

Jis tikisi, kad pokalbiai dėl to su Europos Komisija (EK) prasidės rugsėjį.

„Rugsėjį bandysime kalbėtis Briuselyje, kad to perteklinio reikalavimo neturėtų būti. Lenkijos ministrą sudomino šita mūsų idėja ir tikiuosi, kad važiuosime kalbėti kartu“, – tvirtino ministras.

Šiemet afrikinis kiaulių maras Lietuvoje nustatytas jau dvejuose komerciniuose ūkiuose. Liga taip pat plinta mažuose ūkiuose ir tarp šernų populiacijos.

Nuo metų pradžios Lietuvoje dėl kiaulių maro nugaišo ar buvo nugaišinta apie 2 tūkst. kiaulių. Liga plinta ir Lenkijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, kitose netoli Lietuvos esančiose šalyse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)