Savaitgalį ligos židinys nustatytas Jurbarko rajono Graužų kaime (Šimkaičių sen.), kur ūkininkas laikė 7 kiaules. Kiaulių laikytojas, radęs nugaišusius 2 paršelius, neinformavo VMVT ir juos užkasė, 2 kiaules pardavė gyvulių supirkėjui, o vieną paskerdė savo reikmėms. Patikrinimas pas šį ūkininką atliktas, gavus informacijos, kad ūkininkas neseniai įsigijo 3 paršelius iš Raseinių rajono Pramedžiavos kaimo (Girkalnio sen.) ūkio, kuriame praėjusią savaitę buvo patvirtintas AKM.

Jurbarko VMVT atrinko nugaišusių paršelių, gyvų kiaulės ir paršelio bei paskerstos kiaulės skerdenų mėginius. Ištyrus juos Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, patvirtinta AKM diagnozė. Ūkyje likusios gyvos kiaulės, atkastos paršelių gaišenos ir paskerstų kiaulių skerdenos saugiai sunaikintos, ūkyje vykdomi dezinfekcijos darbai.

Dar vienas AKM židinys patvirtintas Kėdainių r. Krakių žemės ūkio bendrovėje, kur buvo auginamos 898 kiaulės. Tyrimas pradėtas bendrovės atsakingam asmeniui informavus apie 2 staiga nugaišusias paršavedes. Kėdainių VMVT inspektoriai nedelsdami nuvyko į kiaulių fermą ir paėmė mėginius ištirti dėl AKM. Diagnozei pasitvirtinus, šiandien pradėtos gaišinti ir saugiai naikinti ūkyje augintos kiaulės. Aplink ligos židinį nustatytos 3 ir 10 km apsaugos ir priežiūros zonos. Atskira veterinarijos gydytojų ir mokslininkų grupė tiria, kaip ligą sukeliantis virusas galėjo patekti į fermą.

Nuo metų pradžios Lietuvoje dėl AKM nugaišo ar buvo nugaišinta per 2 000 kiaulių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)