Kvietimą teikti paraiškas planuota paskelbti liepos 1 d., bet dėl „tarpžinybinio nesusikalbėjimo“ terminas nukeltas.

„Procedūra tokia, kad Aplinkos ministerija turi patvirtinti ministro įsakymą ir suformuluoti, kokios ir kaip išlaidos bus kompensuojamos. Po to Aplinkos projektų valdymo agentūra pradės priiminėti paraiškas. Šiuo metu keičiamas ministro įsakymas. Ministerija stengsis kuo greičiau, nes jaučia, jog žmonėms tai įdomu“, – sako Energetikos ministro patarėjas Rytis Kėvelaitis ir prognozuoja, kad procedūros bus baigtos iki liepos 20 d.

Paramos teikimo tvarkoje numatytas lengvatinių 3 proc. metinių palūkanų paskolų teikimas, tačiau neatskleidžiama kokios tiksliai bus visos paramos sąlygos.

Milijoninė parama

2018 m. numatytas paramos biudžetas šiam kvietimui – 3,3 mln. eurų. Planuojama, kad parama, sumokant fiksuotą išmoką per 1 kW elektrinės galios, bus teikiama asmenims, kurių elektrinės maksimali įrengtoji galia neviršys 10 kW.

Preliminariai, žadama, kad parama sieks 300 eurų už 1 kW.

Mažosios elektrinės

Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) paskelbė kvietimą lengvatinių paskolų teikimui energijos taupymo paslaugų teikėjo (ESCO) įmonėms, kurios vartotojams įrengs elektros energiją iš atsinaujinančių energijos išteklių gaminančias elektrines. Tai leis vartotojams įsirengti elektrinę turint tik pradinį įnašą. Pradinio įnašo dydis paaiškės patvirtinus priemonę.

Privilegijos ūkininkams

Birželio pradžioje gaminantiems vartotojams buvo išplėstos atsiskaitymo už pasinaudojimą elektros tinklais pasirinkimo galimybės. Buitiniams vartotojams savo namuose leidžiama įsirengti elektrines, kurių galia ne didesnė nei 10 kilovatų (kW). Tačiau ūkininkai nuo gegužės mėnesio gali įsirengti daug didesnės galios – iki 100 kW galios elektrines.

Mažosios elektrinės
Mažosios elektrinės

EM brėžiamose gairėse tikinama, kad netrukus energetikos sistemoje ateis laikas, kai pasigaminti „žaliąją“ elektros energiją savo reikmėms gali kainuoti pigiau negu pirkti ją tradiciškai – iš tinklo. Pastebėta, kad saulės elektrinės per pastaruosius septynerius metus atpigo 83 proc., o per artimiausius ketverius metus saulės elektrinių kaina gali sumažėti dar 27 proc.

Šio plano esmė vadinamieji „vartojantys gamintojai“. Planuojama, kad pingant saulės elektrinių moduliams (manoma, kad tai bus pagrindinė šių gamintojų grupė), jas apsimokės įrenginėti namų ūkiams ir iki 2021 m. šalyje bus 34 tūkst. Šiandien jų yra beveik tūkstantis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)