Salotos – paprastai rekomenduojama vidurvasarį daryti pertrauką, kadangi karštuoju metu salotos gana greitai sumedėja ir sužydi. Kita vertus, paieškokite karščiui atsparesnių veislių (būna nurodyta ant pakuotės) ir nuolat laistykite, kad neapkarstų.

Špinatai – greitai auga, todėl gali būti sėjami tarp lėtai augančių daržovių. Atsparūs šalčiui, sėklos sudygsta ir esant 4 C šilumos, o daigai ir suaugę augalai ištveria šalnas iki 6 laipsnių. Tinkamomis sąlygomis špinatai užauga per 30-45 dienas. Optimali temperatūra špinatų augimui apie 15 laipsnių, todėl sėjant vasarą reiktų rinktis pavėsį, taip ilgiau iškęs nežydėję. Vėlyvajam derliui galite sėti ir rugpjūčio pabaigoje.

Ropės – maisto medžiagomis turtingas ir nepelnytai primirštas augalas. Auga greitai, todėl galima sėti net keletą kartų. Vartojimui žiemą ropės sėjamos birželio pabaigoje-liepos pradžioje.
Japoniniai ridikai arba daikonai – žieminių ridikų auginimui reikalinga optimali 18-20 laipsnių temperatūra. Geriausia juos sėti liepos mėnesį iki rugpjūčio vidurio – tai jų augimui ir šakniavaisių vystymuisi palankiausios sąlygos. Suaugę augalai ištveria iki 5 laipsnių šalnas.

Juodieji ridikai – vėlyvųjų galite pasisėti netgi liepos pradžioje. Užauga per 85–100 dienų, nebijo pirmųjų šalnų. Laikomi rūsyje puikiai tiks ir vartojimui žiemą.

Agurklė – šis prieskoninis augalas dera visus metus, todėl drąsiai sėkite jas keletą kartų iki pat rugpjūčio pradžios. Agurklės lapeliai dažniausiai vartojami švieži, gali puikiai pakeisti agurkus mūsų taip mėgiamuose šaltibarščiuose.

Kalendros – norėdami turėti žalumynų visą vasarą, sėkite kelis kartus – kas 12-15 dienų.

Gražgarstės – gali būti sėjamos nuo gegužės iki pat vasaros pabaigos, o pirmuosius lapelius galėsite skanauti jau po 3-8 savaičių (priklausomai nuo veislės). Jei norite nuolat turėti šviežių gardžių lapelių, sėkite pakartotinai naujų kas kelias savaites.

Krapai, svogūnų laiškai, česnakų laiškai, petražolės. Visi šie prieskoniai reikalingi nuolat, o krapus bei petražoles dar galite šaldyti bei džiovinti, todėl per daug tikrai nebūna.

Pekino arba kininiai kopūstai. Nenustebkite, tačiau palankiausia pekininių kopūstų auginimui temperatūra yra būtent rudeninio auginimo metu, kuomet daigai išauga esant apie 20 laipsnių temperatūrai, o vėliau, sukant galvas, temperatūra nukrinta iki 10-ties. Rudeniniam derliui sėkite ne anksčiau nei liepos antroje pusėje ir tiesiai į gerai išpurentą dirvą ir išdirbtą dirvą apie 2-3 cm gylyje. Rekomenduojama sėti po 3 sėklas į duobutę, o vėliau pasirodžius daigams išretinti paliekant stipriausią iš jų. Po 3 savaičių apkaupkite.

Tankiažiedė rūgštynė (Rumex confertus)

Rūgštynės – birželio pabaigoje ar liepos pradžioje dar galite sėti vėlyvam derliui. Daugiametis augalas, nėra reiklus dirvai.

Rabarbarai – jei dauginate sėklomis, sėkite ne vėliau kaip birželio pabaigoje gerai patręštoje lysvėje. Šie augalai vertina purenimą, tinkamą išretinimą, yra reiklūs drėgmei – kitaip lapkočiai užauga kieti ir kartūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)