Koks šiemetinis medunešio sezonas, ar nesikandžios saldžiojo produkto kainos, teiravomės Lazdijų krašto bitininkų.

Tenka prisitaikyti prie kintančių oro sąlygų

Kaip sakė kalbintas Lazdijų rajono bitininkų draugijos pirmininkas Juozas Petrauskas, medunešis buvo neblogas. Viskas vienu metu žydėjo, bet pavasarį užteko drėgmės žiedams, tai kieno stiprios šeimos buvo, medaus tikrai prinešė. O kitos, silpnesnės, pačios dar vystėsi. Bičių šeima savo reikmėms sunaudoja nuo 70 iki 110 kilogramų medaus per metus. ,,Tam tikrą laiką karšta buvo, todėl bitės buvo nustojusios nešti medų. Laimei, vietomis palijo, tai padėtis pagerės, tik iš liepų žiedų išlijo nektarą, nes buvo atviros nektarinės“, – teigė J. Petrauskas.

Paklausus, kuris pavasarinis medunešio sezonas geresnis – šiemetinis ar pernykštis, jis tvirtino, kad sunku lyginti, nes skirtingas bitininkas turbūt skirtingai atsakytų. Tai esą priklauso nuo vietos, kur stovi aviliai. Asmeniškai Lazdijų rajono bitininkų draugijos pirmininkui šis medunešis panašus į pernykštį. Visgi šiais metais kitų regionų bitininkai esą labai skundžiasi medaus stygiumi. Kapčiamiesčio krašto bitininkai irgi beveik neturi medaus, nes ant pieskų viskas išdžiūvo. Didelis karštis bitėms kenkia, jos vėdina avilį, sunaudoja daug maisto, kad turėtų energijos, ir dyla jų sparneliai.

J. Petrauskas laiko 100 avilių. Iškopinėjo iš jų daugiau kaip po 17 kilogramų pavasarinio medaus, bitučių sunešto iš pienių, žydinčių sodų, kitų iki šiol žydėjusių augalų. Kelias dienas vyko intensyvus medunešis iš liepų žiedų. Lazdijuose ir parke, kur stovi bitininko aviliai, anot jo, yra nemažai žydinčių liepų, todėl buvo gražu stebėti šį darbymečio procesą. Tik užklupęs lietus sustabdė bitelių darbą. Na, bet dar yra neprasiskleidusių liepų žiedų, tai bitės iš jų prineš medaus. Pasak J. Petrausko, bitininkai neatsimena tokių metų, kad liepos būtų taip anksti pražydėjusios ir kiti augalai būtų praskleidę žiedus vienu metu.

Trūko drėgmės

,,Bitelė nėra tokia pajėgi visą nektarą surinkti, be to, karštu metu mažiau nektaro, jei drėgmės būtų daugiau, būtų daugiau ir nektaro. Bitės medų neša ir karštu metu, bet avilio temperatūra, kad vystytųsi perai, turi būti iki 36 laipsnių šilumos. Jei yra daugiau ir jos negali išvėdinti avilio, blogai, jos nesivysto, nededa perų. Todėl bitininkai pradeda bites laikyti bedugniuose aviliuose, kad bitėms būtų geriau juos išvėdinti. Dugno nėra - tik grotelės. Taip pat dadano aviliai yra dviejų lakų.

Vasaros šiltėja, todėl bitininkams tenka prisitaikyti prie besikeičiančių oro sąlygų“, – kalbėjo J. Petrauskas, medų parduodantis iš namų ir firmoms pagal užsakymus. Jis teigė medų šiemet realizuojantis po 6 eurus už kilogramą.Yra kas parduoda ir po 7 eurus už kilogramą, o Vilniuje prašo 8-10, Kaune – 8 eurų už kilogramą medaus. Bitininkas taip pat realizuoja ir šiemetines žiedadulkes, rudenį parduos ir duonelę, kitus bičių produktus.

Jaunasis bitininkas Tomas Pacaitis iš Veisiejų seniūnijos, Radvilonių kaimo, bitininkaujantis kartu su tėčiu Virgilijumi, tvirtino, kad šie metai labai įdomūs, nes beveik visi augalai pradėjo žydėti vienu metu, iki šiol dar taip nebuvo.

,,Bijau, kad liepą nereikėtų maitinti bičių, nes neturės maisto“, – teigė Tomas.
Šis pavasarinis medunešis, Tomo tvirtinimu, geresnis, nes praėjusieji metai buvo lietingi, išlydavo nektarą iš žiedų, buvo šalti vakarai. Dabar gausiai liepos žydi, turi barkūnų, facelijų pasisėję. Taigi, žiedų netruks, o koks bus tolimesnis sezonas, parodys Dievas.

Medų T. Pacaitis su tėčiu sakė realizuojantys iš namų, žmonės žinantys, kad jis yra geras, nes bitės nektarą neša ir iš miškų, pamiškių, taigi saldus produktas yra kokybiškas. Bičių avilių iš viso turi apie 40. Medų parduoda po 6 eurus už kilogramą. Tomas tvirtino, kad dabar jau daugiau laiko bitininkavimui skiria tėtis, o jis – kalvystei. Tačiau bitininkavimo aistra pirmiausia užsikrėtė jis pats, o vėliau ir tėtis. Be medaus Pacaičiai pirkėjams dar siūlo ir bičių duonelę, pikį, vašką.

Šiemetinis medus geresnės kokybės

,,Šiemetinis pavasarinis medunešis buvo tikrai neblogas. Tikrai nėra kuo skųstis. Pirmą medų šiemet išsukome gegužės mėnesį, anksčiau nei pernai. Antrą kartą – birželio pradžioje. Prikopėme apie 300 kilogramų. Pernai pavasarį – šiek tiek mažiau. Medunešį įtakojo sausra, todėl susidarė kopinėjimo tarpas. Dabar medų bitės neša, matysime, kokie bus tolimesni rezultatai. Birželio pabaigoje liepos dar žydi. Dalį avilių esame išvežę į liepyną. Liepos žydi ir pas mus kaime. Pavasariniai medunešiai mūsų vietovėje paprastai būna pakankamai geri. Yra daug vaismedžių, daug pienių žydi, aplinkoje labai didelė augalų įvairovė“, – sakė Noragėlių seniūnijoje, Vosbūčių kaime modernų bitininkystės ūkį puoselėjantis verslininkas Martynas Kašelionis. Jis pastebėjo, kad šiemet medaus spalva grynai geltona. Pernai, kai išsikristalizavo medus, jis buvo daug šviesesnis, nes daugiau vyravo sodų medus.

Anot M. Kašelionio, šį pavasarį būtų pasiektas geresnis rezultatas, jei nebūtų viskas kartu sužydėję. Geresnės kokybės šiemet medus yra, bet bitininkams geriau, kai palaipsniui augalai žydi ir būna ilgesnis medunešis. Dabar buvo trumpas, nes viskas greitai pražydo ir greitai baigė žydėti.

Šiemet, bitininko teigimu, įtaką medunešiui darė karščiai, nes bitės praktiškai nedirbo vienu metu, nes buvo labai sausa, o nektarui reikalinga drėgmė, nes jeigu labai karšta ir sausa, tai išgarina nektarą, o jeigu labai daug lyja – išlyja nektarą. Reikalingas viduriukas, tada viskas būna gerai. ,,Jau esame pardavę daugiau nei pusę pavasarinės produkcijos. Vėliau darysime kreminį medų. Jį kol kas mažai kas pardavinėja, bet jo klientai pageidauja, todėl ir šiemet gaminsime. Turguje šios produkcijos praktiškai nerasi. Šiemet darysime ir medų su žemės riešutais. Pas mus tai dar nėra populiaru, o užsienio šalyse toks medus turi didelę paklausą. Jį ypač mėgsta sveikuoliai, sportuojantys žmonės“, – pasakojo M. Kašelionis.

Bitės, bitynas

Jis daug saldžiojo produkto realizuoja internetu. Taip nuolatiniai bei nauji pirkėjai atvyksta medaus pirkti tiesiai iš ūkio. Bitininkas planuoja sukurti saldžiojo produkto etiketę ir medų pardavinėti ekologiškose parduotuvėlėse visoje Lietuvoje, prekiaujančiomis natūralia produkcija. Medų M. Kašelionis pardavinėja po 7 eurus už kilogramą. Jis turi paklausą. Praėjusį sezoną buvo parduotas visas medus, po žiemos jo belieka keli kilogramai, bet iki pavasarinio medunešio jau realizuoja visą.

,,Prekė tikrai paklausi ir pastebėjau tendenciją, kad kai kurie nuolatiniai klientai perka medų dideliais kiekiais – net po 10-20 kilogramų. Jie daug vartoja medaus. Pirkėjai atvažiuoja ir iš kitų regionų. Vieni, net už Kazlų Rūdos gyvenantys, jau du kartus buvo atvykę pirkti medaus Dzūkijoje. Pas mus natūrali aplinka, nėra rapsų laukų, o jų zonoje labai išvystyta žemdirbystė, ūkininkai daug rapsų augina, todėl atvažiuoja medaus pirkti pas mus tiesiai iš ūkio“, - pasakojo Martynas.

Bitininkas prižiūri apie 50 bičių šeimų, naujos šeimelės dar sudarinėjamos, taigi šiemet bityną žada praplėsti iki 60-ies šeimų. ,,Augam ir didėjam toliau“, – sakė M. Kašelionis.