„Dabar darbas važinėti per sostines, susitikinėti su kitų šalių žemės ūkio ministrais, ką ir ketinu daryti, artimiausias vizitas į Lenkiją, pradėjau planuotis ir į tas vadinamąsias senąsias šalis. Yra du derybų momentai: bandyti įtikinti racionaliais argumentais, kitas – braižytis lentelę, kokie tų šalių interesai, kas jiems netinka dabartiniame pasiūlyme ir kur galėtume juos palaikyti mainais į tiesioginių išmokų suvienodinimą“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė Giedrius Surplys.

Jis anksčiau BNS teigė, jo pagal dabartinį EK pasiūlymą 2027 metais Lietuvos žemdirbiams bus mokamos 80 proc. ES vidurkio išmokos.

Lietuvos ūkininkai ir Vyriausybė siekia, jog tiesioginės išmokos šalies žemdirbiams po 2020 metų siektų visos ES vidurkį.

Lietuvos ūkininkai nuo pat įstojimo į ES naudojasi tiesioginėmis išmokomis ir kaimo plėtros lėšomis pagal Bendrąją žemės ūkio politiką, tačiau jos visada buvo mažesnės nei bendrijos vidurkis. Šalies ūkininkai argumentuoja, kad gaudami mažesnis tiesiogines išmokas jie pralaimi konkurencinę kovą prieš Vakarų Europos žemdirbius.